Kompanija Samsung deseta na listi klimatski odgovornih kompanija

Kompanija Samsung jedina je Azijska kompanija uvrštena na listu

CDP Carbon Disclosure Leadership indeksa

Seul, Koreja, 22. septembar, 2009 – Kompanija Samsung Electronics Co. Ltd., globalni lider u elektronici, danas je objavila da je, među 500 kompanija FTSE liste, odabrana da bude uvrštena na listu Carbon Disclosure Leadership indeksa (CDLI), zauzimajući prvo mesto u Aziji i deseto mesto među 50 vodećih kompanija na svetu. Svake godine, kroz projekat CDP (Carbon Disclosure Project) objavljuju se ocene korporativne strategije i ukupnih aktivnosti kompanija koje ulažu napore da odgovore na klimatske promene.

Globalni CDP forum održan je 21. septembra kada su i saopšteni nalazi za 2008. godinu. Kompanija Samsung Electronics je, od samo četiri IT kompanije uvrštene na ovu listu, jedina čije je sedište u Aziji.

Projekat CDP ima sedište u Velikoj Britaniji i okuplja 475 institucionalnih investitora širom sveta, čija kombinovana sredstva i imovina prevazilaze 55 triliona dolara. Ustanovljen je kao neprofitna organizacija i projekat koji se bavi globalnim istraživanjem uticaja korporacija na klimatske promene i njihovim odgovorom na taj problem. Od 2003. godine, organizacija se bavi analizom mogućnosti za reagovanje i krizama uzrokovanim klimatskim promenama i emisijom ugljeničkih jedinjenja, kao i trenutnim i planiranim aktivnostima korporacija u cilju smanjenja štetnih emisija. Svakog septembra u godini objavljuju se rezultati, koje prati prezentacija CDP godišnjeg globalnog izveštaja za 500 kompanija.

Zaključci iz izveštaja predstavljaju značajan orijentir investitorima koji žele kvalitativne pokazatelje reakcija globalnih korporacija na globalno zagrevanje.

Od 500 kompanija, izabranih korišćenjem britanskog FTSE standarda, samo prvih 50 budu obuhvaćene CDLI sistemom, što znači da iskazuju značajno bolje performanse i veću posvećenost borbi protiv klimatskih promena.

Ove godine, kompanija Samsung osmislila je strategiju odgovora na klimatske promene detaljnom analizom elemenata koji utiču na njih. Nekoliko aspekata tog programa su pozitivno prihvaćeni, među kojima je merenje emisije ugljeničkih jedinjenja od strane nezavisnih izvora, analiza finansijskih rizika i prilika usled klimatskih promena kao i formulisanje celokupnog sistema upravljanja emisijom ugljenika.

Predstavljajući svoju ekološku poslovnu viziju i strategiju u julu mesecu ove godine, kompanija Samsung se obavezala da do 2013. godine smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 50% u odnosu na emisiju zabeleženu 2008. godine.

Počevši od ove godine, kompanija Samsung će poboljšati energetsku efikasnost za 40% u narednih pet godina,  te smanjiti emisiju gasova sa štetnim efektom za 84 miliona tona.

“Zadovostvo nam je što su ekološke inicijative u poslovanju kompanije Samsung prepoznate u CDP izveštaju”, rekao je Yoon-Woo Lee, potpredsednik i direktor Izvršnog Odbora kompanije Samsung Electronics. “Kompanija Samsung posvećena je održivom razvoju i nastaviće da ulaže napore na razvoju projekata korporativno-društvene odgovornosti kako bi aktivno učestvovala u rešavanju problema sa kojima je suočena naša okolina”.

“Kompanije uvrštene na listu CDLI indeksa, nagrađene su zbog odličnog razumevanja uticaja klimatskih promena na njihovo sadašnje kao i buduće poslovanje”, rekao je Paul Dickinson, izvršni direktor CDP projekta. „Kompanije koje  kontrolišu rizike za životnu sredinu danas, upravljajući emisijom          štetnih gasova i orijentišući se na proizvodnju roba i usluga sa nižim nivoom štetnih ugljeničkih jedinjenja, naći će se u najboljoj poziciji za prosperitetu budućnosti.“

O Kompaniji Samsung Electronics

Samsung Electronics Co., Ltd. Je globalni lider u poluprovodnicima, telekomunikacijama, digitalnim medijima i tehnologijama digitalne konvergencije sa 96 milijardi Američkih dolara konsolidovanih prihoda u 2008. godini. Zapošljavajući 164.600 ljudi u 179 kancelarija u 61 zemlji, kompanija se sastoji od dve poslovne jedinice: odeljenje za Digitalne Medije i Komunikacije i odeljenje Device solutions. Prepoznat kao jedan od najbrže rastućih globalnih brendova, Samsung Electronics je vodeći proizvođač digitalnih televizora, memorijskih čipova, mobilnih telefona i TFT-LCD ekrana. Za više informacija posetite www.samsung.com.

newsmaster