Uspeh naših talenata na svetskom finalu Imagine Cup takmičenja u Egiptu

Beograd, 31.8.2009. – Tim iz Srbije, BrainWave sa kragujevačkog univerziteta, je u globalnoj konkurenciji prestižnog takmičenja u dostignućima učenika i studenata u tehnologiji Imagine Cup, održanog u Egiptu početkom jula ove godine, osvojio drugo mesto na svetu u upotrebi Microsoft Live tehnologija, na svetskom finalu. Microsoft je, u dogovoru sa Ministarstvom za omladinu i sport, omogućio članovima Fonda za mlade talente besplatno korišćenje svoje online platforme za kolaboraciju, poznate pod nazivom Microsoft Live@Edu (http://www.microsoft.com/liveatedu), i otvorio je ukupno 1099 Windows Live ID naloga na domenu fondmt.rs. „Ovi nalozi nisu samo obične email adrese, nego podrazumevaju korišćenje niza online kolaboracionih alata, poput kalendara, grupa, i online skladišnog prostora za datoteke i fotografije. Uz blagodeti korišćenja besplatnih online alata, srpski mladi talenti mogu putem ovih naloga doći do potpuno besplatnih legalnih kopija profesionalnih Microsoft-ovih razvojnih alata, korišćenjem DreamSpark programa (http://www.dreamspark.com). Na ovaj način, Ministarstvo omladine i sporta i Microsoft obezbedili su da svi zainteresovani korisnici Fonda za mlade talente mogu samostalno da uče razvoj softvera, koristeći Microsoft .NET razvojnu platformu,“ rekao je rekao je Vladan Živanović, generalni direktor Microsofta u Srbiji. Veljko Dimović, član nagradjenog tima Brain Wave se zahvalio sponzorima, i naglasio da „ono što je posebno zanimljivo u ovom projektu jeste da je njegov tim koristio Windows Azure, Microsoftovo Cloud Computing rešenje koje još uvek nije ni na tržištu,“ što govori da studenti u Srbiji ne zaostaju u primeni modernih tehnologija, nego im idu u susret.

U kategoriji Kratki film, takođe na finalu u Egiptu se takmičio još jedan tim iz Srbije, tim SMOR, koji je učešće na finalu izborio plasmanom svog digitalnog kratkog filma u šest najboljih filmova na svetu, u konkurenciji od preko 300 filmova, i time ostvario najveći uspeh koji je neki srpski tim ostvario u ovoj Imagine Cup kategoriji. „Najvažniji resorsi koje država ima jesu ljudski resursi, zato se mora ulagati u mlade ljude, što je jedan od prioriteta ovog Ministarstva koji se sprovodi kroz aktivnosti Nacionalne strategije za mlade“ rekla je Ministarka Snežana Samardžić-Marković, Ministarstva omladine i sporta na konferenciji. Ona je dodala da kroz Fond za mlade talente Republike Srbije je do sada nagrađeno i stipendirano preko 2250 učenika srednjih škola i studenata, pri čemu je u te svrhe isplaćeno preko 510 miliona dinara. Ministarka Samardžić je takođe naglasila da Fond za mlade talente je pokrenuo i akciju saradnje „Najbolji mladi u najboljim kompanijama“, čiji je cilj da kompanije svojim sufinansiranjem stipendista, obezbede najbolji mladi kadar, tako što će svršenim stipendistima ponuditi vid saradnje u obliku zaposlenja, prakse a u skladu sa potrebama i mogućnostima kompanije. Potvrdivši svesrdnu podršku majkrosoftovom takmičenju Imagine Cup sledeće godine, ona je takođe i najavila da će do kraja ove godine početi sa radom i Centar za karijerno vođenje i savetovanje mladih talenata, čime bi se obezbedila visoko stručna i savetodavna pomoć u oblasti ličnog razvoja, daljeg obrazovanja i zapošljavanja, i pozvala sve talente da konkurišu za stipendiju Fonda za mlade talente, iza kojeg stoji Ministarstvo za omladinu i sport Vlade Republike Srbije.

Sledeće finale takmičenja Imagine Cup 2010, koje će se održati u Varšavi u Poljskoj, će ponovo imati sponzorsku podršku Telekoma Srbija. Obrativši se učesnicima, Vladimir Lučić, direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbija, je rekao da pružanjem podrške ovakvim projektima i pojedincima koji ostvaruju izuzetne rezultate se zajednički stvara preduslov za razvoj informatičkog društva budućnosti u Srbiji.

Imagine Cup, koji se održava pod pokroviteljstvom Microsofta, predstavlja svetsko takmičenje koje promoviše dostignuća učenika i studenata u tehnologiji. Ove godine okupio je preko 300.000 studenata iz celog sveta, iz ukupno 142 zemlje. Na finale u Egiptu doputovalo je 440 studenata, koji su činili ukupno 148 timova, raspoređenih u 9 kategorija takmičenja.

Fotografije sa Imagine Cup-a 2009., mozete preuzeti na sledećem  >>linku.<<

newsmaster