Neopor® kompanije BASF za energetski efikasnu gradnju

Belgrade, 13. april 2009. Prva regionalna konferencija “Korporativna društvena odgovornost i energetska efikasnost”, koju organizuje Centar za monitoring i evaluaciju uz pomoć više eminentnih institucija u Srbiji, a čiji je cilj da se podrži razvoj i uvođenje energetski efikasnih proizvoda i tehnologija u Srbiji, počinje danas i trajaće do 15. aprila 2009. godine. Učešće na konferenciji uzela je i kompanija BASF, čija će dostignuća na ovim poljima predstaviti g. Karl-Heinz Schmitz iz BASF-ovog Business Managementa za proizvode Neopor®/Styropor® iz Nemačke.

Schmitz će trećeg dana konferencije u okviru Sedme plenarne sesije na temu “Investicije u Energetsku Efikasnost i alternativni izvori energije – kompanije” održati prezentaciju pod nazivom “Neopor® za energetski efikasnu gradnju”.

Na celom svetu uspostavljaju se nove regulative za povećanje energetske efikasnosti građevina. Sada je došao red na lokalne vlasti, arhitekte i građevinske kompanije da teoriju pretvore u praksu, smatra Schmitz. U suočavanju sa izazovom energetske efikasnosti, svet nije sam: kompanija BASF sa svojim partnerima pruža jednostavna rešenja za povećanje energetske efikasnosti bilo koje građevine na bilo kom kraju sveta.

U Evropskoj uniji ima mnogo starih građevina koje za grejanje troše više od 200 KWh/(m²/a). To znači da one godišnje troše oko 20 litara lož-ulja tokom jedne grejne sezone po kvadratnom metru stambene površine.

Studije i primeri pokazuju da se ušteda energije za više od 50% lako može ostvariti odličnom termoizolacijom. Novac koji se uloži samo za termoizolaciju u najvećem broju slučajeva može se povratiti u roku od dve grejne sezone. Osim toga, termoizolacione mere su sastavni deo održive ekološke politike.

Energetska efikasnost građevina ne znači samo primenu regulativa, nego i razvijanje rešenja za različite klimatske uslove. Bilo da su u hladnim ili toplim krajevima, u Evropi, Aziji ili Americi, primeri BASF-ovih energetski efikasnih kuća pokazuju da su rešenja ove kompanije, zasnovana na primeni proizvoda Neopor®, efikasna. Neopor® je ekspandirani polistiren i predstavlja usavršenu varijantu BASF-ovog klasika Styropor®. Pene na bazi proizvoda Neopor® imaju srebrnosivu boju zbog grafita koji sadrže u sebi a koji znatno povećava izolacionu sposobnost, i pružaju brojne prednosti u odnosu na ostale materijale u pogledu uštede troškova i očuvanja resursa, kao i zaštite okoline. Takođe, vrednost građevina izolovanih termoizolacijom na bazi proizvoda Neopor®, kao i udobnost životnog prostora znatno su povećani.

Neopor® predstavlja inovaciju u Energetski Efikasnoj izolaciji i gradnji.

O kompaniji BASF

BASF je vodeća hemijska kompanija na svetu – The Chemical Company. Proizvodni program obuhvata naftu i gas, hemikalije, plastične mase, proizvode za oplemenjivanje, sredstva za zaštitu bilja i fine hemikalije. Kao pouzdan partner, BASF pomaže svojim kupcima iz gotovo svih branši da budu još uspešniji. Svojim visokokvalitetnim proizvodima i inteligentnim rešenjima, kompanija BASF doprinosi rešavanju globalnih izazova kao što su zaštita klime, energetska efikasnost, ishrana i mobilnost. Godine 2008. BASF je sa 97.000 zaposlenih širom sveta ostvario promet od 62 milijarde €. Ostale informacije možete pronaći na www.basf.de.

BASF u Srbiji

Preko svog predstavništva u Beogradu, kompanija BASF je u Srbiji prisutna više od 20 godina. Osnivač firme BASF Srbija d.o.o. je BASF SE iz Nemačke sa 100% osnivačkog udela. Sa 25 zaposlenih, BASF Srbija d.o.o. ima za cilj da na lokalnom tržištu realizuje osnovnu ideju koncerna BASF – da putem neprekidnih inovacija i proizvoda visokog kvaliteta, koji kupcima pomažu da budu uspešni u svojim branšama i rade na poboljšanju životnog kvaliteta, bude vodeća hemijska kompanija na svetu. Proizvodni program obuhvata oblasti hemikalije, plastične mase, proizvode za oplemenjivanje, sredstva za zaštitu bilja i fine hemikalije, a plasira se na tržišta Srbije, Makedonije i Republike Srpske. Predstavništvo se nalazi u Omladinskih brigada 90b, 11070 Novi Beograd, kontakt-telefon 011/30-93-400, www.basf.rs.

newsmaster