Intel sprema „Bay Trail“ namenjen tablet i 2-u-1 uređajima za praznike 2013

Predstavljena je nova generacija 22nm Intel® Atom™ procesora namenjena tablet uređajima i smart telefonima i globalno 4G LTE rešenje

NAJVAŽNIJE INFORMACIJE
Nova generacija 22nm Intel® Atom™ SoC rešenja za tablete zasnovana na Silvermont mikroarhitekturi obuhvatajući četvorojezgarno procesuiranje, grafiku 7. generacije, podršku za DX11, full HD, Intel® Burst Tehnologiju 2.0, hardverske bezbednosne funkcije, dva puta poboljšan CPU i tri puta poboljšanu grafiku i podršku za Windows i Android.
Naglašen napredak u vezi sa Intel® Atom™ procesorom Z2580 uz najavu Lenovo K900, ASUS Fonepad Note FHD6 i ASUS MeMO Pad FHD 10.
Novi Samsung GALAXY Tab 3 dijagonale ekrana od 10,1 inča, opremljen Intelovim 3G i 4G LTE rešenjem, kojeg pokreće SoC (“Clover Trail+”) platforma zasnovana na Intel Atom™ procesoru za Android tablete.
Predstavljeno je Intel XMM 7160 multimodno 4G LTE rešenje, koje je trenutno u finalnoj fazi testiranja od strane vodećih provajdera širom Severne Amerike, Evrope i Azije.

COMPUTEX, Taipei, Tajvan, 5. jun 2013 – Na industrijskom događaju u Tapeiju, Herman Eul, generalni direktor odeljenja „Mobile and Communications Group“ u kompaniji Intel, otkrio je nove detalje u vezi sa novim SoC sistemom zasnovanim na Intel® Atom™ procesoru, namenjen tablet uređajima („Bay Trail-T”) koje će biti dostupno na tržištu tokom leta.

Zasnovana na novoj Silvermont mikroarhitekturi, sledeća generacija 22nm Intel tehnologije za tablete i ultramobilne uređaje će omogućiti uglađen dizajn sa 8 ili više sati trajanja baterije prilikom aktivnog rada i nedelju dana u stanju mirovanja, kao i podršku za Android i Windows 8.1 operativne sisteme.

Gospodin Eul je takođe govorio o napretku i novostima u vezi sa smart telefonima i predstavio je Intel XMM 7160 multimodno 4G LTE rešenje, koje je trenutno u finalnoj fazi testiranja od strane vodećih provajdera širom Severne Amerike, Evrope i Azije.

„Mobilna kategorija trenutno prolazi kroz velike inovacije i konstantne promene”, rekao je Eul. „Pošto planiramo da je proširimo, nastavićemo da ulažemo i da pojačamo naše napore u svim aspektima mobilnosti sa akcentom na smart telefone, tablete i bežične komunikacije. Jedinstveni proizvodi kompanije Intel će omogućiti ubedljivije i raznovrsnije proizvode i iskustva, dok će istovremeno pomagati oblikovanju i vođenju tržišta u budućnosti”.

Sledeća generacija 22nm Intel® Atom™ SoC za tablete i 2 u 1 uređaje

Nastavljajući napredak Intel® Atom™ procesora Z2760, novi proizvodi će obezbediti efikasnu četvorojezgarnu obradu koja udvostručava performanse u odnosu na prethodne generacije.

Nova generacija SoC sistema zasnovanog na Intel Atom procesorima, namenjena tablet uređajima („Bail Trail”) obezbeđuje najbolji balans performansi, karakteristika i autonomije baterije. Koristeći sve prednosti širokog spektra mogućnosti obezbeđenih Intelovim dizajnom, mikroarhitekturom, 22nm tri-gate tranzistorskom tehnologijom i vodećom proizvodnjom, Intel može brzo da prilagodi performanse i energetsku efikasnost kako bi mogao da se posveti različitim potrebama tržišta i proizvoda. Sa novom 22nm Silvermont arhitekturom, Intel obezbeđuje vodeće performanse sa manje jezgara, dozvoljavajući tako Intelovim platformama da ožive rastuće karakteristike i mogućnosti.
Gospodin Eul je diskutovao o želji kompanije Intel da se fokusira na stvaranje bogatijih medija i sadržaja tako što bi pobošljao grafičke performanse. On je zatim naglasio važnost nove Gen 7 grafike tablet platforme koja će pružiti tri puta bolje grafičke mogućnosti, sa podrškom za DX11 za proširenu primenu kompjuterskih aplikacija i podršku igrama.

Nova Intel Atom platforma stiže opremljena bezbednošću zasnovanom na harveru sa McAfee Live Safe. Ovaj digitalni zaštitni paket drži online identitet u privatnosti, štiti od fišing napada i održava podatke sigurnim, a ujedno štiti i uređaj.

Intelova nova generacija Atom procesora za tablete omogućiće prednosti i u performansima i u produktivnosti. Bilo kakav zadatak izvršen na tabletu ili 2 u 1 uređaju, od jednostavne obrade slika do kancelarijskih mogućnosti, postaje mnogo brži i interaktivniji. Korisnici će moći da primete povećane sposobnosti i bogatiji sadržaj i biće u mogućnosti da igraju popularne 3D igre na ovim elegantnim uređajima sa naprednom autonomijom baterije.

Sa sistemom Bay Trail, Intel po prvi put nudi svojim kupcima mobilno rešenje koje je fleksibilno kada je u pitanju operativni sistem, a kompanija će omogućiti iste sjajne Intel tablet performanse i grafiku visoke rezolucije.

Pojava mobilnih uređaja zasnovanih na Intel procesorima
Platforma kompanije Intel i njeni programi predstavljaju osnovu inovacija proizvođači kompjutera već decenijama. Gospodin Eul je izjavio da je Intel trenutno fokusiran na saradnju sa vodećim kompanijama iz ove oblasti kako bi ubrzao pojavu novih mobilnih uređaja zasnovanih na Intel procesorima na tržištu.

Platforma i napori kompanije Intel biće fokusirani najpre na tablet uređaje zasnovane na Intel Atom procesoru sa operativnim sistemima Android i Windows.

Gospodin Eul je naglasio da su tajvanske kompanije veoma bitne za ovaj process i da doprinose procesu brzinom, kvalitetom i inovacijama.

Dugoročna evolucija (4G LTE)
Strategija kompanije Intel je da predstavi vodeća, štedljiva modemska rešenja koja će raditi na različitim mrežama, uređajima i u različitim regionima.

Intelov XMM 7160 je jedan od najmanjih i najštedljivijih multimodnih i višepojasnih rešenja za globalnu LTE komunikaciju. Modem podržava 15 LTE pojasa istovremeno i obuhvata visoko konfigurativnu RF arhitekturu, sa algoritmima koji rade u realnom vremenu za praćenje amplituda i antensko podešavanje, koje omogućava isplative multiopsežne konfiguracije, produženu autonomiju baterije i globalni LTE roming u jedinstvenom proizvodu.

Intel® u smart telefonima i tablet uređajima
Gospodin Eul je takođe naglasio napredak postignut sa platformom „Clover Trail+”.

Džeri Šen, izvršni direktor kompanije ASUS, se pridružio gospodinu Eulu na sceni da bi pokazao dva inovativna uređaja zasnovana na Intel procesorima — ASUS Fonepad* Note FHD 6 i ASUS MeMO Pad* FHD 10.

ASUS Fonepad Note FHD 6 poseduje Intel Atom procesor Z2560. Ekran uređaja ima osvetljenje od 450 nita, te može biti korišćen na otvorenom, a dva zvučnika sa ASUS SonicMaster tehnologijom garantuju optimizovan zvuk visoke definicije.

ASUS MeMO Pad FHD 10 takođe poseduje Intel Atom procesor Z2560 od 1,6 GHz i Full HD IPS ekran rezolucije 1920 x 1200 za jasne slike, sa uglom gledanja od 178 stepeni. Uređaj ima stereo zvučnike sa SonicMaster audio tehnologijom, 10-inčni ekran idealan za zabavne sadržaje i 1080p reprodukciju video sadržaja.

ASUS MeMO Pad FHD 10 obuhvata Intel® Hyper-Threading tehnologiju za unapređene grafičke performanse i energetsku efikasnost. Tanki dizajn sadrži prednju kameru od 1,2 mp i kameru od 5 mp na poleđini. Širok je svega 9,5mm i težak 580g, a njegova litijum polimerska baterija traje 10 sati.

Intel je predstavio novi Samsung GALAXY Tab 3 dijazonale ekrana od 10,1-inča zasnovan na Intel® Atom™ procesoru Z2560 (“Clover Trail+”). Takođe, novi Samsung GALAXY Tab 3 će posedovati Intel XMM 6262 3G modemsko rešenje ili Intel XMM 7160 4G LTE rešenje.

Kompanija Lenovo je nedavno najavila smart telefon, Lenovo K900 koji je zasnovan na Intel procesoru. Uređaj, zasnovan na Intel Atom procesoru Z2580, dostupan je u Kini, a ubrzo će biti dostupan i u Indiji, Indoneziji, Maleziji, Rusiji, Tajlandu, Filipinima i Vijetnamu. Ostala tržišta na kojima će biti dostupan biće naknadno objavljena. Lenovo K900 obuhvata moćne performanse, elegantan dizajn i lak je za upotrebu. Poseduje naprednu kameru i bogatu HD grafiku.

Kompanija ZTE je takođe predstavila smart telefon ZTE Grand X2 IN zasnovan na Intel procesoru i ZTE GEEK. Zasnovani na Intel Atom procesoru Z2580, ovi smart telefoni biće dostupni u Evropi, a zatim i u Kini u drugoj polovini godine.

Gospodin Eul je takođe pričao o planovima za SoC sistem namenjen smart telefonima, a zasnovan na Atom procesoru, pod nazivom „Merrifield.” Koristeći prednosti nove 22nm Silvermont mikroarhitekture, Merrifield će omogućiti poboljšanje performansi za više od 50 odsto, a produžiće i autonomiju baterije.

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na newsroom.intel.com i blogs.intel.com.

newsmaster