Internet of Things dan u Beogradu

Kompanija Ericsson i Centar za promociju nauke obeležile su Internet of Things dan u Evropskom centru za kulturu i debatu GRAD predstavljajući IoT koncept kao i Ericssonovu viziju Umreženog društva.

Internet of Things je tehnologija koja se ubrzano razvija i postaje deo svakodnevnog života prosečnog internet korisnika u kojem su svi objekti koje koristimo međusobno povezani. Danas, naše društvo je sasvim drugačija od onog od pre samo deset ili dvadeset godina. Razvoj Interneta i ekspanzija mobilnih uređaja potpuno su promenili svet, i to će i dalje nastaviti da rade.

„Bilo je potrebno 100 godina da se u fiksnoj mreži poveže milijardu lokacija, a samo 25 godina za povezivanje pet milijardi ljudi putem mobilnih mreža. Od 2020. godine, mi očekujemo da će više od 50 milijardi uređaja biti povezano. Sve oko nas što ima koristi od povezivanje biće povezano. Ali, u domenu tehnologije mi moramo obezbediti visoko kvalitetne mreže i odgovarajuća cloud rešenja zajedno sa naprednim sistemima za podršku kako bismo omogućili da veliki broj uređaja i samih korisnika koristi sve servise i usluge na najvišem nivou,“ istakla je Milena Matić, menadžerka za strategiju i marketing iz kompanije Ericsson.
U okviru obeležavanja Internet of Things dana demonstrirane su konkretne primene ove napredne tehnologije kroz nekoliko eksponata:

• IoT LED lampa – snagom uma i uz pomoć IoT tehnologije kontroliše se boja svetla i prikaz raspoloženja na lampi.

• Praćenje zagađenja vazduha – Ericssonova mobilna instalacija ekoBus u Pančevu koja meri kvalitet vazduha.

• Udružena zapažanja (Participatory sensing) – kako zajednički možemo da pratimo stanja i događaje u našoj okolini i utičemo na rešavanje problema lokalne zajednice.

O Eriksonu

Erikson je vodeći svetski dobavljač telekomunikacionih usluga i tehnologija. Mi stvaramo „Umreženo društvo“ sa efikasnim real-time rešenjima koja nam omogućavaju da učimo, radimo i živimo slobodnije u održivim zajednicama širom sveta.

Mi obezbeđujemo servise, softver i infrastrukturu u IKT sektoru za mobilne operatore i druge industrije. Danas se više od 40% svetskog protoka mobilnih podataka obavlja putem Eriksonovih mreža i mi pružamo podršku operatorima koje imaju više od dve i po milijarde pretplatnika.

Poslujemo u 180 zemalja i zapošljavamo više od 110.000 ljudi. Kompanija je osnovana 1876. godine sa sedištem u Stokholmu u Švedskoj i registrovana je na berzama NASDAQ OMX Stockholm i NASDAQ New York. Prihod u 2012. godini je bio 227,8 milijarde SEK (33.8 milijardi dolara).

 

www.ericsson.com
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/technologyforgood
www.youtube.com/ericssonpress

newsmaster