U Budimpešti su proglašeni pobednici takmičenja Intel Challenge Europe 2010, evropskog takmičenja u preduzetništvu

U Budimpešti su proglašeni pobednici takmičenja Intel Challenge Europe 2010, evropskog  takmičenja u preduzetništvu

Dva pobednička tima će učestvovati na takmičenju Intel Berkley Technology Entrepreneurship Challenge u Sjedinjenim Američkim Državama

Budimpešta, 6. oktobar 2010. – Poslednja faza takmičenja Intel Challenge Europe za područje centralne i istočne Evrope, Turske i Izraela, privedena je kraju u Budimpešti, 5. oktobra. Petnaest timova, od kojih su tri iz Mađarske, predstavili su svoje biznis planove iz različitih oblasti tehnologije.

Takmičenje Intel Challenge Europe po prvi put je održano 2006. godine i predstavlja deo svetskog takmičenja u oblasti biznisa Intel Berkley Technology Entrepreneurship (IBTEC). Polufinalno takmičenje je održano 2010. godine u Budimpešti, gde su učestvovali timovi iz centralne i istočne Evrope, Turske i Izraela. Pobedio je tim iz Bugarske sa svojom aplikacijom OpenBuildings, virtuelnom enciklopedijom zgrada širom sveta, koja se može lako uređivati.

OpenBuildings je inteligentna baza zgrada kroz koju je kretanje jednostavno i koja omogućava posetiocima da lako i brzo pronađu ono što ih zanima. OpenBuildings pretenduje da postane online centar konstrukcijske industrije, mesto gde se poronalaze dubinske, istinite informacije i sadržaji o zgradama, mesto koje pruža obrazovanje, inspiraciju i informacije. Bugarski tim je primio nagradu u iznosu od 20.000 dolara. Drugoplasirani tim iz Izraela sa projektom EasyCheck, koji predstavlja pouzdan, neinvazivan uređaj, lak za rukovanje i omogućava rano otkrivanje raka dojke. Ova dva tima sa najboljim biznis planovima će se takmičiti na globalnom takmičenju IBTEC, koje će biti održano u novembru.

Pored navedenih, takmičile su se i sledeće ekipe: Alapago (Rumunija), Elaphe (Slovenija), iletken Technologies (Turska), KwaliTools (Mađarska), Newistic (Rumunija), StockPodium (Bugarska), Strawberry energy (Srbija), Through Silicon Design Technologies (Grčka), BIOMIPAT (Mađarska), EyalGPS (Izrael), Genergy (Bugarska), INVITO (Mađarska), WinTV (Izrael).

„Iz godine u godinu, kvalitet biznis planova je sve bolji, što dokazuje da obrazovni i preduzetnički programi kompanije Intel poput programa Intel Challenge, pomažu u podsticanju razvoja tehnoloških projekata. Možemo da zaključimo da su svi projekti koje su takmičari predstavili bili veoma zanimljivi i imaju potencijala da postanu vrlo uspešni poslovni poduhvati. Veoma je bitno i da naši renomirani partneri, poput Ministarstva za informacione tehnologije i komunikacije Mađarske ili Mađarske asocijacije IT kompanija sarađuju sa nama i podrže nas u ovom projektu”, rekao je dr. Mark Haris, direktor programa Intel Higher Education & Research Programs za Evropu, Bliski istok i Afriku.

Takmičenje Intel Challenge Europe organizuje Bugarski institut za menadžment i tehnologije (BIMT). Njihovi partneri u Mađarskoj su Ministarstvo za informacione tehnologije i komunikacija, Mađarski državni sekretarijat za informatičke komunikacije i Mađarska asocijacija IT kompanija (IVSZ).

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative kako bi kontinuirano unapređivao način na koji ljudi rade i žive. Dodatne informacije o Intel-u su dostupne na  www.intel.com/pressroom i blogs.intel.com.

O takmičenju Intel Challenge: http://www.intelchallenge.eu/

newsmaster