Rumunski tinejdžer osvaja veliku nagradu za inovacije u oblasti autoindustrije

FENIKS, 20. maj 2013 – Na ovogodišnjem Internacionalnom sajmu nauke i tehnike kompanije Intel, programu Društva za nauku i javnost, devetnaestogodišnji Jonut Budisteanu iz Rumunije osvojio je prvu nagradu za upotrebu veštačke inteligencije u stvaranju održivog modela automobila, koji se sam pokreće.

Jonut je izjavio da se njegovo istraživanje odnosi na jedan od glavnih globalnih problema. Tokom 2004. godini, u automobilskim nesrećama stradalo je 2,5 miliona ljudi širom sveta, a 87 odsto nesreća bio je rezultat vozačeve greške. Sa 3-D radarom i postavljenim kamerama, Jonut je kreirao realan dizajn za automatski kontrolisan automobil, koji je u stanju da detektuje saobraćajne trake na putu, kao i položaj automobila u realnom vremenu – i to bi koštalo samo 4.000 američkih dolara. Njemu je uručena Gordon E. Moore nagrada vredna 75.000 dolara, koja nosi nazivt koosnivača i naučnika kompanije Intel.

Osamnaestogodišnja Eša Kar iz Saratoga u Kaliforniji, primila je nagradu Intelove Fondacije mladih naučnika u iznosu od 50.000 dolara. Sa brzim usvajanjem prenosive elektronike, Eša je shvatila da su energetski efikasni uređaji za skladištenje od presudnog značaja. Ona je razvila mali uređaj koji staje u bateriju mobilnog telefona i tako omogućava punjenje u roku od 20-30 sekundi. Njen izum takođe ima potencijalnu primenu u automobilskim baterijama.

Sedamnaestogodišnji Henri Lin iz Šreveporta u Los Anđelesu takođe je dobio nagradu Intelove Fondacije mladih naučnika u iznosu od 50.000 dolara. Simulirajući hiljade klastera galaksija, Henri je pružio naučnicima nove dragocene podatke, omogućavajući im da bolje razumeju misterije astrofizike: tamnu materiju, tamnu energija i balans između zagrevanja i hlađenja najmasivnijih objekata univerzuma.

„Podržavamo Intelov internacionalni sajam nauke i tehnike jer verujemo da su nauka i matematika temelj inovacija, a to je imperativ za globalni ekonomski razvoj i napredno društvo”, izjavila je Vendi Hokins, izvršna direktorka Intelove Fondacije. „Ovo takmičenje ohrabruje milione studenata širom sveta svake godine da istražuju u oblasti matematike i nauke dok rade na rešenjima koja će odgovoriti na globalne izazove.”

Ove godine, oko 1.600 mladih naučnika odabrano je da se takmiči u okviru Internacionalnog sajma nauke i tehnike kompanije Intel. Oni su izabrani iz 433 partnerska sajma iz više od 70 zemalja, regija i teritorija. Pored gore navedenih pobednika, više od 500 finalista je primilo nagrade i priznanja za svoja inovativna istraživanja. Nagrade su obuhvatale 17 pobednika u kategoriji „Najbolji u kategoriji” koji su nagrađeni sa po 5.000 dolara. Intel Fondacija je takođe nagradila školu svakog pobednika iznosom od 1.000 dolara, kao i partnerski sajam koji predstavljaju.

 

Sledi lista 17 pobednika „Najbolji u kategoriji“ od kojih su izabrana prva tri:

Kategorija Ime Prezime Grad Država
Zootehnika Michael Shao Northville Mich.
Ponašanja i društvene nauke Zarin Rahman Brookings S.D.
Biohemija Savannah Tobin Salem Ore.
Celularna i molekularna biologija Hannah Wastyk Palmyra Pa.
Hemija Eesha Khare Saratoga Calif.
Kompjuterske nauke Ionut Budisteanu Ramnicu, Valcea Romania
Zemlja i planetarne nauke Gyou Tanaka Mobara, Chiba Japan
Inženjerstvo: Električno i Mehaničko Zeyu Liu Calgary, Alberta Canada
Inženjerstvo: Materijali i Bioenergetika Samantha Marquez Midlothian Va.
Energija i Transport Evie Sobczak St. Petersburg Fla.
Upravljanje zaštitom životne sredine Shixuan Li Lynn Haven Fla.
Ekološke nauke Naomi Shah Portland Ore.
Matematičke nauke Vinay Iyengar Portland Ore.
Medicina i zdravstvo Jessie MacAlpine Woodstock, Ontario Canada
Mikrobiologija David Zimmerman Los Angeles Calif.
Fizika i astronomija Henry Lin Shreveport La.
Biljne nauke Samantha DiSalvo Hewlett N.Y.
Ryan Kenny
Amy Vitha

 

 

Društvo za nauku i javnost, neprofitna organizacija posvećena javnom angažmanu u naučna istraživanja i obrazovanje, poseduje i upravlja Internacionalnim sajmom nauke i inženjerstva, od svog osnivanja 1950. godine.

„Čestitamo Jonutu, Eši i Henriju na njihovom uspehu na Intelovom sajmu nauke i inženjerstva održanom ove nedelje u Feniksu”, izjavila je Elizabet Marinkola, predsednik Društva za nauku i javnost. „Njihova istraživanja pokazuju vrednost teškog rada i kreativnog razmišljanja. Svi finalisti sajma kompanije Intel koji su bili ovde ove nedelje predstavljaju veliku nadu za nauku i inovacije”.

Internacionalni sajam nauke i inženjerstva kompanije Intel odaje čast naprednim studentima, inovatorima i naučnicima. Finalisti bivaju birani godišnje, među stotinama partnerskih sajmova. Njihovi projekti su zatim procenjeni na licu mesta od strane više od 1.200 sudija iz skoro svih naučnih disciplina, svaki sa doktoratom ili sa 6 godina profesionalnog iskustva u jednoj od naučnih disciplina.

Ovo je prva godina u kojoj će svi finalisti Internacionalnog sajma nauke i inženjerstva kompanije Intel primiti digitalne značke koje predstavljaju priznanja i nagrađuju njihova dostignuća u nezavisnim naučnim i inženjerskim istraživanjima. Volonteri, sudije i prevodioci će takođe dobiti značke. Digitalne značke promovišu neformalne načine edukacije i obezbeđuju priznanje i akreditaciju za dostignuća van nastavnih učionica. Možete saznati više o ovoj inicijativi na: http://badging.societyforscience.org.

Celokupan spisak finalista dostupan je na programu događaja. Intelov internacionalni sajam nauke i inženjerstva 2013. godine je zajednički finansiran od strane Intela i Intelove Fondacije sa dodatnim nagradama i podrškom desetina drugih korporativnih, akademskih, vladinih i naučnih organizacija. Ove godine, dodeljeno je više od 4 miliona dolara.

Za više informacija o Društvu za nauku i javnost, posetite www.societyforscience.org, i pratite organizaciju na Facebook-u i Twitter-u.

Da biste dobili najnovije Intelove edukativne vesti, posetite www.intel.com/newsroom/education i pridružite se konverzaciji na Facebook-u i Twitter-u.

 

 

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na adresi newsroom.intel.com i blogs.intel.com.

newsmaster