GREEN FEST: ZATVARANJE I DODELA NAGRADA

Trećeg dana Međunarodnog festivala zelene kulture „Green Fest“ publika će imati prilike da vidi revijalni dokumentarni film „Island president“ – „Predsednik ostrva“ (20:00) koji će zatvoriti ovogodišnju manifestaciju. Film govori o izazovima sa kojima se susreće Muhamed Našid, predsednik Maldiva a koji se odnose na – nestanak cele države usled posledica klimatskih promena.

Neposredno pre prikazivanja filma, biće dodeljene i festivalske nagrade i to u 6 kategorija: najbolji kratki film (I i II mesto), najbolji amaterski film do 18 godina, najbolji amaterski film od 18 do 27 godina, najbolji amaterski film preko 27 godina, Specijalna nagrada Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Nagrade za dobitnike priznanja u kategoriji amaterskog i kratkog filma je obezbedila kompanija Samsung. Kompanija Vip Mobile će dodeliti vrednu nagradu za najbolji film snimljen mobilnim telefonom (program „Ekomotivacija“, najbolji film od pristiglih na temu konkursa „Pronađi inspiraciju za ekomotivaciju“ koji je oglasio „Green Fest“ i kompanija Vip Mobile).


Pažnju publike u petak mogu privući i filmovi „Chernobyl 4ever“ – „Černobilj zauvek“ (18:40) o korišćenju nuklearne energije, izazovima i opasnostima i „Tajna dunavskog vilenjaka“ (17:30) o tajnama i opasnostima koje krije reka Dunav.

Drugog dana Festivala, više od 300 gledalaca je uživalo u filmovima slovenačkog reditelja Maka Sajka autora prvih filmova na temu životne sredine u Jugoslaviji, dok je puna Velika sala Doma Omladine ispratila film „Switch“ („Prekidač) o korišćenju obnovljivih izvora energije i nestašici do sada poznatih energetskih izvora. Publici u Beogradu su se, po prvi put, predstavili i filmovi koji su imali zapaženu ulogu na slovenačkom festivalu „G-Fest“.

Ovogodišnji „Green Fest“ će, već sada je izvesno, oboriti rekord iz prethodnih godina po poseti učenika osnovnih i srednjih škola, pa je tako na kraju drugog dana već više od 2000 osnovaca i srednjoškolaca učestvovalo u različitim radionicama, uz gostovanje škola iz Murske Sobote i Banja Luke.

„GREEN FEST“  je međunarodni festival zelene kulture koji spaja film, umetnost, obrazovanje i „zelene“ vrednosti u jedinstven kulturni izraz i održava se od 14. do 16. novembra u Domu omladine.  Svi posetioci mogu da uživaju, između ostalog, i u izložbama Nacionalne Geografije, Svetskog fonda za prirodu (WWF) i Zelene Bete na temu „Urbana ekologija i održivi razvoj“. Na zelenom platou  predstavljaju se i Arboretum šumarskog fakulteta, platforma „Plavo zelena mapa“, različiti visoko efikasni uređaji Samsunga, brojne društveno angažovane i ekološki odgovorne inicijative i kampanje, socijana i učenička preduzeća.

Svi koji donesu stari mobilni telefon će dobiti vaučer sa popustom za kupovinu novog telefona od kompanije Vip mobile. Odgovorno upravljanje ambalažnim otpadom realizuje se u saradnji sa kompanijom “Sekopak”, a za dobru atmosferu tokom trajanja festivala je zadužen MTV.

 

Green Fest se održava uz podršku grada Beograda – Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Samsunga, kompanije Vip mobile i mnogih drugih organizacija i institucija. Više informacija o ovogodišnjem Festivalu se može naći na www.greenfest.rs .

newsmaster