Asusov prenosivi računar s dva ekrana i bez tastature

Kompanija Asustek Computer prikazala je na sajmu informacionih tehnologija CeBIT, koji se od 3. do 8. marta održava u Hanoveru, prototip prenosivog računara s dva ekrana osetljiva na dodir i bez tastature.

Kompanija ističe da ovakva konfiguracija omogućava veliku fleksibilnost – računar se, na primer, može koristiti i kao čitač elektronskih knjiga ili kao multimedijski centar. Da bi radio kao običan računar dovoljno je da se jedan ekran pretvori u virtuelnu tastaturu s upravljačkm pločicom. Kad radi kao čitač e-knjiga može se držati poput otvorene knjige, pri čemu se strane okreću dodirom ili odgovarajućom gestikulacijom. Dva ekrana mogu formirati i jedan veći široki ekran, za bolji multimedijski ugođaj.

Dizajnu prototipa doprineli su korisnici računara širom sveta preko stranice WePC.com, u okviru projekta koji su zajednički pokrenuli Intel i Asus. Koncept je i dalje u razvojnoj fazi tako da su predlozi i komentari još uvek dobrodošli.

Računar s dva ekrana i bez tastature nije nov kocept. Slična ideja najavljena je prošle godine u okviru projekta „Jedan prenosivi računar za svako dete” (One Laptop Per Child, OLPC). (M.V.)