KOMPANIJA LENOVO OSTVARILA JAKE REZULTATE U PRVOM KVARTALU 2013/14.

Brza PC Plus transformacija podstaknuta čvrstim rastom u oblasti PC i PC Plus poslovanja

  • Najbolji proizvođač računara na svetu, prvi put u istoriji
  • Treći svetski snabdevač smart uređajima (smart telefoni, tableti i računari)
  • Dobitak pre oporezivanja od 215 miliona dolara i zarada od 174 miliona dolara
  • Prihod od 8,8 milijardi dolara
  • Osnovna zarada po akciji je 1.67 američkih centi, 12.96 hongkongških centi
  • Rezerve neto gotovine 3.1 milijardu dolara (30. juna 2013.)

 

 

lenovo_lHong Kong, 19. avgust 2013. – Kompanija Lenovo Group objavila je danas rezultate za svoj prvi fiskalni kvartal završen 30. juna 2013. godine, koji pokazuju da je ostvarila kvartalni prihod od 8,8 milijardi dolara, za deset odsto više u odnosu na prethodni period. Istovremeno, procenat prihoda pre oporezivanja porastao je za 16 odsto u odnosu na prethodni period i iznosi 215 miliona dolara, dok je zarada porasla za 23 odsto i iznosi 174 miliona dolara. Ovim rezultatima kompanija Lenovo pokazuje da je sve čvršće drži vodeću poziciju u PC Plus eri, a njeno poslovanje raste kako geografski, tako i kada su u pitanju linije proizvoda i segmenti kupaca.

Prvi put u svojoj istoriji, kompanija Lenovo je dobila priznanje kao najveći prodavac računara na svetu* i u toj delatnosti zabeležila svoj najviši do sada kvartalni udeo na tržištu od 16,7 odsto – 1,7 poena više u odnosu na protekli period. U prvom fiskalnom kvartalu, prodaja računara ove kompanije je iznosila 12,6 miliona jedinica, što predstavlja 17. kvartal za redom u kom je kompanija nadmašila celokupnu industriju u kojoj je zastupljen pad od 11 odsto u odnosu na prošlu godinu.

 

Kompanija Lenovo nastavlja sa sve jačom namerom da se transformiše u PC Plus kompaniju, tako da je u prvom fiskalnom kvartalu bila treći najveći snabdevač smart uređaja (uključujući i računare, smart telefone i tablete), jer je prodaja bila u porastu za 41 odsto u odnosu na prethodni period. Kombinovana prodaja smart telefona i tablet računara kompanije Lenovo prvi put je nadmašila prodaju računara u toku ovog kvartala, što najavljuje veliki zamah ova dva proizvoda. Tokom prvog kvartala, ova kompanija je postala četvrti najveći proizvođač smart telefona na svetu i zabeležila najbrži rast među pet najboljih prodavaca, od 132 odsto. Uspeh u proizvodnji i prodaji smart telefona kompanija je potvrdila svojim rezultatima u Kini, gde je sada na drugom mestu u oblasti proizvodnje smart telefona, sa impresivnim porastom od 121 odsto u odnosu na prethodni period.

 

Bruto profit kompanije Lenovo za prvi fiskalni kvartal povećan je za 14 odsto u odnosu na prethodni period i iznosi 1,2 milijarde dolara, sa bruto maržom od 13,6 odsto. Operativni profit porastao je za 11 odsto u odnosu na prošli period i iznosi preko 202 miliona dolara. Osnovna zarada po akciji za prvi fiskalni kvartal bila je 1,67 amerièkih centi ili 12,96 hongkongških centi. Neto gotovina rezervi je 30. juna 2013. godine iznosila 3,1 milijarde dolara.

 

“Kompanija Lenovo je na zahtevnom tržištu računara prvi put postala nesumnjivi broj jedan i stoga nastavlja da unapređuje profitabilnost. Naš snažan učinak u oblasti računara je podstaknut uravnoteženim rastom uz pomoć doslednog korišćenja odgovarajućih strategija”, rekao je Jang Juanking, predsednik i izvršni direktor kompanije Lenovo. “Dok ostvarujemo profitabilan rast u osnovnom poslovanju sa računarima, u isto vreme pokazujemo sve bržu transformaciju u jednu PC Plus kompaniju. PC – plus tržište zahteva hitre i efikasne inovacije budući da brzo postaje usmereno od specijalnih proizvoda ka komercijalnijima i od zrele tržišne dominacije ka hiper rastu. Ova vrsta tržišta ide u korist dokazanim naporima kompanije Lenovo, koja je sada u boljoj poziciji od konkurencije i može da iskoristi ove jasne trendove.”

 

 

 

 

PREGLED REZULTATA PO REGIONIMA**

Kompanija Lenovo je na kineskom tržištu zaradila 3,7 milijardi dolara u prvom fiskalnom kvartalu, što je porast od 5,6 odsto u odnosu na prethodni period i čini 42 odsto svetskog prihoda kompanije. Ovaj porast prihoda u Kini je u velikoj meri prouzrokovan uspehom smart telefona i tableta kompanije Lenovo, koji zajedno pokazuju rast od 76 odsto, i svedoče o transformaciji kompanije Lenovo na polje PC Plus kompanija. Tokom prvog kvartala, kompanija Lenovo je nastavila da prestiže svoje glavne rivale i dodatno ojačala svoju poziciju najbolje u Kini, što je rezultiralo vrhunskim tržišnog udelom od 35,8 odsto.

U regionu Azije i Pacifika, prihod kompanije Lenovo je iznosio 1,3 milijarde dolara za prvi kvartal, odnosno 15 odsto svetskog prihoda kompanije. Prodaja u ovom regionu je opala za 8,1 odsto u odnosu na prethodni period, budući da je kompanija strateški održavala ravnotežu između rasta i profitabilnosti, a propuštala neke neprofitabilne poslove, na primer, poslove obrazovanja u Indiji. Tokom prvog kvartala, kompanija Lenovo je nastavila da stiče udeo i učvršćuje svoju poziciju najbolje u Japanu, na petom po veličini svetskom tržištu računara. U regionu jugoistočne azije, kompanija je pokazala snažan rast sa rekordno visokim tržišnim učešćem od 11,9 odsto. Kompanija Lenovo je trenutno drugi najveći računarski provajder u regionu sa 13,2 odsto tržišnog udela.

Prihod računara kompanije Lenovo u regionu u Evrope, Bliskog Istoka i Afrike porastao je za 18 odsto u prvom fiskalnom kvartalu i iznosi 1,9 milijardi dolara, odnosno 21 odsto svetskog prihoda kompanije Lenovo. Tokom kvartala, prodaja Lenovo računara u ovom regionu je porasla za 18 odsto, u poređenju sa ukupnim padom prodaje u industriji računara u regionu koji iznosi od 22 odsto. Kompanija je zabeležila svoj najviši tržišni udeo ikada u regionu od 13,2 odsto, sa značajnih 4,4 poena u odnosu na prethodni period. U fiskalnom kvartalu, jedna kompanija kao što je Lenovo dostigla poziciju broj jedan u oblasti računara u deset zemalja u regionu, uključujući i Nemačku, a takođe je prvi put postala najbolja u istočnoj Evropi, čime je dodatno učvrstila svoju poziciju druge kompanije u regionu Evrope, Bliskog Istoka i Afrike kada je u pitanju tržište računara.

Prihod sa dva američka kontinenta** iznosio je 1,9 milijardi dolara za prvi fiskalni kvartal, što je povećanje od 29 odsto u odnosu na prethodni period i čini 22 odsto svetskog prihoda kompanije. Sa jakim rezultatima kako u Brazilu, trećem po veličini tržištu računara na svetu, tako i u SAD, kompanija Lenovo je povećala svoj tržišni udeo na oba američka kontinenta, na do sada neviđenih u regionu 9,7 odsto, za 2,1 poena više u odnosu na prethodni period. To je pomoglo kompaniji da održi svoju poziciju treće u Americi kada je u pitanju tržište računara. Pored toga, kompanija Lenovo je prvi put postigla dvocifreni udeo na tržištu u Severnoj Americi, zahvaljujući svom snažnom rastu u američkoj komercijalnoj sferi poslovanja računarima, koji je dostigao rekordni udeo od 10,1 odsto. U prvom fiskalnom kvartalu, prodaja Lenovo računara u Americi je porasla za 22 odsto, za razliku od ukupnog pada prodaje računara u celokupnoj industriji u Americi od četiri odsto.

 

Tokom prvog fiskalnog kvartala, kompanija Lenovo je najavila povratak proizvodnje računara u SAD, svečanim otvaranjem proizvodnog pogona kompanije Lenovo u Vajtsetu u Severnoj Karolini. Proizvodna linija računara u SAD je u stanju da proizvede neke od najnovijih i najinovativnijih Think-branded proizvoda, uključujući desktop računar ThinkCentre M92p Tini, ThinkPad Tablet 2, i ThinkPad Helix konvertibilni Ultrabook računar.

 

Nova linija za proizvodnju računara u SAD pruža kompaniji Lenovo mogućnost da kupcima u Severnoj Americi obezbedi proizvode sa još većom efikasnošću i pouzdanošću, pored proširenog i vrednijeg asortimana računarskih usluga koje nudi, kao što su prilagodljiva konfiguracije proizvoda, upravljanje slikama, pravljenje inventara, grupisanje proizvoda i tako dalje.

 

PREGLED PROIZVODA

Tokom prvog fiskalnog kvartala, Laptop računari kompanije Lenovo su dali najveći doprinos prihodu kompanije na svetskom nivou, 52 odsto od celokupnog prihoda. Širom industrije, prodaja laptop računara je pala za 12,9 odsto u odnosu na prethodni period, ali je uprkos tome konsolidovana prodaja kompanije Lenovo u oblasti laptop računara širom sveta u prvom fiskalnom kvartalu iznosila je 4,5 milijardi dolara, što je porast od 4,7 odsto u odnosu na prethodni period.

Kompanija je ostvarila rast od 1,9 poena i postigla tržišni udeo od 17,3 odsto. Tokom prvog kvartala, kompanija Lenovo je najavila nekoliko novih laptop računara koji su brzo postali veoma traženi, uključujući ThinkPad T431s, najtanji u T seriji ikada; Yoga 11s, tanki konvertibilni laptop koji sledi popularni računar Yoga 13 sa svojim višestrukim mogućnostima u jednom laptopu, kao i nekoliko novih Windows laptop računara osetljivih na dodir, zajedno sa Lenovo Mix, potrošačkim uređajima koji su prepoznatljivi po svom tankom i laganom dizajnu.

 

Prodaja Desktop računara kompanije Lenovo je bila stabilna na svetskom nivou, za razliku od pada od 9,4 odsto u ukupnoj industriji tokom prvog fiskalnog kvartala. Kao posledicu, kompanija Lenovo je zaradila 1,5 akcija u odnosu na prethodni period i dostigla tržišni udeo od 16 odsto. Konsolidovani prihod od prodaje desktop računara kompanije Lenovo smanjen je za 2,8 odsto i iznosi 2,5 milijardi dolara, odnosno 28 odsto ukupnog prihoda kompanije.Tokom prvog kvartala, kompanija Lenovo je započela prodaju novog Horizon Table računara, interpersonalnog uređaja koji spaja ljude na potpuno novi način, omogućavajući da ga koristi istovremeno četvoro ljudi u interakciji sa sadržajem i igrajući igre uz džojstike i kockice. Dok računar Horizon privlači svu moguću pažnju industrije zbog svog jedinstvenog modula namenjenog celoj porodici, on je takođe i sveobuhvatni desktop računar sa visokim performansama i ekranom od 27 inča.

 

Konsolidovana prodaja Mobile Internet Digital Home (MIDH) proizvoda, ulkljuèujuæi smart telefone i tablete porasla je tokom prvog kvartala za 105 odsto u odnosu na prethodni period i iznosi 1,2 milijardi dolara, što predstavlja 14 odsto ukupnog prihoda kompanje tokom kvartala. U Kini je prodaja smart telefona kompanije Lenovo porasla za znaèajnih 121 odsto u odnosu na prethodni period, èime je kompanija zadržala èvrstu poziciju druge po velièini kompanije kada je u pitanju snabdevanje smart telefonima u Kini. Tokom ovog kvartala, kompanija Lenovo je najavila prodaju smart telefona u Maleziji, Saudijskoj Arabiji, Tajlandu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a meðu ureðajuma je novi K900, prvi smart telefon na svetu koji koristi Intelov Atom Z2580 procesor. Kada su u pitanju tableti, kompanija Lenovo nastavlja u punoj snazi, sa utrostruèenom prodajom u odnosu na prethodni period. Ovom rezultatu je doprineo tablet Think Pad 2, popularan meðu komercijalnom klijentelom, ali i tableti kompanije Lenovo od 7 inèa A1000 i A2000, kao i tablet od deset inèa A6000.

 

*pogledati Gartner and IDC podatke za drugi kvartal 2013

** U prethodnim kvartalima, rezultati iz oblasti Latinske Amerike bili su uključeni u region Azije i Pacifika. Od ovog prvog kvartala za period 2013/14. Latinska Amerika će biti svrstana u okviru oblasti „Amerike“.

 

 

 

ABOUT LENOVO

Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) is a US$34 billion personal technology company – and the largest PC company in the world, serving customers in more than 160 countries. Dedicated to building exceptionally engineered PCs and mobile internet devices, Lenovo’s business is built on product innovation, a highly-efficient global supply chain and strong strategic execution.  Formed by Lenovo Group’s acquisition of the former IBM Personal Computing Division, the company develops, manufactures and markets reliable, high-quality, secure and easy-to-use technology products and services. Its product lines include legendary Think-branded commercial PCs and Idea-branded consumer PCs, as well as servers, workstations, and a family of mobile internet devices, including tablets and smart phones. Lenovo, a global Fortune 500 company, has major research centers in Yamato, Japan; Beijing, Shanghai and Shenzhen, China; and Raleigh, North Carolina.  For more information see www.lenovo.com.

 

newsmaster