Inovacije i unapređenje Intel arhitekture pokreću talas 2 u 1 uređaja i novih mobilnih računarskih dostignuća

Intel je predstavio četvrtu generaciju Intel® Core™ procesora koji služe kao osnova za pojavu novih 2 u 1 uređaja koji kombinuju zapanjujuće PC performanse sa mobilnošću tableta u jednom uređaju i koji će obogatiti Ultrabook™ viziju.
Novi Intel Core procesori donose najveće uštede energije u istoriji kompanije, omogućujući više od 9 sati korišćenja baterije i 2 puta bolje grafičke mogućnosti u odnosu na prethodnu generaciju.
Intel je pokazao po prvi put svoju novu generacija 22nm četvorojezgarnog Atom™ sistema na čipu (SoC) namenjenu tablet uređajima u vezi sa predstojećim 4G LTE multimodnim rešenjem prenosa podataka.
Kompanija Intel pokazala je i prvi referentni dizajn platforme zasnovane na sledećoj generaciji 22nm Intel Atom SoC rešenja namenjenih smart telefonima.

COMPUTEX, Taipei, Tajvan, 4. jun 2013 – Predstavljajući nove Ultrabook™ uređaje i uvodeći 2 u 1 uređaje koji obezbeđuju računar kada vam je potreban i tablet kada želite, kompanija Intel danas predstavlja svoju senzacionalnu četvrtu generaciju Intel® Core™ procesora.

Govoreći na konferenciji Computex Taipei 2013, izvršni potpredsednik Tom Kilroj je rekao da Intel ima više od 50 različitih 2 u 1 modela uređaja u pripremi, različitog cenovnog ranga, obuhvatajući premijum Ultrabook 2 u 1uređaje, koje pokreću novi Intel Core procesori, kao i druge modele koje će pokretati predstojeći procesori koji su zasnovani na 22nm Intel Silvermont mikroarhitekturi.

„Danas ispunjavamo viziju koja je najavljena pre dve godina, a to je da se napravi laptop zasnovan na našoj četvrtoj generacije Intel Core procesora, koji su dizajnirani iz temelja za Ultrabook uređaje i služe kao osnova za novo doba 2 u 1 računarstva„ rekao je Kilroj. „Napravili smo jednu od najvećih promena našeg plana rada da bismo kreirali nove Core procesore koji će objediniti izvanredne performanse na računarima i mobilnost tablet uređaja. Novi procesori pokreću najuzbudljivije 2 u 1 modele.“

Kilroj je takođe naglasio progres napravljen na polju ultramobilnosti, pokazujući Intelovu novu generaciju 22nm četvorojezgarnih i najsnažnijih Intel® Atom™ sistema na čipu (SoC – kodnog naziva “Bay Trail-T”) namenjenih tablet uređajima koji će biti predstavljeni u toku ovogodišnjih praznika, kao i predstojeće 4G LTE multimodno rešenje i svoju sledeću generaciju 22nm Atom SoC sistema (kodnog naziva „Merrifield“) za smart telefone.

„Sa predstavljanjem novih Intel Core procesora, naša nova generacija Atom SoC sistema za tablete i druge 22nm proizvode uskoro će biti u prodaji, napreci u Intel arihtekturi koji ubrzavaju tempo inovacija omogućiće nova iskustva i pokretaće neke od najboljih mobilnih uređaja koji stižu na tržište ove godine„ izjavio je Kilroj.

Novi Intel Core procesori postavljaju temelje 2 u 1 računarstva i nova iskustva
Dizajniranana pre svega za Ultrabook uređaje i zasnovana na 22nm Haswell mikroarhitekturi kompanije, četvrta generacija Intel Core procesora donosi 50 odsto bolju autonomiju baterije prilikom izvršenja zadataka u odnosu na prethodnu generaciju. Ovo je najveći napredak jedne generacije u odnosu na prethodnu u istoriji kompanije, obezbeđujući 9 sati autonomije baterije prilikom aktivnog stanja za određene Ultrabook uređaje zasnovane na novim procesorima.
Najnoviji Core procesori kompanije Intel su prvi SoC sistemi za računare sa zadivljujućim performansama i raznovrsnošću inovativnih uređaja, obuhvatajući Ultrabook uređaje, 2 u 1 računare i mobilne all-in-one modele. Sistemi zasnovani na četvorojezgarnoj verziji novog Core procesora su dostupni sada, sa dodatnim verzijama dostupnim u narednim mesecima.

Četvrta generacija Intel Core procesora takođe ima ugrađenu grafiku koja pruža diskretne nivoe performansi, ili do dva puta bolje performanse u odnosu na Intelove prethodne generacije. Ponuđena na pojedinim verzijama novih Intel Core procesora, Intel® Iris™ grafika oživljava Ultrabook i druge mobilne uređaje pomoću ugrađenih, neverovatnih vizuelnih iskustava.

Izabrani Ultrabook uređaji koje pokreće četvrta generacija Intel Core procesora, ponudiće Intel performanse koje korisnici očekuju u kombinaciji sa mobilnošću i brzinom tableta, čineći ih originalnim, ultra tankim 2 u 1 uređajima. Sa osetljivošću na dodir i tastaturom, sistem se prilagođava korisniku i takođe nudi potpunu kompatibilnost aplikacija. Korisnici se mogu opustiti i nastaviti da rade koristeći samo jedan uređaj.

Kilroj je takođe demonstrirao napredak postignut u obezbeđivanju čula nalik ljudskim u 2 u 1 računarima i drugim Intel zasnovanim uređajima kroz dodatke dodira, govora, prepoznavanja lica i drugih tehnologija. Nazvan perceptivnim računarstvom, ove tehnologije koriste prednost moćnih Intelovih procesora da stvore interakciju između uređaja prirodno, intuitivno i realno.

Pokazani su stvaran gest kratkog dometa i interakcija zasnovana na govoru, dajući novom Ultrabook uređaju zasnovanom na Intel Core procesoru oči 2 u 1 uređaja pomoću Creative Senz3D periferne kamere, naglašavajući da će kamera postati dostupna početkom sledećeg kvartala. Što se tiče budućnosti, rekao je da Intel radi na integrisanom rešenju da napravi 3-D kameru ugrađenu direktno u Intel uređaje, koja bi trebalo da bude predstavljena u drugoj polovini 2014.

Ubrzavanje: tableti, smart telefoni i LTE rešenja
Intelova 22nm Silvermont arihitekture male potrošnje, a visokih performansi, omogućuje kompaniji da ubrza i znatno poboljša svoju ponudu tableta i smart telefona.

Tablet uređaji koji će se naći na policama u toku sezone odmora 2013, Intelove sledeće generacije, 22nm četvorojezgarnog Atom SoC rešenja (“Bay Trail-T”) doneće superiornu grafiku i više od dva puta bolje CPU performanse aktuelne generacije. Ovo rešenje će omogućiti predstavljanje tankih modela sa 8 ili više sati autonomije baterije i autonomijom od nekoliko nedelja u režimu mirovanja, kao i podršku za Android i Windows 8.1.

Po prvi put, Kilroj je demonstrirao Intel 4G LTE multimodno rešenje u kombinaciji sa sledećom generacijom 22nm četvorojezgarnog Atom SoC sistema za tablet uređaje. Intel® XMM 7160 je jedan od najmanjih i najštedljivijih multimodnih i višepojasnih rešenja za globalnu LTE komunikaciju i podržaće globalni LTE roming u jednom uređaju.

Sa velikim brojem telefona zasnovanih na Intel procesorima koji su isporučeni u više od 30 zemalja, Kilroj predviđa šta će se dogoditi. On je po prvi put pokazao referentni dizajn platforme namenjene smart telefonima, zasnovane na „Merrifield“ tehnologiji, sledećoj generaciji 22nm Atom SoC sistema za smart telefone koji donose poboljšane performanse i dužu autonomiju baterije. Platforma sadrži integrisani senzorni centar za personalizovane usluge, kao i mogućnosti za zaštitu podataka, uređaja i privatnosti.

O kompaniji Intel
Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na newsroom.intel.com i blogs.intel.com.

newsmaster