Intel pokreće najbrži superkompjuter na svet

 Mg 9176res

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O SUPERRAČUNARSTVU (ISC’13), Lajpcig, Nemačka, 17. jun 2013 – Sistem sastavljen od nekoliko hiljada Intel® procesora i koprocesora proglašen je najmoćnijim superkompjuterom na svetu na 41. izdanju liste Top500 superkompjutera.

  _MG_9176res

Sistem, poznat kao „Milky Way 2 (Mlečni put)”, obuhvata 48.000 Intel® Xeon Phi™ koprocesora i 32.000 Intel® Xeon® procesora i funkcioniše pri performansama od 54,9 PFlops – što su dva puta bolje performanse u odnosu na najbolje plasirani sistem sa poslednje verzije liste Top 500 u novembru 2012. Ovo je prvi sistem isključivo zasnovan na Intel proizvodima koji se našao na prvom mestu liste od 1997. godine.

 _MG_0841res

Intel je takođe najavio i proširenje portfolija Intel Xeon Phi koprocesora i objavio detalje u vezi sa drugom generacijom Intel Xeon Phi proizvoda, kodnog naziva „Knights Landing“. Novi proizvodi i tehnologije će radikalno poboljšati energetsku efikasnost i performanse superkompjutera širom sveta.

 

Očekuje se da će tržišni segment servera namenjenih računarstvu visokih performansi (HPC) povećati svoj godišnji profit za 36 odsto, sa 11 milijardi dolara na 15 milijardi dolara u naredne četiri godine. Supercompjuteri se koriste za tačnije predviđanje vremenskih prognoza, pomažu pri istraživanju efikasnijih energetskih izvora, razvijaju lekove, analiziraju ljudske gene i velike podatke.

„Intel pomaže da se osvetli put ka novim inovacijama, otkrićima i konkurentnosti pomoću svoje superračunarske vizije i proizvoda,” izjavio je Raj Hazra, potpredsednik i direktor kompanije Technical Computing Group. „Postoji nezasita potražnja za računarskom snagom ali i za postizanjem novih nivoa energetske efikasnosti. Sa aktuelnom i budućom generacijom Intel Xeon Phi koprocesora, Intel Xeon procesora, Intel® TrueScale vlakana i softvera, Intel je u mogućnosti da pruži jednostavna rešenja za naše korisnike.”

Od predstvljanja Intel Xeon Phi pre šest meseci, Intel Xeon procesori i Intel Xeon Phi koprocesori postali su moćna kombinacija koja sada pokreće mnoge najbrže superkompjutere na svetu. Intel Xeon Phi koprocesori zasnovani na Intel® Many Integrated Core (Intel MIC) arhitekturi odgovaraju na potrebu za većim performansama, a štedljivijom i jendostavnijom tehnologijom.

Mlečni put 2” – najbrži superkompjuter na svetu

Izgrađen za potrebe Nacionalnog Superkompjuterskog Centra u Guangzhou u Kini, sistem „Mlečni put 2” pokreću 32.000 novih 12-jezgarnih Intel Xeon procesora E5-2600 v2 zasnovanih na Ivy Bridge arhitekturi i 48.000 Intel Xeon Phi koprocesora, sa ukupnom snagom sistema od 17,8 MW. Ne samo da je najbrži, nego jedan od najefikansijih sistema na listi Top500. Sistem koristi „neo-heterogenu arhitekturu”, gde hardverska arhitektura poseduje višestruke klase kompjuterskih mogućnosti kojima se pristupa preko standardnog programskog modela, streamlining razvoja i optimizacionih procesa – što predstavlja prednost koju je nemoguće dobiti prilikom korišćenja kombinacije CPU i GPU akceleratora.

Vodeće performanse i energetska efikasnost sistema postignute su korišćenjem nove serije Intel Xeon procesora E5-2600 v2 zasnovane na vodećem 22nm proizvodnom procesu kompanije Intel. Pored pokretanja „Mlečnog puta 2”, ovi procesori takođe pokreću druga dva sistema na listi Top500 kompanije Bull*, sistem sa 557 TFlops koji se nalazi na 54. mestu i sistem sa 139 TFlops na 329. poziciji, kao deo programa koji Intel koristi kako bi opremio korisnike superkompjutera. Proizvodi će biti dostupni narednog kvartala i imaće 12 jezgara i do 2,7GHz clock brzine, isporučujući 259 GFlops po podnožju, što predstavlja povećanje od 56 odsto u odnosu na prethodnu generaciju.

Više od 80 odsto (403 sistema) superkompjutera na 41. izdanju liste Top500 pokreću Intel procesori. Junsko izdanje liste beleži 11 sistema zasnovanih na Intel Xeon Phi koprocesoru, obuhvatajući sisteme klase Petaflops kao što su „Mlečni put 2” sa performansama od 54,9 PFlops i „Stampede” od 8,5 PFlops.

Polugodišnja lista superkompjutera TOP500 delo je Hansa Mejera sa Manhajmskog Univerziteta, Erika Strohmajera i Horsta Simona iz američkog Enegretskog Odeljenja Nacionalnog naučnog centra za istraživanja u oblasti energije i Džeka Dongara sa Univerziteta u Tenesiju. Kompletan izveštaj dostupan je na http://www.top500.org/

Novi Intel® Xeon Phi™ koprocesori 3000 i 7000

Intel je takođe najavio proširenje svoje aktuelne generacije Intel Xeon Phi koprocesora sa dodatkom pet novih proizvoda koji poseduju nekoliko opcija performansi, memorijskog kapaciteta, energetske efikasnosti i veličina. Serija Intel Xeon Phi koprocesora 7100 dizajnirana je i optimizovana da obezbedi najbolje performanse i obezbedi najviši nivo karakteristika, obuhvatajući 61 jezgro klokovano na 1,23GHz, 16 GB memorijskog kapaciteta i preko 1,2 TFlops performansi dvostruke preciznosti. Serija Intel Xeon Phi koprocesora 3100 dizajniarana je za visoke performanse. Serija poseduje 57 jezgara klokovanih na 1,1 GHz i 1TFlops performansi dvostruke preciznosti.

Intel je najavio još jedan proizvod u okviru Intel Xeon Phi serije koprocesora 5100 predstavljene prošle godine. Nazvan Intel Xeon Phi koprocesor 5120D, optimizovan je za okruženje visoke gustine, sa opcijom da podnožje bude direktno povezano sa mini-pločom.

 “Knights Landing” – koprocesor ili CPU 

Intel je objavio detalje u vezi sa drugom generacijom proizvoda Intel Xeon Phi koji bi trebalo da dodatno unaprede superračunarske mogućnosti. Kodnog naziva „Knights Landing”, nova generacija proizvoda zasnovanih na Intel MIC arhitekturi biće dostupna u formi koprocesora ili glavni procesora (CPU) i proizvedena korišćenjem Intelovog 14nm procesa sa drugom generacijom 3-D tri-gate tranzistora.

Kao koprocesor zasnovan na PCIe kartici, Knights Landing će umanjivati opterećenje sistemskog procesora Intel Xeon i omogućiće nadogradnju aktuelnih koprocesora na isti način kao i do sada. Međutim, kao glavni procesor direktno inastaliran na podnožje matične ploče, funkcionisaće kao CPU i omogućiće skok u računarskoj gustini i perfomansi po vatu, odrađujući sve dužnosti primarnog procesora i specijalizovanog koprocesora istovremeno. Kada se koristi kao CPU, Knights Landing će ukloniti programske kompleksnosti data transfera preko PCIe, što je standardno kada su u pitanju akceleratori.

Da bi dodatno unapredio performanse namenjene HPC zadacima, Intel će značajno povećati memorijski protok za sve „Knights Landing” proizvode predstavljanjem integrisane memorije. Ovo će omogućiti korisnicima da u potpunosti iskoriste raspoloživi računarski kapacitet.

Više informacija sa konferencije ISC’13 obuhvatajući prezentaciju Raja Hazra, dodatne dokumente i slike dostupno je na Intel Newsroom.

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na newsroom.intel.com i blogs.intel.com.

newsmaster