Android uređaji meta 99 odsto svih mobilnih pretnji

If there are images in this attachment, they will not be displayed. Download the original attachment

MOSKVA, 9. JANUAR 2013

Pročitajte u celosti izveštaj Kaspersky Security Bulletin 2012

Prema nedavno objavljenom izveštaju Kaspersky Security Bulletin 2012, 99 odsto novootkrivenih mobilnih štetnih programa za metu ima Android platformu, dok veoma mali procenat za metu ima smart telefone zasnovane na operativnim sistemima Java i Symbian. Neverovatan rast Android malvera zabeležen je drugu godinu zaredom. Sa zanemarljivih osam novih štetnih programa u januaru 2011, prosečni mesečni procenat novootkrivenog Android malvera u 2011. porastao je na 800 primeraka. Tokom 2012, kompanija Kaspersky Lab identifikovala je u proseku 6.300 novih mobilnih malver programa svakog meseca. Tokom 2012. broj poznatih štetnih programa namenjenih Android platformi porastao je više od osam puta.

Najveći deo Android malvera može biti podeljen u tri osnovne grupe, prema funkcionalnosti. „SMS Trojanci” iscrljuju mobilne račune svojih žrtava slanjem SMS poruka na brojeve sa premium paketima. Sistemi obezbeđuju neautorizovan pristup smart telefonu, omogućavajući instaliranje drugih štetnih programa ili krađu ličnih podataka. Spajver napada neautorizovane private podatke, kao što su adresari i šifre (ili čak fotografije u pojedinim slučajevima). U prvoj polovini 2012, sistemi backdoors, SMS Trojananci i spajver iznosili su 51 odsto ukupnog novootkrivenog Android malvera. Na listi top deset Android malver programa koje su blokirali Kaspersky Mobile Security ili Kaspersky Tablet Security, SMS Trojanci su najrasprostranjeniji. Manje rasprostranjeni ali ubedljivo najopasniji su Trojanci namenjeni mobilnom bankarstvu koji često rade u sprezi sa trojancima namenjenim desktop računarima, kao što je bio slučaj sa Carberp-in-the-Mobile.

Android platforma omogućava instaliranje sumnjivog softvera, a jedan od najboljih načina koji garantuje zarazu je instaliranje programa sa sumnjivih veb stranica. Međutim, malver na zvaničnoj platformi za distribuciju Google Play aplikacija, je još jedan trend započet 2011. i nastavljen tokom 2012, uprkos naporima kompanije Google da smanji sajber kriminal. Jedan od najneobičnijih primera mobilnog malvera 2012. godine bila je aplikacija “Find and Call” koja je uspela da se uvuče u Google Play store, kao i u online prodavnicu aplikacija kompanije Apple.

Značajni primeri mobilnog malvera po zemljama

Sjedinjene Američke Države – FakeRun “beg-ware”

Android Trojanac FakeRun, jedan od najrasprostranjenijih u SAD-u ali prisutan i u ostalim zemljama širom sveta, ne krade lične podatke korisnika. Pripada velikoj porodici dummy aplikacija koje ne rade ništa izuzev prikazivanja oglasa koji donose novčanu zaradu. Jedan od posebno štetnih programa poznat kao Trojan.AndroidOS.FakeRun.a koji se pojavljuje u Google Play primoravao je korisnike da ga ocene sa najvišom ocenom i podeli informaciju o aplikaciji na svojem Facebook nalogu. Jedino što su korisnici dobijali su dosadni oglasi.

Nemačka – Plangton Trojanac

Jedan od najpopularnijih Trojanaca u Evropi je Trojan.AndroidOS.Plangton.a. Neiskusnom korisniku smart telefona jedini dokaz njegovog postojanja su oglasi koji se pojavljuju s vremena na vreme i čudni podaci u sekciji bookmarks Android veb pretraživača. Nakon napada, Trojanac stupa u kontakt sa komandnim serverom i menja opciju website favorites i otvara veb stranicu koja korisnike izlaže potencijalnim online prevarama.

Rusija –SMS Trojanac za premium pakete

Ruski mobilni internet je preplavljen SMS Trojancima, štetnim programima koji šalju poruke brojevima sa premium paketima, koje jednostavno kradu novac korisnika. Na primer, Trojan-SMS.AndroidOS.Opfake.bo se prerušava u interfejs, dok zapravo prijavljuje korisnike da preuzimaju skupe premium sadržaje.

O kompaniji Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je najveća privatna kompanija koja se bavi proizvodnjom antivirus programa. Kompanija je rangirana među četiri najbolja svetska proizvođača bezbednosnih rešenja za krajnje korisnike*. Tokom svoje petnaestogodišnje istorije, kompanija Kaspersky Lab je ostala inovator u oblasti IT bezbednosti i pruža efektivna digitalna bezbednosna rešenja za potrošače, mala i srednja preduzeća i velike kompanije. Kompanija trenutno posluje u skoro 200 zemalja i teritorija širom sveta, pružajući zaštitu za više od 300 miliona korisnika širom sveta. Saznajte više na veb sajtu www.kaspersky.com.

* Kompanija je ocenjena četvrta u svetu prema oceni kompanije IDC, za prihod od bezbednosnih rešenja za krajnje korisnike, u 2011. godini. Ocena je objavljena u izveštaju kompanije IDC, Worldwide IT Security Products 2012-2016 Forecast i izveštaju 2011 Vendor Shares – u julu 2012. godine. Izveštaj rangira prodavce softvera prema zaradi od prodaje bezbednosnih rešenja krajnjim korisnicima u 2011. godini.

newsmaster