Upozorenje! Gubitak korporativnih podataka

Kakvi god da su uzroci, gubitak podataka pogađa svakoga: kompaniju, njene zaposlene, pa čak i njene klijente. Prema istraživanju kompanije B2B International, informacije o klijentima, kao i finansijski podaci, izgubljeni su u 36 odsto slučajeva. Podaci o zaposlenima budu izgubljeni ili ukradeni u 31 odsto slučajeva.

Uzroci gubitaka podataka mogu biti i spoljašnji i unutrašnji. Prema tvrdnjama 35 odsto stručnjaka informacionih tehnologija, najčešći razlog gubitaka podataka njihovih kompanija jeste zaraženost štetnim softverom, što predstavlja najčešću spoljnu pretnju. Sledeći najčešći uzroci su napadi putem elektronske pošte (21 odsto) i fišing (17 odsto). Kada su u pitanju unutrašnje pretnje, gubitak važnih podataka najčešće je izazvan propustima u softveru kompanije (25 odsto) koje sajber kriminalci koriste kako bi zarazili računare žrtava.

Visok procenat gubitka podataka ostvarili su mobilni uređaji: kao uzrok gubitka podataka, 23 odsto ispitanika prepoznalo je gubitak uređaja, a 15 odsto krađu mobilnog uređaja. U 13 odsto slučajeva, važne informacije dospele su u pogrešne ruke usled nemara, kao što je slanje poruka na pogrešnu adresu.

Petr Merkulov, direktor sektora za proizvode u kompaniji Kaspersky Lab, ističe da opseg sajber pretnji koje dovode do gubitka podataka pokazuje koliko je važno za svaku kompaniju da shvati neophodnost sveobuhvatne zaštite. „Efikasno korporativno bezbednosno rešenje mora da pruži zaštitu od spoljnih i unutrašnjih pretnji pomoću odgovarajućeg alata: tehnologija za borbu protiv štetnih softvera, korporativne bezbednosne politike, metoda za sprečavanje curenja podataka, alata za kontrolu i mnogih drugih funkcija. Drago mi je što mogu da kažem da sve ove mere bezbednosti i više od toga možete pronaći u rešenjima za poslovni sektor kompanije Kaspersky Lab.“

Istraživanje je obuhvatilo više od 3,300 stručnjaka za informacione tehnologije u 22 zemlje širom sveta, i sprovedeno je u saradnji sa kompanijom Kaspersky Lab. Svoje predstavnike su imale sve vrste preduzeća: mala, srednja i velika. Potpuna verzija izveštaja o rezultatima ankete kompanije B2B International dostupna je na http://www.kaspersky.com/downloads/pdf/kaspersky_global_it-security-risks-survey_report_eng_final.pdf.

O kompaniji Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je najveća privatna kompanija koja se bavi proizvodnjom antivirus programa. Kompanija je rangirana među četiri najbolja svetska proizvođača bezbednosnih rešenja za krajnje korisnike*. Tokom svoje petnaestogodišnje istorije, kompanija Kaspersky Lab je ostala inovator u oblasti IT bezbednosti i pruža efektivna digitalna bezbednosna rešenja za potrošače, mala i srednja preduzeća i velike kompanije. Kompanija trenutno posluje u skoro 200 zemalja i teritorija širom sveta, pružajući zaštitu za više od 300 miliona korisnika širom sveta. Saznajte više na veb sajtu www.kaspersky.com.

* Kompanija je ocenjena četvrta u svetu prema oceni kompanije IDC, za prihod od bezbednosnih rešenja za krajnje korisnike, u 2011. godini. Ocena je objavljena u izveštaju kompanije IDC, Worldwide IT Security Products 2012-2016 Forecast i izveštaju 2011 Vendor Shares – u julu 2012. godine. Izveštaj rangira prodavce softvera prema zaradi od prodaje bezbednosnih rešenja krajnjim korisnicima u 2011. godini.

newsmaster