Intel Developer Forum: Transformisanje računarskog iskustva od uređaja do clouda

Kompanija razvija seriju 22nm procesora namenjenih data centrima;

Inovacije u oblasti grafike; Intel® Wireless Display u narednoj generaciji Ultrabook uređaja

 

 

INTEL DEVELOPER FORUM, Peking, 10. april 2013 – Tokom Intelovog godišnjeg razvojnog foruma, predstavnici kompanije najavili su nove tehnologije i partnerstva usredsređena na transformisanje čovekovog doživljaja tehnologije od uređaja do cloud sistema. Najava obuhvata i detalje o novim proizvodnim linijama data centara zasnovanih na 22-nanometarskoj (nm) procesorskoj tehnologiji i novoj Intelovoj rek arhitekturi, zajedno sa detaljima o budućoj četvrtoj generaciji Intel® CoreTM procesora.

Tokom obraćanja, Dajan Brajant, viša potpredsednica i generalna direktorka grupe Datacenter and Connected Systems, naglasila je važnost data centra u omogućavanju neverovatnih računarskih iskustava kroz dostavljanje informacija i pružanje usluga u realnom vremenu. Takođe je objasnila korake koje Intel preduzima kako bi obezbedio hardvere i softvere koji su potrebni za analiziranje podataka sa ciljem unapređivanja mogućnosti inteligentnih uređaja i infrastrukture data centara.

„Korisnici imaju sve veće zahteve kada su u pitanju njihovi uređaji ili aplikacije i usluge koje koriste bilo kod kuće ili na poslu”, rekla je Brajantova. „Kompanija Intel ima moćan portfolio hardverskih i softverskih kompjuterskih tehnologija, od uređaja do data centra koji može unaprediti iskustva i omogućiti korišćenje novih usluga.”

Brajatova je posebno naglasila planove kompanije Intel da, pre kraja godine, ubrza proces proširenja ponude serije procesora za data centre, zasnovanih na inovativnom 22-nanometarskom procesu proizvodnje. Cilj ovih planova je da bude omogućena isplativija i efikasnija infrastruktura data centara. Intelov širok portfolio u okviru intelektualne svojine data centra omogućava Intelu da brzo integriše nove karakteristike proizvoda i predstavi ih na tržištu. Na primer, Intel predstavlja novu seriju procesora Intel® Atom™ S12x9 prilagođenu skladištenju podataka, samo četiri meseca nakon što se pojavio procesor za mikroservere, Intel Atom S1200.

Intel planira da ove godine predstavi još dva proizvoda zasnovana na Intel Atom procesoru, koji će imati novu arhitekturu, unapređene performanse po vatu i proširen skup funkcija. Brajantova je prvi put demonstrirala seriju Intel Atom procesora nove generacije namenjenu mikroserverima, kodnog imena „Avoton” i potvrdila je da je u toku isporuka probnih primeraka korisnicima radi procene. Avoton će imati integrisan Ethernet kontroler i očekuje se da će doprineti energetskoj efikasnosti i performansama po vatu za mikroservere i velike količine podataka.

 

Restruktuiranje data centara

Brajantova je takođe otkrila detalje Intelovog plana da razvije referentni dizajn za rek arhitekturu koji koristi paket Intelovih tehnologija optimizovanih za funkcionisanje kao pun rek. Hiper data centri kojima upravljaju kompanije koji održavaju hiljade servera i skladište velike količine podataka, zahtevaju stalni napredak u rek dizajnu koji čine servisiranje značajnog porasta broja korisnika, podataka i uređaja lakšim i povoljnijim. Tradicionalni rek sistemi dizajnirani su tako da mogu da manipulišu različitim aplikacijama i možda neće uvek imati najveću efikasnost pri svim visokoskalarnim korišćenjima. Referentni dizajn pomoći će rekonstrukciju rek rešenja koje je modularno na podsistemskom nivou (skladištenje, CPU, memorija, mreža), pružajući mogućnost da budu osveženi ili logički dodeljeni resursi u skladu sa zahtevima aplikacija. Prednosti obuhvataju veću fleksibilnost, češće i veće korišćenje koje vodi smanjenju troškova održavanja.

 

Dodatne informacije u vezi sa ovim najavama, kao i informacije u vezi sa novim Intel Atom procesorom iz serije S12x9 namenjene serverima za skladištenje, Intel® Xeon® E3v3 procesorom,  serijom procesora Intel Xeon E7v2 i Intel Atom procesorom namenjenom uređajima za komunikaciju i povezivanje, kodnog imena „Rangeley”, dostupno su na news fact sheet.

 

Redefinisanje računarskog iskustva

Tokom svog obraćanja, Kirk Skaugen, viši predsednik i generalni direktor grupe Intel PC Client, dao je detaljniji opis predstojeće četvrte generacije Intel Core procesora, koja se, kako je rekao, trenutno isporučuju OEM korisnicima i biće predstavljena krajem kvartala.

„Ultrabook uređaji zasnovani na četvrtoj generaciji Intel Core procesora, omogućiće uzbudljivo, novo računarsko iskustvo i bateriju koja traje ceo dan pružajući najznačajniji napredak kada je trajanje baterije u pitanju u istorjiji Intela”, rekao je Skaugen. „Takođe će doneti korisnicima novi talas „dva-za-jedan” konvertibilinih i odvojivih sistema koji kombinuju najbolje od računara i tableta u neverovatnom, novom obliku.”

Nova Intel Core mikroarhitektura omogućiće kompaniji da obezbedi i dvostruko veće grafičke performanse u poređenju sa prethodnim generacijama. Takođe, novo grafičko rešenje imaće visoke nivoe integracije kako bi bila omogućena pojava novih oblika i dizajna sa ugrađenim izvanrednim vizuelnim kvalitetima. Skaugen je predstavio ova napredna grafička rešenja na referentnom dizajnu Ultrabook uređaja zasnovanom na četvrtoj generaciji Intel Core procesora, kodnog imena „Harris Beach”. Demo uređaj poseduje popularnu igricu Dirt 3*, koja pruža isto vizuelno iskustvo i igranje kao diskretne grafičke kartice koje bi korisnici, u suprotnom, morali dodatno da obezbede. On je takođe pokazao koncept, zasnovan na četvrtoj generaciji Intel Core procesora, nazvan „Niagara”, koji predstavlja premijum notebook sa mogućnošću igranja još neobjavljene igre Grid 2* kompanije CodeMasters* bez dodatka diskretne grafičke kartice.

Zajedno sa ekranom osetljivim na dodir, Intel® Wireless Display (Intel WiDi) biće dostupan na svim Ultrabook uređajima zasnovanim na Intel Core procesorima četvrte generacije i omogućiće korisnicima da brzo i sigurno prenesu sadržaj i aplikacije sa uređaja na veliki ekran, bez kabla. Skaugen je rekao da je Kina vodeća kada je u pitanju integrisanje Intel WiDi tehnologije u sisteme i najavio je da će vodeći proizvođač televizora u Kini, TLC* imati novi model sa ugrađenom Intel WiDi tehnologijom. On je takođe najavio da će nove prijemne uređaje sertifikovati za Intel WiDi kompanija QVOD* i Lenovo i set-top box kompanije Gehua*.

Kako bi ilustrovao malu potrošnju Ultrabook računara, Skaugen nam je predstavio novi model kompanije Toshiba, Toshiba Portege, odvojivi Ultrabook koji je zasnovan na trećoj generaciji Intel® Core procesora male potrošnje.

Skaugen je otkrio da je glasovna interakcija na mandarinskom sada dostupna na Ultrabook uređajima kompanije Intel preko Nuance.

Naglašavajući kompjutersku ponudu ove kompanije različitog cenovnog ranga, Skaugen je najavio planove za nove tržišne varijante „Bay Trail” 22nm sistema-na-čipu sa PC odlikama specijalno dizajniranog za konvertibilne uređaje, preklopne laptopove, desktop i all-in-one računare koji će biti isporučeni kasnije ove godine.

 

Intel u oblasti mobilnih uređaja

Tan Weng Kuan, potpredsednik i generalni direktor sektora Mobile Communications Group u kompaniji Intel Kina, istakao je da kompanija sarađuje sa partnerima kako bi svojim korisnicima obezbedila najbolje rešenje kada su u pitanju smart telefoni i tablet računari zasnovani na Intel procesorima. Tan je takođe  govorio o napretku novog Intel® Atom™ procesora Z2580 („Clover Trail+“) koji je namenjen smart telefonima i Intel Atom procesora Z2760 („Clover Trail“), namenjenog tablet računarima.

 

Naglašavajući prednosti širokog spektra mogućnosti koje nam obezbeđuje Intelova arhitektura, vođstvo u tehnologiji procesora, izrada i višestruka podrška operativnih sistema od Windows 8 do Androida, Tan je govorio o budućim smart telefonima i tablet računarima zasnovanim na vodećem 22nm proizvodnom procesu kompanije Intel i na potpuno novoj Atom mikroarhitekturi. Intelov četvorojezgarni Atom SoC („Bay Trail“) biće najmoćniji Atom procesor do danas. Lansiranje novih tableta planirano je za sezonu odmora 2013, a „Bay Trail“ će nam doneti nova iskustva i dizajn od samo 8mm debljine, sa baterijom koja traje ceo dan, a kada je u standby režimu, traje nedeljama.

Tan je takođe izdvojio i Atom SoC kompanije Intel, kodnog naziva „Merrifiel“ čija je isporuka planirana krajem ove godiene. Ovaj proizvod će nam doneti poboljšane preformanse smart telefona, energetsku efikasnost i trajanje baterije koje je dosta duže u odnosu na trajanje baterije aktuelne ponude.

Tan je završio svoje izlaganje pozivajući razvojne inženjere iz Kine da se udruže kako bi zajedno doprineli rastu tržista mobilnih telefona. Najavio je proširenje platforme samo za kinesko tržište, koje se pre svega odnosi na tablet računare zasnovane na Atom procesorima i Android operativnom sistemu, a koji su dizajnirani tako da ubrzaju prodor na tržište vodećih mobilnih uređaja zasnovanih na tehnologiji kompanije Intel. Dodao je da su i razvojni inženjeri iz Kine ključni za ovaj proces i da će oni obezbediti brzinu, kvalitet i genijalnost koja će inovacije dovesti na globalno tržište.

 

Intel Developer Forum

IDF spaja svet prenosivosti, digitalnog poslovanja, digitalnih domova, tehnologije i istraživanja. Održan u Kinseskom nacionalnom kongresnom centru od 10. do 11. aprila, ovaj događaj je okrenut kineskom tržištu i pruža podršku lokalnim inovacijama i liderstvu kompanije Intel u regionu. Sledeći događaj IDF biće održan u San Francisku u hali Moscone Center West i trajaće 3 dana, od 10. do 12. septembra. Više informacija možete pronaći na internet stranici www.intel.com/idf.

 

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na newsroom.intel.com i blogs.intel.com.

newsmaster