Prva kineska lunarna sonda srušila se na Mesec

Kineska Nacionalana svemirska uprava (China National Space Administration, CNSA) saopštila je krajem prošle nedelje da se prva lunarna sonda koju je Kina lansirala na Mesec “planirano srušila” na njegovu površinu.

Prema izjavama zvaničnika agencije CNSA, na taj način je okončana prva faza kineskog svemirskog programa. Iskustva koja su tokom lansiranja, leta i sletanja sonde Čang 1 stekli kineski inženjeri i naučnici predstavljaju osnovu za pokretanje druge faze programa, u kojoj će jedan od glavnih zadataka biti “meko” spuštanje sonde na površinu Meseca, dodali su zvaničnici agencije.

Letelica Čang 1 je dobila ime po kineskoj boginji Meseca, a lansirana je 2007. godine. Prema najavama predstavnika agencije CNSA, lansiranje sonde Čang 2 očekuje se 2010. ili 2011. godine. Planirano je da se letelica “meko” spusti na površinu Zemljinog satelita, gde će istovariti robotizovano vozilo koje će na površini Meseca uzimati uzorke. U trećoj fazi programa (oko 2017. godine), na Mesec će biti poslata letelica koja će na Zemlju doneti do tada prikupljene uzorke.

Prema rečima predstavnika agencije CNSA kineska svemirska letelica sa ljudskom posadom koja će se spustiti na Mesec biće lansirana približno 2020. godine.

Što se tiče drugih delova kineskog svemirskog programa, Kina je još 2003. godine lansirala u svemir letelicu Šenzu 5 sa ljudskom posadom i na taj način postala treća zemlja na svetu, posle SSSR i SAD, koja je to učinila.Od tog datuma više kineskih astronauta je letelo u svemir, a u septembru prošle godine prvi kineski astronaut je i “prošetao” svemirom van letelice. (G.B.)