I spamerima treba odmor: učestalost spama u mejlovima tokom avgusta

Moskva, septembar  2013.

Kaspersky Lab  U avgustu su nepoželjni mejlovi činili čak 67,6 odsto svih mejlova na svetu, sudeći po proceni kompanije Kaspersky Lab, što je za 3,6 procentnih poena niže od proseka u julu. Ukoliko uzmemo u obzir sezonu godišnjih odmora, onda su najbezopasniji spameri otišli na odmor: stopa pfishing poruka je 10 puta veća nego u julu, dok je broj spam poruka sa malicioznim prilozima porastao 2,5 puta, čineći 5.6 odsto celokupnog internet saobraćaja.

Sezona odmora se možda privodi kraju, ali sajberkriminalci nastavljaju sa bombardovanjem lažnim porukama o nepostojećim avionskim i hotelskim rezervacijama predstavljajući se kaoneka od najpoznatijih imena iz ovih industrija. Booking.com i Delta Air Lines su međunajprivlačnijim metama za spamovanje. Kaspersky Lab je u avgustu još jednom zabeležio masovno pristizanje lažnih mejlova za koje se na prvi pogled činilo da dolaze od tih kompanija. Kako ovakvi mejlovi veoma često izgledaju kao pravi, to dovodi do smanjenja opreznosti onoga ko prima te mejlove. Oni uglavnom navode korisnika da otvori maliciozni prilog u mejlu ili da prati link koji automatski preuzima određeni fajl sa interneta i direktno ga smešta na hard disk. U svakom slučaju, žrtve prime Tepfer Trojan fajl koji briše dokumenta korisnika.

U avgustu se, takođe, broj pfishing poruka desetostruko uvećao. Kaspersky Lab je zabeležio ogroman broj mejlova koji su navodno stizali sa zvanične adrese kompanije Apple, gde se od korisnika tražilo da potvrde svoje podatke na iTunes nalogu, tako što će pratiti određeni link. Međutim, omiljena meta spamera su i dalje društvene mreže.

    Imena poznatih internacionalnih kompanija koje se bave uslugama dostave, kao što su FedEx, UPS ili DHL, se, takođe, često pojavljuju u spam porukama. Ovi mejlovi obaveštavaju potencijalne žrtve da im iz određenog razloga ne mogu dostaviti paket, i da moraju da odštampaju fajl koji se nalazi u prilogu, a onda i da dođu u kompaniju ili da potvrde određene podatke kako bi dobili svoj paket. U određenim slučajevima fajlovi navodno sadrže informacije o nepostojećim paketima. Spameri se trude da ove e-mail poruke izgledaju što autentičnije, koristeći naizgled ispravne e-mail adrese, pružajući detaljne informacije o porudžbini i prave kontakt informacije sa zvaničnih sajtova, kao i kopirajući relevantna i poverljiva obaveštenja.

Kaspersky Lab i dalje primećuje  masovno slanja reklama za onlajn kurseve putem elektronske pošte i u avgustu. Ova vrsta spam poruka je ranije uglavnom bila usmerena na fakultete i univerzitete, master i doktorske studije. Međutim, u avgustu, pre početka nove školske godine, bilo je mnogo ponuda za završavanje srednje škole za oni koji je još nisu završili..

Kina, SAD i Južna Koreja su i  dalje 3 najčešća izvora spama i čine više od polovine spama na globalnom nivou.

“Tokom leta spam postaje mnogo opasniji. Broj prevarantskih poruka, kao i broj e-mail poruka koje sadrže prilog sa malicioznim sadržajem se uvećava,” izjavila je Tatjana Šherbakova, viši analitičar spama u kompaniji Kaspersky Lab. “Ne zaboravite da se retko kad dešava da Vam ugledne organizacije traže da otvarate priloge iz mejlova ili lične podatke kako bi utvrdili podatke na Vašem nalogu bez prethodnog obaveštenja. Ukoliko dođe do ovoga, savetujem da kontaktirate organizaciju telefonom i tražite kontakt čije je ime navedeno u e-mail poruci, i da ih pitate da li su oni zaista poslali e-mail.”

Kompletna verzija izveštaja Kaspersky Lab-a o spamu iz avgusta 2013 je dostupna je na stranici: Securelist.

O Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je najveća svetska privatna kompanija koja se bavi prodajom krajnjih rešenja za zaštitu endpoint uređaja. Kompanija se nalazi među 4 najbolje kompanije na svetu koje se bave prodajom bezbednosnih rešenja za krajnje korisnike *. Tokom više od 16 godina svog postojanja Kaspersky Lab je inovator u oblasti IT bezbednosti i pruža efektivna digitalna rešenja za bezbednost velikih preduzeća, mala i srednja preduzeća i potrošače. Kaspersky Lab, čija je holding kompanija registrovana u Velikoj Britaniji, trenutno posluje u skoro 200 zemalja i teritorija širom sveta, obezbeđujući zaštitu za više od 300 miliona korisnika širom sveta .

Saznajte više na www.kaspersky.com.

* Kompanija je rangirana kao četvrta na svetu od strane Procene za industrijski razvoj na svetskom nivou na osnovu prihoda kompanija koje se bave prodajom rešenja bezbednosti za korisnike endpointa,2012.  Rangiranje je objavljeno u izveštaju Sertifikata za industrijski razvoj (SIR) “Bezbednost endpointa, prognoza za period od 2013. do 2017. i  ”Prodavci akcija (SIR #242618, Avgust 2013.). Prodavci softvera su rangirani u izveštaju prema zaradi od prodaje rešenja za bezbednost endpointa u 2012.

newsmaster