Prevencija curenja podataka je prioritet za 41 odsto kompanija

Curenje poverljivih podataka – bilo slučajno ili namerno – može imati ozbiljne posledice za bilo koju kompaniju, a u pojednim slučajevima može izazvati čak i poslovni kolaps. Rezultati istraživanja koje je sprovela marketinška agencija IDC u decembru 2012. godine ukazuju na to da mnoge kompanije prepoznaju težinu problema – 41 odsto kompanija istinski su zabrinute za moguće curenje podataka i naveli su preventivu kao osnovni cilj. Prema agenciji IDC, enkripcija je jedan od najefektnijih i najpouzdanijih zaštitnih alatki – postaje sve popularnije.

Četiri razloga da primenite tehnologiju enkripcije podataka

 

U osnovi, tehnologija enkripcije deli se na dve vrste – enkripcija foldera i fajlova (File and Folder Level Encryption – FLE) ili eknripcija čitavog diska (Full Disk Encryption – FDE). FLE tehnologija štiti pojedinačne datoteke i foldere, tako da je pogodnija za enkripciju malih količina poverljivih podataka. Tehnologija FDE, nasuprot ovome, podrazumeva enkripciju celog hard diska i savršena je za zaštitu, na primer, korporativnih lap top računara u slučaju da su izgubljeni ili ukradeni. Kako tehnologije FLE i FDE rešavaju različite probleme, većina organizacija preferira da koristi obe.

 

Prema stručnjacima agencije IDC, postoje četiri osnovna razloga zbog kojih treba primeniti tehnologiju enkripcije:

 

  • Kako bi se ogrnaičio pristup poverljivim informacijama i obezbedila zaštitita od neovlašćenog pristupa
  • Kako bi se zaštitile osetljive datoteke od virusa i ostalih sve zastupljenijih sajber pretnji
  • Kako bi se podaci zaštitili od napada na korporativne mreže, jer napadi na korporativnu infrastrukturu i pokušaji da se ukradu podaci postaju sve sofisticiraniji
  • Kako bi se upotpunio proces upravljanja rizicima jedne kompanije, jer zaštita podataka igra sve veću ulogu, kao ključni element.

 

Trenutno, tehnologija enkripcije podataka nije prioritetna potreba u većini budžeta IT odeljenja. Ipak, analize pokazuju da će enkripcija uskoro postati jedan od najtraženijih tehnologija.

 

Prema agenciji IDC, očekivanja su da će tržište solucija za enkripciju podataka porasti za više od 50 odsto u narednih nekoliko godina -od 556 miliona dolara u 2012. do 866 miliona dolara u 2016. godini. U 2013. troškovi zaštite podataka porašće na 2 milijarde dolara po prvi put, dok će 2016. godine dostići cifru veću od 3 milijarde dolara.

 

 

Tehnologija enkripcije podataka kompanije Kaspersky Lab

 

Kako bi se sprečilo neovlašćeno pristupanje poverljivim informacijama, nova korporativna platfroma Kaspersky Endpoint Security for Business nudi kako FDE, tako i FLE tehnologiju enkripcije podataka. Rešenje podrazumeva nekoliko naprednih mogućnosti, uključujući centralizovanje funkcije za upravljanje tehnologijom enkripcije podataka preko Kaspersky Security Center programa, mogućnost da se postave opšta pravila za enkripciju podataka na eksternim medijima, kao i automatsku enkripciju fajlova koji su kreirani ili modifikovani preko bilo kog programa određenog od strane IT osoblja kompanije.

 

Važno je pojednostaviti kompleksnost IT okruženja, a platforma Kaspersky Endpoint Security for Business omogućava kompanijama da eliminišu potrebu za više različitih alata, prodavaca i aplikacija ujedinjujući njihove potrebe u jednistvenu platformu. Kako bi se to uprostilo, funkcije šifrovanja podataka kombinuju se sa širokim asortimanom drugih tehnologija kompanije Kaspersky Lab u okviru ove platforme. Ona omogućuje zaštitu od virusa, spam dadoteka, ciljanih pretnji i ostalih sajber pretnji, stvarajući zaista bezbedno okruženje za rukovanje poverljivim informacijama na svim čvorovima infrastrukture kompanije.

newsmaster