Nastavak rasta ukupnih prihoda Top 100 IT kompanija u Adriatic regiji za 2,2 % u 2011. godini

Zagreb, Beograd, Ljubljana, 18. oktobar 2012 – U 2011.godini, sto najvećih IT kompanija po prihodu u Adriatic regiji ostvarilo je ukupno 2,53 milijarde evra i zapošljavalo nešto više od 13 hiljada radnika. U odnosu na godinu dana pre, ukupni prihod u istraživanje uključenih kompanija je povećan za 2,2 %. Istovremeno, broj zaposlenih smanjen je za 1,4 %. Najveća kompanija po prihodu ostala je M San Grupa, regionalni distributer sa sedištem u Zagrebu s ostvarenih 246 miliona evra, a u prvih pet uključeni su i Comtrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, globalni vendor IBM i regionalni sistem integrator S&T Group. Ovo su podaci iz upravo objavljenog istraživanja koje IDC Adriatics priprema već treću godinu za redom.

“Nakon umerenog rasta zabeleženog 2010.godine, vodeće kompanije u regiji su ostvarile skromno povećanje prihoda i u prošloj godini” ističe Boris Žitnik, glavni analitičar i direktor kompanije IDC Adriatics. “Međutim, kretanja između zemalja i pojedinih kategorija kompanija snažno variraju odražavajući konjunkturu u pojedinim zemljama, te sposobnosti pojedinih kompanija da se prilagode izazovima zaoštrenih uslova poslovanja. Razlike između postignuća pojedinih kompanija variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda”.

Glavni funkcije po tipu kompanija uključuju:

U kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona, informatičkih preduzeća koja nude IT usluge i proizvođača softvera, vodeće tri kompanije su redom, kao i godinu ranije: ComTrade Group, S&T Group, Asseco SEE, dok je na četvrto mesto došao Combis. Među kompanijama, koje gotovo da ne beleže prodaju hardvera, prednjači regionalna kompanija In2 Grupa.

Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju sedišta u Adriatic regiji listu predvodi IBM, kao i 2010. godine, a na drugu se poziciju probio Oracle. Međutim, kad su internacionalni igrači u pitanju, prihod njihovih ćerki kompnanija, po pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u regiji.

Među distributerima IT opreme, vodeća kompanija je već spomenuta M San Grupa, a slede je Avtera iz Ljubljane i PiN Computers iz Novog Sada, koji je istisnuo Diss na četvrto mesto. Lestvicu u maloprodaji informatičkih proizvoda ponovo predvodi Eurotrade iz Rovinja.

“Ovakav pregled daje odgovor na pitanje “ko je ko” u informatičkoj ponudi u Adriatic regiji. Krajnjim korisnicima, ekspertima informatike i nabavci omogućuje uvid u ulogu i značaj pojedinih igrača na tržištu, a samim IT kompanijama daje mogućnost da uporede vlastita postignuća s konkurencijom” pojašnjava Žitnik. “Jednostavno, ovo može poslužiti kao vodič za sastavljanje liste potencijalnih partnera pri proceni gde treba potrošiti sredstva namenjena IT investicijama u sledećoj godini.”

###

International Data Corporation (IDC) je vodeća svetska market intelligence i konsalting kompanija u industriji informacijskih I telekomunikacijskih tehnologija. IDC prati, analizira i predviđa tržišne i tehnološke trendove, omogučavajući klijentima da na osnovi pouzdanih informacija donose strateške odluke vezane uz poslovanje, nabavku i korištenje ICT opreme i usluga. Preko 1000 IDC-evih analitičara u više od 110 zemalja pruža ekspertizu i uvid o globalnim i lokalnim ICT tržištima. Direktori i menadžeri širom sveta već se 44 godine uzdaju u IDC-eve informacije te na osnovi njih donose odluke i doprinose uspehu svojih kompanija.

IDC je ćerka kompanija fime IDG-a, vodeće svetske organizacije u oblasti ICT medija, istraživanja I konferencijskih zbivanja.

Dodatne informacije mogu se naći na www.idc.com.

IDC CEMA (www.idc-cema.com)

IDC CEMA pokriva centralnu i istočnu Europu, Bliski istok i Afriku, zapošljava 140 vrhunskih analitičara u više od 20 zemalja, sa regionalnim kancelarijama u Pragu, Moskvi, Dubaiju i Istanbulu. Korisnici usluga su dobavljači ICT hardvera i softvera, Vlade i finansijske institucije.

IDC ADRIATICS (www.idc-adriatics.com)

IDC Adriatics, sa sedištem u Zagrebu, regionalnim kancelarijama u Ljubljani i Beogradu, i ugovornim agentima u Sarajevu, Skopju i Tirani, prati, analizira i predviđa trendove IT tržišta Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Kosova i Albanije.

newsmaster