AMD predstavio šestojezgarni procesor Opteron

Kompanija Advanced Micro Devices (AMD) u ponedeljak je predstavila štedljivu varijantu šestojezgarnog serverskog čipa Opteron, koji je poznat i pod radnim imeno Istanbul.

Opteron 2419 EE ima maksimalnu potrošnju od svega 40 W, što je gotovo identično postojećoj seriji četvorojezgarnih Opterona, poznatijih pod radnim imenom Shanghai. Novi procesor ima i do 30 % bolje performanse od četvorojezgarne “braće”, dok je potrošnja praktično ista.

Unapređenje performansi i manja potrošnja mogu uticati na smanjenje troškova održavanja velikih baza podataka.

Novi procesor radi na frekvenciji od 2 GHz, ima 512 kB keš memorije drugog nivoa po jezgru i 6 MB deljive keš memorije trećeg nivoa.

Novi Opteron je namenski dizajniran za upotrebu u serverima gde je ušteda u potrošnji električne energije bitnija od sirovih performansi. Slično drugim Opteronima, i novi model je obogaćen tehnologijom za uštedu energije AMD-P, koja po potrebi smanjuje brzinu jezgara kako bi smanjila potrošnju. Čip takođe podržava i tehnologiju AMD-V koja poboljšava iskorišćenost resursa virtualnih sistema.

Isporuka Opterona 2419 EE počela je u ponedeljak po ceni od 989 dolara. Pored ovog modela, AMD ima u ponudi i šestojezgarne procesore maksimalne potrošnje od 55 W i 75 W.

|Search:Find More About AMD predstavio šestojezgarni procesor Opteron|

newsmaster