Toshiba predstavlja prvi1 3D televizor na svetu sa ravnim ekranom za koji nisu potrebne naočare

Novi 3D televizori za koje nisu potrebne naočare biće u prodaji u Japanu u decembru 2010.

Nojs, 7. oktobar, 2010 – Toshiba je predstavila svoje prve komercijalne 3D2 televizore za koje nisu potrebne naočare na sajmu CEATEC 2010, najvećem u oblasti elektronskih uređaja široke potrošnje u Japanu. Na ova dva televizora, jednom veličine ekrana 12’’ (30,5cm) a drugom 20’’ (50,8cm), gledaoci uživaju u trodimenzionalnom gledanju na veoma udoban način, bez potrebe da nose 3D naočare. Ovi proizvodi će se naći u prodaji krajem decembra 2010. u Japanu. Toshiba na ovom sajmu predstavlja i prototip laptopa kao potvrdu koncepta 3D displeja od 12’’ (30,5cm) bez potrebe za naočarima.

Inovativna tehnologija omogućava 3D iskustvo bez naočara

Nova inovativna tehnologija za 3D-televizore za koje nisu potrebne naočare koristi integralni sistem slika. Obezbeđuje devet različitih perspektiva (paralaksi) za svaki 2D frejm koji mozak gledaoca registruje da bi se dobio trodimenzionalni utisak slike. Toshiba je ostvarila ovaj uspeh zahvaljujući izuzetnoj stručnosti svojih inženjera u oblasti displej tehnologija, poluprovodnika i softverskog dizajna. Razvili su snažnu mašinu i algoritam koji ekstrapolira ove perspektive iz 2D frejma i upotrebili perpendikularni lentikularni otisak, snop sočiva, koji omogućava mozgu gledaoca da registruje te perspektive. Takođe nudi široku zonu gledanja ispred displeja i pomeranje očiju i glave bez narušavanja 3D slike i nelagodnosti koja se ponekad povezuje sa drugim 3D tehnologijama u kojima se koriste naočare.

Odličan kvalitet slike na svim 2D i 3D televizorima

’’Svojim novim 3D televizorima za koje nisu potrebne naočare Toshiba još jednom želi da ponudi najbolji mogući kvalitet slike’’, kaže Sascha Lange (Saša Lang), direktor marketinga za vizuelne proizvode kompanije Toshiba Evropa. Novi televizori ne utiču na kvalitet gledanja u 2D okruženju: prelaze iz 3D u 2D režim rada i obrnuto u roku od nekoliko sekundi.

Još  jedan korak u budućnost 3D televizora

Ovi 3D televizori sa malim ekranom namenjeni su maloj grupi ljubitelja najnovijih tehnologija. Svojim novim televizorima Toshiba želi da pokaže da su auto-stereoskopni 3D displeji mogući i u tehnološkom i u komercijalnom smislu. ’’Komercijalna ponuda naših 12’’ i 20’’ 3D TV-a bez potrebe za naočarima u Japanu predstavlja prvi korak u 3D budućnost na tržištu kućnih bioskopa široke potrošnje’’, kaže Sascha Lange. ’’Ali, biće potrebno nekoliko godina da razvijemo veće 3D televizore za koje nisu potrebne naočare veličine ekrana 40’’ ili više po pristupačnoj ceni. Oni koji žele da uživaju u 3D kućnom bioskopu na velikom ekranu već sada na raspolaganju imaju 3D TV sa aktivnim shutter naočarima kao što su modeli iz naše serije WL768.’’

Dodatni pres materijal i informacije

Za preuzimanje slika posetite Image Library na Toshiba Press Lounge-u na adresi www.toshiba.eu/presslounge

O kompaniji Toshiba Evropa

Toshiba Evropa (TEG) je podružnica u punom vlasništvu kompanije Toshiba Corporation iz Tokija, globalne korporacije sa istorijom dužom od 130 godina. Toshiba je svetski lider i inovator u pionirskoj visokoj tehnologiji, proizvođač i distributer raznovrsnih naprednih elektronskih i električnih proizvoda među kojima su informacioni i komunikacioni sistemi, digitalni proizvodi široke potrošnje, elektronski uređaji i komponente, energetski sistemi, uključujući nuklearnu energiju, industrijski i sistemi društvene infrastrukture i kućni aparati.

Sa sedištem u nemačkom gradu Nojsu, TEG se sastoji od četiri poslovne divizije:  Kompjuterski sistemi, Proizvodi za skladištenje podataka, Proizvodi široke potrošnje i Operacije elektronskih sistema. Ove divizije zajedno nude proizvode kao što su vodeći prenosivi kompjuteri i drugi mobilni proizvodi i rešenja, HDD, DVD, LCD, TV uređaji i elektronska oprema za kancelarije. Kao centar za region Evrope, Bliskog istoka i Afrike, TEG pruža podršku i pomoć svojim lokalnim ograncima. Za više informacija o Toshiba laptopovima i dodatnoj opremi, posetite www.toshiba.eu/presslounge.

Kompanija Toshiba je osnovana 1875, a danas posluje preko globalne mreže od preko 740 kompanija, sa 204.000 zaposlenih širom sveta i godišnjom prodajom koja premašuje 68 milijardi dolara. Posetite Toshiba vebsajt na www.toshiba.co.jp/index.htm.

newsmaster