Četvrta generacija Intel® Core™ donosi novi talas 2-u-1 uređaja

SANTA KLARA, Kalifornija, 4. jun 2013 – Kompanija Intel predstavila je danas četvrtu generaciju Intel® Core™ procesora, redefinišući personalno računarstvo. Četvrta generacija Intel Core procesora donosi optimizovana iskustva personalizovana za potrebe krajnjih korisnika i obuhvata odličnu autonomiju baterije, neverovatne grafičke mogućnosti i novu funkcionalnost u uređajima kao što su 2-u-1 uređaji, tablet računari, mobilni all-in-one sistemi i bezbedni poslovni uređaji sa Intel® vPro™.

Novi Intel Core procesori obezbeđuju neverovatno brze, bezbedne i moćne performanse za korisnike koji žele da kreiraju i koriste sadržaje gde god da su. Prvi čip napravljen za Ultrabook™ uređaje i najznačajnija promena od vremena Intel® Centrino® tehnologije, četvrta generacija Intel Core procesora kombinuje zapanjujuće PC performanse sa mobilnošću tablet uređaja, utičući na pojavu nove kategorije 2-u-1 uređaja. Sa potrošnjom od svega 6 vati, Intel omogućava pojavu tanjih, lakših, hladnijih i tiših modela. Novi Intel Core procesori pokreću modele kao što su all-in-one računari sa odličnom autonomijom baterije, donoseći portabilnost rastućoj kategoriji. Serija procesora sa najboljim performansama, četvrta generacija Intel Core procesora je sposobna da obezbedi do 15 odsto bolje performanse u odnosu na prethodnu generaciju.

„Četvrta generacija Intel Core procesora nudi najznačajnije poboljšanje autonomije baterije koje je Intel postigao, uz dva puta bolje grafičke mogućnosti i značajno poboljšanje CPU performansi,” izjavio je Kirk Skaugen, viši potpredsednik i direktor odeljenja PC Client Group u kompaniji Intel. „Današnja objava ubrzava pojavu nove kategorije 2-u-1 računarskih uređaja koji objedinjuju najbolje od notebook uređaja i tableta u novom dizajnu. Došao je pravi trenutak da korisnici osveže svoje stare tablete ili računare sa novim 2-u-1 uređajima.”

Korisnički i poslovni sistemi zasnovani na četvorojezgarnim verzijama četvrte generacije Intel Core procesora su sada dostupni. Tokom leta biće dostupni 2-u-1 Ultrabook uređaji, mobilni all-in-one računari i tradicionalni laptop i desktop računari. Novi poslovni modeli uređaja sa četvrtom generacijom Intel® Core™ vPro™ biće dostupni krajem godine. Podatke o cenama novih Intel Core procesora možete pogledati na www.intc.com.

Niska potršnja + odlične performanse + neverovatna grafika
Sa najvećim poboljšanjem autonomije baterije u istoriji kompanije Intel, četvrta generacija Intel Core procesora može pružiti 50 odsto bolju autonomiju baterije u odnosu na prethodnu generaciju prilikom gledanja filmova ili surfovanja internetom, i dva do tri puta bolju autonomiju u standby režimu. Za izabrane sisteme koji će se pojaviti na tržištu ove godine, preko 9 sati aktivnog korišćenja baterije ili 10 do 13 dana u standby režimu.

Da bi postigao ovakva unapređenja, kompanija Intel je premašila svoja očekivanja kada je u pitanju ušteda energije na CPU nivou koja iznosi svega 6 vati. Ova unapređenja obuhvataju sistem-na-čipu (SoC) i tehnologiju na nivou platforme, i vodeću 22nm tehnologiju kompanije Intel. Aktivna energija je poboljšana kreiranjem novih stanja procesora ultra niske potrošnje, gde CPU troši samo deo energije u poređenju sa prethodnim stanjima.

Četvrta generacija Intel Core procesora donosi najviše performanse trenutno raspoložive u popularnom računarstvu, uz dodatnu naprednu grafičku podršku. Korisnici će biti u prilici da iskuse dva puta brže obavljanje zadataka, sistem će se podizati osam puta brže i korisnici će moći da dopune i podele HD video sadržaje 20 puta brže u poređenju sa četiri godine starim računarima.

Intel će unaprediti Intel grafiku u visoko integrisanim SoC sistemima da bi obezbedio još bolje vizuelne karakteristike u tanjim i lakšim uređajima. Grafika Intel® Iris™, dostupna na određenim modelima četvrte generacije Intel® Core™ procesora, pruža dva puta bolje 3-D performanse u poređenju sa trenutno najbržim mobilnim Intel HD grafičkim rešenjima. Intel Iris grafika donosi narednu generaciju mobilnih uređaja sa ugrađenim vizuelnim iskustvom, bez potrebe za dodatnom grafičkom karticom.

Novo računarsko iskustvo, bešumniji Ultrabook uređaji sa novim Intel Core procesorima
Četvrta generacija Intel Core procesora omogućava veliki broj novih interakcija koje će poboljšati korisničko iskustvo. Četvrta generacija Intel Core – potpuno redizajnirana za Ultrabook uređaje – predstavlja ogromnu prekretnicu u računarstvu. Novi Intel Core procesori pomeraju granice kada su Ultrabook uređaji u pitanju i realizuju Intelovu viziju predstavljenu pre dve godine koja predviđa kombinovanje najboljih performansi, izuzetnu reakciju sistema i autonomiju baterije u tankom i elegantnom mobilnom dizajnu. Svi novi Ultrabook uređaji biće osetljivi na dodir i imaće ugrađen Intel Wireless Display. Ultrabook uređaji će podržavati glasovne komande i kontrole, omogućavajući korisnicima fleksibilnost da izaberu najprirodniji i najintuitivniji način upravljanja uređajem. Ultrabook uređaji će podizati sistem za manje od tri sekunde, a u nekim slučajevima i brže. Ultrabook uređaji će preuzimati email, sadržaje sa socijalnih medija i ostale ažurirane podatke dok se nalazi u stanju mirovanja.

Ultrabook uređaji poseduju i ugrađene sigurnosne karakteristike obuhvatajući tehnologiju Intel Identity Protection (Intel IPT) i Intel Anti-Theft tehnologiju (Intel AT) za više zaštite. Veb stranice koje podržavaju Intel IPT štite informacije za logovanje, štite identitet pomoću hardverske autentifikacije. Intel Anti-Theft tehnologija štiti Ultrabook uređaje automatskim zaključavanjem u slučaju gubitka ili krađe. Nedavno predstavljena usluga McAfee LiveSafe nudi najbolju zaštitu koristeći prednosti tehnologije novih Intel Core procesora i tehnologija Intel IPT i Intel AT.

Napravljen za velike firme: poslovni uređaji, radne stanice i napredni sistemi
Da bi obezbedile najbolje poslovno iskustvo, ugrađene karakteristike četvrte generacije Intel Core vPro procesora dodatno jačaju bezbednost i povećavaju poslovnu produktivnost. Dostupna danas u izabranim poslovnim desktop računarima, all-in-one uređajima, uređajima malih dimenzija i mobilnim radnim stanicama, a uskoro dostupna i u Ultrabook uređajima, tabletima i poslovnim laptop računarima, Intel Core vPro nudi superiorne performanse za sigurno, produktivno iskustvo koje daje samopouzdanje krajnjim korisnicima i IT stručnjacima.

Četvrta generacija Intel® Core™ procesora idealna je za uređaje visokih performansi, inteligentne sisteme niske potrošnje namenjene maloprodaji, industriji, medijskim serverima i uređajima za medicinsko i digitalno praćenje. Unapređena 3-D grafika i medija performanse donose odlične HD snimke za vizuelne aplikacije namenjene digitalnim potpisima, dok nove Intel AVX 2.0 instrukcije omogućavaju brže računanje brzog prikupljanja i tumačenje zvučnih talasa na ultrazvučnim uređajima. (Dodatne informacije u vezi sa četvrtom generacijom Intel Core procesora namenjenih naprednim sistemima možete pronaći na news fact sheet.)

Procenjuje se da će do 2016. godine svi televozori, video na zahtev i internet video obuhvatati do 86 procenata globalnog potrošačkog saobraćaja. Takav rast zahteva inovacije u obradi tehnologije da bi se pomoglo provajderima sadržaja da dostave brže snimke i boljeg kvaliteta potrošačima dok istovremeno radikalno optimizujuju njihovu cloud infrastrukturu koja bi poslužila milijardama povezanih uređaja. Predstavljena danas, Intel® Xeon® serija procesora E3-1200 v3 stiže opremljena grafikom koja poseduje hardverski ubrzanu tehnologiju medijskog kodiranja i dekodiranja, koja omogućava svim media i video provajderima da dostave do 4,6 puta više video sadržaja korisnicima i da smanje ukupni trošak vlasništva do 64 odsto naspram tradicionalnih servera opremljenih diskretnom grafikom koja se danas koristi. Nova mikroarhitektura i vodeći tehnološki proces takođe dozvoljavaju Intel Xeon procesor najniže potrošnje ikada sa 13 W TDP namenjen mikroserverima i komunikacijskoj infrastrukturi. Do 38 odsto napretka u grafičkim performansama i do 18 odsto bolju energetsku efikasnost naspram prethodne generacije, takođe pruža priliku za unapređenje radnih stanica, servera osnovnog ranga i rešenja za skladištenje podataka. (Više informacija o novom Intel Xeon procesoru E3-1200 v3 familije proizvoda je dostupno na news fact sheet.)

„B-roll sa tri vodeća inženjera kompanije Intel na stvaranju četvrte generacije Intel Core procesora i odgovarajuće fotografije, dostupni su na www.intel.synapticdigital.com.”

O kompaniji Intel
Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na newsroom.intel.com i blogs.intel.com.

newsmaster