Zauvek izgubljeno – 61% korisnika nikada nije povratilo podatke nakon napada malvera

Kada malver napadne podatke rezulat može biti katastrofalan. I da stvari budu još gore, ne postoji garancija da će povratak podataka biti moguć. Samo 39% ljudi je bilo u mogućnosti da povrati sve podatke izgubljene u napadu malvera, prema istraživanju sprovedenom u leto 2013. godine od strane kompanija B2B International i Kaspersky Lab. 61% korisnika je zauvek izgubilo sve podatke.

Jedan od pet napada se završava uspešnom krađom poverljivih podataka. Za 17% žrtava, ti podaci su nepovratno izgubljeni; 44% je moglo da povrati samo deo svojih izgubljenih podataka. Na kraju, samo su podaci ono do čega nam je stalo: istraživanje pokazuje da 56% ispitanih više ceni svoje informacije nego sam kompjuter na kome se one nalaze. Korisnici su voljni da plate za povraćaj podataka, gde jedan u deset korisnika unajmljuje eksperte koji pokušavaju da povrate ono što je izgubljeno.

Međutim, povraćaj podataka se veoma često kasno dogodi: ne mogu svi podaci da se povrate. Na primer, angažovani stručnjak ne može ništa da preduzme ako je korisnikov kompjuter zaražen „fajl enkriptorom“, malicioznim programom koji kodira korisnikove fajlove. Da bi se dekodirali ovakvi fajlovi, potreban je unikatan „ključ“. Jedini način da se dođe do tog ključa jeste da se sarađuje sa kriminalcima, koji uglavnom traže otkup. Jedan od najopasnijih primera za ovakvu vrstu malvera je  Seftad. Uspešan Seftad napad može, ne samo da kodira fotografije ili video snimke, već može i da kodira „master boot record“ (MBR). On u potpunosti blokira pristup kompjuteru i nepovratno uništava sve programe sa hard diska.

Da li postoji način da izbegnete gubitak važnih informacija u toku napada ovih zloćudnih virusa? Naravno da postoji mnogo načina, čak i oni ekstremni kao što su odbijanje da čuvate podatke na digitalnim uređajima. Ali, samo su dva načina sasvim pouzdana – redovno bekapovanje i pouzdana zaštita.

Zaštitita vaše digitalne imovine

Kaspersky Lab razvija bezbednosno rešenje koje može da se nosi sa specifičnim osobinama sajber pretnji. Ovo je jedini način da se stvori pouzdana tehnologija zaštite. Na primer, znamo da je Windows desktop platforma ta koju najviše napadaju sajber kriminalci. Oni koriste različite sofisticirane tehnike da bi ostvarili svoje ciljeve – „rootkit“ tehnologije, slaba mesta u legitimnim aplikacijama, itd. Da bi se borio protiv njih, Kaspersky Internet Security ima svojstva nekoliko proaktivnih tehnologija koje mogu da suzbiju i najopasnije pretnje, uključujući  i Automatic Exploit Prevention da bi zaštitio slabe tačke softvera i efikasni Anti-rootkit sistem. Isti pristup važi i za Kaspersky Lab razvoj sigurnosnih rešenja za druge platforme. Kompanija pruža i tehnologije za zaštitu podataka Kaspersky Internet Security for Mac i Kaspersky Internet Security for Android.

newsmaster