Kina će biti zemlja partner sajma CeBIT 2015

cebit_logo_1Hanover/Peking. Kina će biti zemlja partner sajma CeBIT 2015. Ovog ponedeljka Oliver Freze (Oliv er Frese), član predsedništva Deutsche Messe AG i Dr. Gong Ksiaofeng (Gong Xiaofeng), izvršni direktor CCPITECC (China Council forthe Promotion of International Trade Electronics & Information Industry Sub-Council) uz prisustvo savezne kancelarke Angele Merkel i kineskog premijera Li Kekianga (Li Keqiang) potpisali su u Pekingu ugovor o partnerstvu za  vodeći IT-sajam CeBIT.

Kina i Nemačka su se krajem marta, prilikom posete kineskog predsednika Ksijaopinga (XiJinping) Nemačkoj,  dogovorile da godinu 2015. učine godinom inovativne saradnje dveju zemalja.

„Partnerstvo Kine i sajma CeBIT u Hanoveru predstavlja značajan sastavni deo kinesko-nemačke inovativne saradnje u oblasti informacionih tehnologija“, rekao je Oliver Freze. „Ovo je važan korak ka unapređenju privredne saradnje između Kine i Nemačke, posebno u high-tech-sektoru.“

Učešće kao zemlje partnera će pored toga imati veliki uticaj na inovacionu dinamiku u drugim oblastima, rekao je Freze. IT-industrija važi kao pokretač  i početni korak ka uvođenju novih ideja i dostignuća u korisničkim branšama.

Vidljivi rast kineskog IT-tržišta kao i povećanje domaće potrošnje čine Kinu interesantnim tržištem i partnerom za IT-preduzeća koja su aktivna na globalnom planu. Istovremeno ućešće Kine u svojstvu zemlje partnera pruža ovoj izvozno orjentisanoj naciji dodatne impulse za ubrzani rast kineskog IT-tržišta.


„Kina će biti prvi put zemlja partner na sajmu CeBIT 2015, najznačajnijem IT sajmu u svetu. Ovo učešće ne samo da stvara mogućnosti za korisnu saradnju dveju zemalja – Kine i Nemačke -, već će i znatno doprineti unapređenju kineskog IKT-sektora. CCPITECC će podržati CeBIT kao esencijalnu platformu za razmenu informacija i iskustava, kao i za aktivno unapređenje saradnje između kineskih IKT-preduzeća i njihovih internacionalnih pandana u cilju neprestanog produbljivanja nemačko-kineskih privrednih i trgovačkih odnosa“, rekao je Dr. Gong Xiaofeng, predstavnik CCPITECC.

Kina je posle SAD drugo po veličini IT-tržište u svetu. Prema aktuelnoj studiji EITO (European Information Technology Observatory) kinesko IT-tržište će ove godine porasti za 8,8 procenata. To znači da je Kina tržište sa najvećim rastom u svetu u oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija.

„Kina je u oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija jedan od naših najvažnijih trgovačkih partnera. Ovaj značaj se ogleda i u porastu investicija nemačkih preduzeća u Kini. Razmena na sajmu CeBIT će još više produbiti ovu već postojeću tesnu saradnju, a pre svega će srednjim i start-up preduzećima ponuditi nove mogućnosti saradnje“, izjavio je predsednik BITKOM-a Prof. Dieter Kempf.

Deutsche Messe već godinama ima dobre odnose sa najmnogoljudnijom zemljom u svetu. Od 1999. Deutsche Messe ima svoju firmu-ćerku u Šangaju a od 2001. zajedno sa  Messe München International i Messe Düsseldorf je suvlasnik sajmišta SNIEC u Pudongu/Šangaj.

A ni CeBIT u Hanoveru nije za Kinu nepoznanica. Već početkom 90-ih godina prva preduzeća iz Kine su na vodećem svetskom IT-sajmu u Hanoveru predstavila svoje proizvode i rešenja. Od tada broj izlagača iz Kine kontinuirano raste. Početkom novog milenijuma ovaj broj se povećao na 30, godine 2003. bilo ih je preko 100 a 2009. skoro 300. U međuvremenu ovaj broj se povećao na preko 500. Sa 515 kineskih ponuđača i zakupljenim izložbenim prostorom od tačno 11 000 m2 na prethodnom sajmu u martu 2014, Kina je u rangiranju inostranih izlagača zauzela ubedljivo prvo mesto. 

newsmaster