Intel udružuje snage sa provajderima cloud usluga širom sveta

Novi cloud program kompanije Intel otkriva koje mogućnosti za bolje korisničko iskustvo i vrednost pružaju cloud usluge

NAJVAŽNIJE VESTI:

 

  • Intel je predstavio oznaku „Powered by Intel® Cloud Technology” („Zasnovano na Intel® Cloud tehnologiji“) sa 16 vodećih provajdera cloud usluga (CSP) – što predstavlja više od 3.5 milijardi dolara prihoda od cloud servisa koliko se očekuje u 2014. godini
  • Program pomaže korisnicima na taj način što omogućava razlikovanje ponuda usluga, a klijente obaveštava kako infrastruktualna tehnologija može da poboljša učinak, pouzdanost i sigurnost servisa, kao i da im omogući maksimalni povraćaj uloženog novca.
  • Onlajn pretraživač Intel® Cloud Finder integrisan je u okviru programa i korisnicima omogućava da pronađu provajdere cloud usluga koji pružaju cloud servise zasnovane na Intelovim tehnologijama koje zadovoljavaju tražene kriterijume, uz mogućnost da probaju besplatno korišćenje programa pre kupovine.

SANTA KLARA, Kalifornija, 15. januar 2014 – Kako bi IT organizacijama pomogao da donesu bolje odluke o kupovini i da obezbede optimalni učinak svojih cloud aplikacija, Intel se udružio sa 16 vodećih provajdera cloud usliga (CSP)  iz celog sveta kako bi predstavio program „Intel® Cloud Technology“. Ova nova inicijativa omogući će korisnicima cloud servisa da imaju jasan uvid u tehnologiju koja pokreće CSP infrastrukture pre nego što kupe neki servis.

Uz prihod koji donosi infrastruktura-kao-servis (IaaS), čiji očekivani godišnji rast iznosi 41 odsto do 2016. godine, i uz sve više preduzeća koja razmatraju angažovanje treće strane za svoje IT usluge, tehnologija koja pokreće cloud servise važnija je nego ikada. Provajderi cloud servisa koji učestvuju u novom programu kompanije Intel biće prepoznatljive po oznaci „Powered by Intel® Cloud Technology” („Zasnovano na Intel® Cloud tehnologiji“) koja omogućava razlikovanje Intel usluga tamo gde performanse i sigurnosne karakteristike korišćenog hardvera postanu transparentne krajnjem korisniku.

Program „Intel cloud tehnologije“ zasniva se na saradnji kompanija Amazon Web Services* (AWS) i Intel,  najavljenoj prošlog septembra kako bi klijentima bile predstavljene prednosti koje u pogledu specifikacija, performansi, kvaliteta i sigurnosti ima Intel tehnologija korišćena u AWS instancama.

„Slično kao i prilikom odabira automobila, tip motora koji pokreće cloud usluge drastično utiče na njihov učinak i efikasnost”, izjavio je Jason Waxman, potpredsednik grupe Data Center i direktor grupe Cloud Platform u kompaniji Intel. „Korisnici cloud usluga žele da znaju na kojoj su tehnologiji zasnovane aplikacije koje koriste jer imaju direktan uticaj na njihovo poslovanje. Korisnicima će po prvi put biti omogućena transparentnost prilikom odabira optimalnih tehnologija za svoje cloud aplikacije.”

Prema nekim izveštajima heterogeno okruženje cloud infrastrukture može dovesti do varijacija u performansama od 40 do 60  odsto. Zato krajnji korisnici sve više žele da imaju uvid u performanse, sposobnosti i isplativost mnogih proizvoda koje CSP nude, kako bi za svoj obim posla dobili odgovarajući tip i veličinu performansi.

„Ključna stvar koja omogućava produktivnost, fleksibilnost i isplativost prilikom korišćenja javnog cloud servisa jeste odabir kvalitetnog provajdera sa performansama i sposobnostima koje zadovoljavaju naše specifične potrebe” izjavio je Don Whittington, direktor u kompaniji Florida Crystals (vlasnik kompanija Domino Sugar i C&H Sugar). „Uz učešće našeg provajdera cloud usluga, kompanije Virtustream u Intel Cloud Technology programu sada smo svesni osnovnog hardvera koji pokreće servise koje kupujemo i možemo da napravimo bolji izbor kako bismo bili sigurni da za uloženi novac dobijamo optimalne performanse za svoj obim posla.”

Pored kompanije Virtustream (U.S.), kompanije koje su se obavezale da učestvuju u programu su Canopy*, kompanija ATOS* (U.K.), Cloud4com* (Republika Češka), CloudWatt* (Francuska), Expedient* (S.A.D.), KIO Networks* (Meksiko), KT* (Koreja), LocaWeb* (Brazil), NxtGen* (Indija), Online.net* (Francuska), OVH* (Francuska), Rackspace* (S.A.D.), Savvis*, kompanija CenturyLink-a* (S.A.D.), Selectel* (Rusija), Telefonica* (Južna Amerika) i UOLhost* (Brazil).

Pozadina programa: Kada sekunde znače

Čak i mala promena kod performansi cloud usluga može uticati na prodaju na sajtovima za trgovinu elektronskim putem. Shopzilla* je na primer povećala svoje prihode za 12 odsto tako što je vreme učitavanja stranice smanjila sa 7 na 2 sekunde. Za kompanije i ostale IT kupce koji ocenjuju hibridne ili javne cloud servise, provajderi cloud usluga koji učestvuju u programu „Intel® Cloud Technology“ pružiće detaljne informacije o dostupnim centralnim procesorskim jedinicama, karakteristikama za hardversko ubrzanje, memoriji, softverskim i mrežnim mogućnostima – a to sve može imati značajan uticaj na aplikacije, troškove i korisničko iskustvo.

Provajderi cloud usluga će korisnicima promovisati prednosti Intel cloud tehnologije koja pokreće njihove servise kroz više kanala. Mogućnosti koje pružaju provajderi cloud usluga koje su danas dostupne imaju za cilj da značajno poboljšaju performanse aplikacija i sigurnost podataka krajnjih korisnika i obuhvataju tehnologije Intel® Turbo Boost, Intel® Advanced Vector Extensions (AVX), Intel® Data Protection sa Advanced Encryption Standard New Instructions (AES-NI) i Intel® Virtualization (VT).

Intel će pored toga voditi i direktne marketinške kampanje i učestvovaće u zajedničkim marketinškim aktivnostima sa CSP partnerima u ovom programu kako bi korisnike informisali o osnovnim tehnologijama i njihovom uticaju na performanse aplikacija, na korisničko iskustvo, a na kraju i na sam posao. Razumevanje mogućnosti servisa pomaže korisniku cloud usluga da napravi bolji izbor, što može dovesti do značajne uštede kada su troškovi u pitanju.

Kompanija Novartis Pharmaceuticals* je, na primer, izvršila obimnu analizu usluga otkrivši da bi odabir premijum usluga sa visokim učinkom omogućio ovoj kompaniji uštedu do 65 odsto u odnosu na jeftinije opcije sa nižim performansama,  kada se uporede dostupne mogućnosti sa specifičnim zahtevim njihovog posla. To je kompaniji takođe omogućilo da značajno redukuje vreme provedeno prilikom obrade podataka, što je dovelo i do bržeg završavanja projekata.

„Rackspace ima širom sveta kupce koji su nam poverili ispunjavanje potreba njihovih cloud infrastruktura“, izjavio je Rajeev Shrivastava, potpredsednik marketinga proizvoda u kompaniji Rackspace. „Naše učešće u Intel cloud programu jača našu mogućnost da pružimo širi spektar hibridnih cloud rešenja za optimizaciju performansi aplikacija i pomaže da se trenutni i potencijalni korisnici ubede  u to da će Rackspace omogućiti da njihovi  bitni poslovni cloud servisi rade zasnovani na najboljoj trenutno dostupnoj tehnologiji.“

Intel® Cloud Finder omogućava pronalaženje odgovarajućih provajdera cloud usluga za određeni posao

Intel® Cloud Finder, alatka koja omogućava krajnjim korisnicima da lakše prođu kroz složeni proces pronalaženja optimalnih cloud servisa, nudeći smernice za poređenje više od 50 provajdera cloud usluga za 80 zahteva krajnjih korisnika, biće integrisan u Intel® Cloud program. Nova funkcija će krajnjim korisnicima omogućiti da odaberu „probnu“ opciju za ove servise. Mogućnost da se usluge isprobaju pre kupovine doprineće da osobe zadužene za donošenje odluka u okviru IT sektora bolje razumeju osnovu tehnologija i da budu sigurni pre kupovine da servisi potpuno odgovaraju zahtevima njihovog posla.

Dodatne informacije o izveštaju, video snimci, animacije i fotografije dostupni su na veb stranici http://newsroom.intel.com/docs/DOC-4854.

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na newsroom.intel.com i blogs.intel.com.

newsmaster