Iomega predstavila novi model NAS uređaja

Kompanija Iomega predstavile je sredinom ove nedelje novi model mrežnog uređaja za skladištenje podataka (Network Attached Storage, NAS).

Radi se o modelu StorCenter ix4-200d, koji ima četiri mesta za čvrste diskove i funkcioniše pod operativnim sistemima Mac OS X, Windows i Linux. Isporučuje se sa čvrstim diskovima ukupnog kapaciteta 2 TB, 4 TB i 8 TB, po ceni od 700, 900 i 1900 dolara, redom.

Osnovna odlika novog člana serije StorCenter je mogućnost priključivanja četiri SATA II čvrsta diska koji su povezani u RAID 5 niz, ali mogu biti konfigurisani i kao RAID 10 sa automatskim oporavkom podataka ili kao JBOD (Just a Bunch Of Disks) niz.

Kontrola sistema obavlja se putem integrisanog operativnog sistema Linux opremljenog softverom EMC LifeLine. Sistem je kompatibilan sa Appleovim softverom Time Machine. Uređaj StorCenter ix4-200d se može konfigurisati kao iSCSI skladišni sistem (korisnicima Mac operativnog sistema biće potreban i iSCSI softver za inicijalizaciju), i podržava protokole AFP/Bonjour, SNMP, FTP, HTTP, Linux/Unix NFS, i Microsoftov CIFS/SMB/Rally. Pored navedenog, uređaj podržava Aktivni direktorijum i poseduje VMwareov sertifikat za tehnologiju vSphere namenjenu data centrima.

Za povezivanje sa računarskom mrežom, StorCenter ix4-200d ima dva gigabitna Ethernet priključka. Ugrađena su i tri USB priključka namenjena štampačima i dodatnom proširenju skladišnih kapaciteta. Na prednjem delu uređaja nalazi se dugme „Quick Transfer“ namenjeno jednostavnom prebacivanju podataka sa USB memorije na čvrste diskove, dok LCD kontrolni panel prikazuje trenutni kapacitet, informacije o mreži i status trenutnog posla.

Iako je namenjen prevashodno poslovnim korisnicima, uređaj StorCenteer ix4-200d ima i karakteristike medija servera, i sertifikate DLNA i UPnP. Uređaj može raditi kao iTunes server ili razmenjivati datoteke sa igračkim konzolama Xbox 360 i PlayStation 3, a ima i podršku za Axis IP kamere za nadzor.

newsmaster