Spam u trećem kvartalu 2012: Protok opada, ali je opasnost veća

 

Analitičari kompanije Kaspersky Lab i dalje uočavaju trend opadanja udela neželjene pošte. U odnosu na prethodni kvartal, obim saobraćaja neželjene pošte u trećem kvartalu 2012. smanjen je za 2,8 odsto i u proseku je 71,5 odsto. Istovremeno, stručnjaci su zabeležili značajan porast udela zlonamerne pošte – od 3 do 3,9 odsto.

 

 

Prikaz neželjene pošte u trećem kvartalu 2012.

 

 

Spam in Q3 2012

 

Read report

 

 

 

 

Security Analytics

 

Learn more

 

 

 

IT Threat Evolution in Q3 2012

 

Read report

U izvesnoj meri, pad udela neželjene pošte u trećem kvartalu može biti objašnjen uobičajenim usporavanjem poslovanja tokom leta. Međutim, trend opadanja u količini neželjene pošte takođe je uslovljen postepenim promenama u načinima reklamiranja – pored i-mejla, reklamne poruke bivaju komunicirane i u vidu banera, putem socijalnih medija, usluga kupovine pomoću kupona i kontekstualnog oglašavanja. Dakle, uprkos blagom porastu aktivnosti posle godišnjih odmora u septembru, ukupan trend pada udela neželjene pošte ostaje na istom nivou.

 

Odustajanje oglašivača, koji nude ispravne proizvode i usluge, od reklamiranja preko i-mejl poruka nesumnjivo je vodilo ka povećanju udela štetnih spam poruka koje sadrže zaražene linkove, reklame za zabranjenu robu ili razne prevare. U trećem kvartalu 2012. ponovo su sajber kriminalci pokazali svoju genijalnost, maskirajući spam poruke u zvanična obaveštenja. Među lažnim i-mejlovima na koja su stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab naišli bile su poruke navodno poslate sa hosting provajdera, bankarskih sistema, društvenih mreža, onlajn prodavnica i raznih drugih usluga.

 

U trećem kvartalu, posebna pažnja je posvećena uslugama kupovine preko kupona jer su spameri iskoristili njihovu popularnost da distribuiraju zlonamerne linkove i priloge. Istaknuti servis za kupone Groupon našao se na glavnom udaru: i-mejlovi dizajnirani da izgledaju kao zvanična obaveštenja i nove ponude preusmerili su neupozorene primaoce ka zlonamernim onlajn resursima sa eksploitima.

 

Rasprostranjenost neželjene pošte

 

Bilo je mnogo promena u regionalnom prikazu izvora neželjene pošte u trećem kvartalu 2012. Među zemljama u kojima je nežaljena pošta najviše distribuirana, Sjedinjene Američke Države su pokazale nezavidan rast, čime je udeo regiona Severne Amerike bio nešto više od 27 odsto. To je bilo dovoljno da bude zauzeto drugo mesto iza već poznatog lidera – Azije, koji je odgovoran za gotovo polovinu sve neželjene pošte širom sveta (49,50 odsto). Zapadna Evropa (6,86 odsto) gurnula je nazad Istočnu Evropu (3,64 odsto), i zauzela četvrto mesto, hvatajući korak sa Latinskom Amerikom (7,34 odsto) koja je na trećem mestu.

newsmaster