Najbrži superkompjuter u Evropi pušten u rad

U utorak 26. maja u istraživačkom centru Julich u nemačkoj saveznoj državi Severna Rajna Vestfalija svečano je pušten u rad novi superkompjuter sa snagom 50.000 kućnih personalnih računara – najbrži u Evropi i treći u svetu. Svoju snagu duguje skupu od 294.912 procesora smeštenih u 72 vodom hlađena ormana od kojih je svaki velik kao telefonska govornica i troši do 35 kilovata.

Ovaj superkompjuter nazvan „Jugene“ (što je skraćenica od Julicher Blue Gene/P) i u stanju je da izvede 1.000.000.000.000.000 operacija u sekundi, odnosno jedan petaflops (u Evropi bi rekli jednu bilijardu a u Americi jedan kvadrilion operacija) i u tom pogledu je odmah iza kompjutera „Roadrunner“ i „Jaguar“ u SAD.

U 72 pomenuta ormana smešteno je 73,728 kompjuterskih čvorova od kojih svaki sadrži 32-bitni procesor PowerPC 450 sa četiri jezgra koja rade na 850 MHz. Svaki čvor ima dva gigabajta radne memorije što ukupno iznosi 144 terabajta. Ovome treba dodati i oko 6 petabajta raspoloživih na diskovima. Sistem pored toga ima i dva servisna čvora i dva čvora za prijavljivanje, zapravo četiri IBM-ova računara p6 550 sa po osam procesora Power6. Operativni sistem je SuSE Linux Enterprise (SLES 10).

Jugene će se koristiti u raznovrsne svrhe, uključujući istraživanja gorivnih ćelija za električne automobile, vremenske prognoze i traganje za poreklom svemira.

Zanimljivo je da su istog dana u centru Julich puštena u rad još dva superkompjutera – JUROPA i HPC-FF. Ceremoniji su zbog toga prisustvovali savezni ministar za obrazovanje i istraživanja, prof. dr Anete Šavan i premijer Severne Rajne Vestfalije, dr Jirgen Ritgers.

JUROPA (što je skraćenica za Jülich Research on Petaflop Architectures) je skup NovaScale servera francuske kompanije Bull i pločastih (blade) servera američke kompanije Sun u kojima su korišćeni Intelovi procesori Xeon X5570 (Nehalem EP Quad Core) koji rade na 2,93 GHz. Sistem sačinjava 2208 kompjuterskih čvorova sa po dva procesora i ukupna snaga mu je 207 teraflopsa. Radna memorija ima kapacitet 52 terabajta. Operativni sistem su razvili Forschungszentrum Jülich i ParTec.

Treći superkompjuter u grupi namenjen je istraživanjima fuzije (ime HPC-FF je zapravo skraćenica za High Performance Computing for Fusion) i omogućiće bolje razumevanje složenih mehanizama u vreloj fuzionoj materiji, plazmi, koja u fuzionom reaktoru ITER dostiže temperature od 100 miliona celzijusa.

HPC-FF ima 1080 kompjuterskih čvorova sa po dva Intelova procesora Xeon X5570 (Nehalem EP Quad Core). Ukupno 8640 vodom hlađenih procesora koji rade na 2,93 GHz pristupaće radnoj memoriji od 24 terabajta i dostizaće brzinu od 101 teraflopsa.

JUROPA i HPC-FF će zbog slične tehnologije ukoliko zatreba moći da rade i zajedno.

|Search: Find More About Najbrži superkompjuter u Evropi pušten u rad|