Izvršni direktor kompanije Intel najavljuje saradnju sa platformom Arduino

Predstavljena prva Arduino-kompatibilna razvojna ploča zasnovana na Intel arhitekturi;

Najavljena donacija za 1.000 univerziteta širom sveta

FINAL_Intel_GalileoMAKER FAIRE RIM, 3. oktobar 2013 – Izvršni direktor kompanije Intel, Brajan Krzanič danas je objavio sporazum o saradnji sa Arduino LLC, vodećom hardverskom platformom otvorenog koda među pripadnicima kreativne i obrazovne zajednice. Krzanič je takođe predstavio Intel® Galileo ploču, prvi proizvod u novoj seriji Arduino-kompatibilnih razvojnih ploča zasnovanih na Intel® arhitekturi.

Arduino razvojni alati i interfejs za softversko programiranje čini stvaranje interaktivnih objekata ili okruženja jednostavnijim za umetnike, dizajnere i entuzijaste koji često nemaju tehničko predznanje.

Pored rada na Galileo razvojnoj ploči, Intel i Arduino zajednice će blisko sarađivati na razvoju novih proizvoda koji će pružiti performanse, skalabilnost i mogućnosti Intel tehnologije ovoj zajednici stvaralaca.

Kao deo ovog projekta, Krzanič je najavio i veliku donaciju od, čak, 50.000 Intel®Galileo ploči, koje će u sledećih 18 meseci biti raspoređene u 1.000 univerziteta širom sveta.

Intel_QUARK_SOC X1000„Znamo da učenje kroz praksu inspiriše zanimanja za nauku, tehnologiju, inžinjerstvo i matematiku“, rekao je Krznanič. „Ja sam „stvaralac“ već dugi niz godina i veoma sam entuzijastičan po pitanju novih, uzbudljivih mogućnosti u tehnologiji i povodom onoga što možemo napraviti sa tom istom tehologijom. Radujemo se produktivnoj saradnji sa Arduinom i što ćemo biti u prilici da ponudimo ovoj zajednici Intel proizvode koji će zaista pomeriti granice mašte.“

Trenutno, Intel sarađuje sa preko 17 univerziteta na šest kontinenata sa ciljem da razvije nastavni program zasnovan na Intel Galileo ploči. Cilj našeg angažovanju u obrazovanju jeste stavljanje prednosti koje donosi Intel tehnologija u ruke što većeg broja profesora, predavača i studenata. Kompanija će imenovati ostale univerzitete sa kojima će sarađivati tokom sledećih nekoliko meseci.

„Veoma smo uzbuđeni zbog saradnje sa Intelom i zbog toga što ćemo po prvi put imati Intel tehnologiju u našim razvojnim pločama“, rekao je Masimo Banzi, osnivač Arduino zajednice. „Radujem se našoj zajedničkoj saradnji i verujem da će naš zajednički rad proizvesti fantastične uređaje, iz kojih će proizaći nesvakidašnje inovacije.“

„Sporazum, potpisan između Intela i Univerziteta Sapienza u Rimu, omogućiće Intelu pristup jednom od najvećih evropskih istraživačkih centara i univerziteta, a nama će doneti posebnu strukturu za prenos znanja stečenog kroz saradnju sa kompanijama iz oblasti tehnologije“, rekao je Stiven Truman, direktor Sapienza centra za inovacije.

Intel® Galileo razvojna ploča: Šta ćete napraviti?

Intel Galileo je prva Arduino ploča zasnovan na Intel arhitekturi i dizajnirana je kako za stvaralačku, tako i za akademsku zajedinicu. Platforma je jednostavna za koriščenje i prilagođena je dizajnerima i onima koji žele da se bave dizajnom na jednom višem nivou.

Intel Galileo kombinuje performanse Intel tehnologije i jednostavnost Arduino softverskog razvojnog okruženja. Razvojna ploča radi na Linux operativnom sistemu otvorenog koda sa Arduino softverskim biblikotekama i tako omogućuje skalabilnost i novu upotrebu već postojećeg softvera, nazvanog „skečevi“. Intel Galileo ploča može da bude programirana preko Mac OS, Microsoft Windows i Linux operativnih sistemima. Ploča je dizajnirana, i hardverski i softverski, tako da bude kompatibilna sa Arduino zaštitnim okruženjem.

Intel Galileo sadrži Intel® Quark SoC X1000, prvi proizvod iz serije Intel® Quark koju odlikuju mala jezgra i smanjena potrošnja. Intel Quark tehnologija će usmeriti Intel arhitekturu ka oblastima koje se brzo razvijaju –  od interneta stvari (Internet of Things) do kompjuterskih uređaja koji će moći da se nose i koriste na ljudskom telu (wearable computing). Dizajniran u Irskoj, Quark SoC X1000 ISA 32-bit, sa jednim jezgrom i jednim tredom, Pentium® ISA kompatibilan CPU radi na brzini od 400MHz.

U želji da pomogne razvoj osnovnog korišćenja i mogućnosti izvan Arduino zaštitnog okruženja, Intel razvojna ploča dolazi sa standardnim (I/O) interfejsom, uključujući ACPI, PCI Express, 10/100Mb Ethernet, SD, USB 2.0 uređaje i EHCI/OHCI USB portove, veoma brze UART, RS-232 serijske portove, 8MB NOR fleš koji može da se programira, i JTAG port za lakše otklanjanje kvarova. Intel Galileo spaja sve pogodnosti Arduino IDE sa širokim softverskim razvojem i naprednim mogućnostima nemodifikovanog Linux-a, i to sve spojeno u jednu platformu, podržanu od strane celog lanca otvorenog koda.

Intel Galileo je odličan uređaj za brzo pravljenje prototipova jednostavnog interaktivnog dizajna kao što su LED svetlosni ekrani koji odgovaraju društvenim mrežama. Takođe, ova ploča je pogodna i za veoma ozbiljnije zadatke, kao što su automatizacija kućnih uređaja i pravljenje robota u ljudskoj veličini koji se mogu kontrolisati putem smart telefona.

Intel® Galileo ploča će biti dostupna do kraja novembra. Posetite http://maker.intel.com i www.intel.com/support/go/galileo za sve informacije o tome gde možete kupiti ovaj uređaj, kao i da saznate nešto više o samom uređaju.

 

 

Intel: obrazovanje i stvaralačka zajednica

Intel podržava stvaralački pokret kako bi podstakao pojavu inovacija, bilo da se radi o učionici, laboratoriji ili radionici.

Kompanija je sponzor osnivač inicijative Maker Education Initiative zajedno sa kompanijama Maker Media, Pixar i Cognizant. Intel takođe vodi svoju inicijativu pod nazivom Počnite da stvarate! (Start Making!) koja ima za cilj da izgradi kreativnu samouverenost i znatiželju dece kada je u pitanju STEM obrazovanje. Putem ovog programa, Intel uvodi učenje kroz praksu koje može biti nastavljeno u kućnom okruženju ili učionici.

Tokom protekle decenije, Intel je investirao više od milijardu američkih dolara u osnovno, srednje i više obrazovanje u preko 60 zemalja kako bi obezbedio alate i sredstva potrebna da bi obrazovanje 21. veka stiglo u sve učionice.

 

O platformi Arduino

Arduino, prva hardverska platforma otvorenog koda, predstavljena je 2005. godine da bi pojednostavila proces pojave elektronskih prototipova. Ona daje mogućnost osobama bez tehničkog predznanja da kreiraju interaktivne sadržaje. Arduino ekosistem predstavlja kombinaciju tri različita elementa, obuhvatajući malu elektornsku ploču koja olakšava učenje programiranja mikrokontolera, besplatne softverske aplikacije koja se koristi prilikom programiranja ploče i aktivnu zajednicu. Svakodnevno na stranici www.arduino.cc hiljade ljudi međusobno komunicira i doprinosi projektu.

 

 

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na adresi newsroom.intel.com i blogs.intel.com.

newsmaster