Otkriven najjači laser na svetu

Najjači laser na svetu napravljen da prati stanje nuklearnog arsenala i proučava svemir, svečano je otkriven prošlog petka u američkoj Nacionalnioj laboratoriji Lorens Livermor, koja se nalazi oko 80 kilometara istočno od San Franciska.

Ceremoniji u Nacionalnom postrojenju za paljenje (National Ignition Facility, NIF) prisustvovalo je nekoliko hiljada ljudi među kojima i guverner Kalifornije Arnold Švarceneger. „Izumeli smo najjači laserski sistem na svetu s kojim možemo da stvaramo zvezde ovde na Zemlji“, rekao je on. „Već mogu da vidim zabrinuta lica mojih holivudskih prijatelja, jer su njihove čarolije na filmskom platnu sada zastarele. Ovde imamo pravu stvar.“

NIF zauzima površinu veličine fudbalskog igrališta i sadrži 192 odvojena laserska snopa, koji istovremeno ciljaju metu veličine gumice na olovci i generišu temperature i pritiske kakvi postoje u jezgrima zvezda i gigantskih planeta. Njegova 192 laserska zraka proizvode 60 do 70 puta više energije od drugog najmoćnijeg lasera na svetu koji ima 60 snopova i nalazi se na Univerzitetu Ročester, takođe u SAD.

Državni zvaničnici rekli su da će ovo postrojenje imati više namena, ali osnovna je da se osigura da sve starija američka nuklearna oružja ostanu funkcionalna i bez oslanjanja na testove u vidu podzemnih eksplozija. Druga korisna upotreba je astrofizička – za proučavanje uslova unutar supernova, crnih rupa i džinovskih planeta i izvođenje eksperimenata koji ranije nisu bili mogući na Zemlji. Početkom sledeće godine naučnici će laser upotrebiti i u eksperimentima za stvaranje kontrolisanih fuzionih reakcija sličnih onima koje se dešavaju na Suncu.

Konstrukcija postrojenja započeta je 1997. i koštala je oko 3,5 milijardi dolara, a finansirala ga je američka Nacionalna administracija za nuklearnu bezbednost (National Nuclear Security Administration, NNSA) koja pripada američkom Ministarstvu za energiju.

|Search: Find More About Otkriven najjači laser na svetu|