Lažne banke – skoro trećina korisnika je primila lažne e-mail poruke od imaginarnih banaka

Kaspersky LabPrema istraživanju “Consumer Security Risks” (bezbednosni rizici po korisnike), koje su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International tokom leta 2013. godine, oko 30 odsto korisnika je primilo lažne e-mail poruke koji su navodno slale banke. Prevaranti često koriste lažna obaveštenja iz banki kako bi prevarili korisnike da daju lične podatke svojih naloga a samim tim i pristup njihovom novcu.

Razne usluge koje se koriste za online transakcije, koje se obavljaju putem internet, ( e-banking, sistemi plaćanja preko interneta i online prodavnice) sada čine sastavni deo života mnogih korisnika. Istraživanje kompanije B2B Inernational pokazuje da je 95 odsto ispitanika kupovalo putem interneta, 91 odsto koristilo usluge bankarstva preko interneta, a 74 odsto plaćalo putem interneta. Ovaj trend ne bi mogao proći neopaženo od strane prevaranata.

Prema ispitivanju, 30 odsto korisnika je primilo e-mail poruke koje su navodno stigle od banaka, za koje se kasnije ispostavilo da su zapravo bile falsifikati. Čak 22 odsto ispitanika je prijavilo sumnjive poruke koje su navodno stizale u ime online prodavnica. Svaki deseti korisnik ( 10 odsto svih ispitanika ) je bar jednom bio automatski preusmereno na sumnjivi sajt, koji je od njih tražio da ukucaju podatke svoje kreditne kartice. Skoro 6 odsto korisnika je izjavilo kako su ukucali informacije o finansijama na sumnjive sajtove. Sve su ovo, zapravo, primeri aktivnosti sajber kriminalaca koji se bave fišingom, jednom od mogobrojnih vrsta malicioznih napada koje targetiraju važne i poverljive informacije o finansijama: brojeve kreditne kartice, lozinke za bankarske naloge na internet itd.

Iako mnogi iskusni i oprezni korisnici verovatno prepoznaju većinu pokušaja fišing napda, ti napadi se često završe uspešno: oko 4 odsto ispitanika je prijavilo krađu novca od strane sajber kriminalca. Statistički posmatrano, 4 odsto je relativno mali procenat, međutim, kada se napadne toliko puno korisnika svake godine, čak i mali procenat uspešnosti ovih napada predstavlja veliku količinu novca. Prema istraživanju Evolucija fišing napada 2011-2013, istraživanju koje je sprovela kompanija Kaspersky Lab tokom proleća 2013, među korisnicima cloud servisa Kaspersky Security Network, 21 odsto fišing napada se desilo između aprila i maja 2012-2013. godine, uključujući i lažne stranice banaka i drugih finansijskih organizacija. To znači da se samo za godinu dana čak 7,5 miliona korisnika širom sveta suočilo sa fišing napadom na finansije. Drugim rečima, kao i u pravom svetu, virtuelne prevare predstavljaju ozbiljnu pretnju koja se može suzbiti samo uz pomoć posebne zaštite.

newsmaster