Telenor – Uticaj Interneta na društveni i ekonomski razvoj Srbije

Uticaj Interneta na društveni i ekonomski razvoj Srbije

U susret povezanom svetu

Nova Telenorova studija pokazuje da veća primena Interneta može da utiče na ubrzan privredni rast, povećanje prihoda, otvaranje novih radnih mesta i javne prihode

30. septembar 2009 – Do 2020. godine, učešće pružanja usluga i korišćenja Interneta u ukupnom BDP-u Srbije moglo bi da dostigne 5,2 odsto, da kreira 94 000 novih radnih mesta i poveća javne prihode za 54 milijarde dinara. Ako se obezbede odgovarajući uslovi, 81 odsto domaćinstava i 95 odsto privrednih subjekata u Srbiji moglo bi da ima najmanje jednu pretplatu na Internet u roku od deset godina.

Studija sadrži i nepovoljne scenarije za slučaj da se ne smanje nameti na telekomunikacionu industriju u Srbiji i ne povuče vladin porez od 10 odsto na upotrebu mobilnih telefona, što bi smanjilo obim ulaganja u infrastrukturu. Posledice će biti sporiji razvoj i slabiji kvalitet usluga Interneta u Srbiji.

Ovo su neki od glavnih nalaza nove studije koju je za Telenor grupu sproveo Boston Consulting Group (BCG), a u kojoj se analizira društveni i ekonomski uticaj Interneta u privredama u razvoju i zemlje u tranziciji. Ovaj izveštaj zasnovan je na razgovorima sa stručnjacima, studijama slučaja, internim podacima Telenora u Srbiji, i pokazateljima iz spoljnih izvora.

Potencijal Interneta u Srbiji

„Ova studija jasno pokazuje da Srbija može mnogo toga da dobije od Interneta, na društvenom i na privrednom planu,” kaže Ćel-Morten Jonsen, generalni direktor Telenora u Srbiji. „U poslednjih nekoliko godina Internet se naglo proširio u Srbiji, ali ovi rezultati pokazuju da potencijal Interneta još nije iskorišćen u najvećoj mogućoj meri. Nadamo se da će ovi podaci pomoći da se ukaže na koje sve načine Internet može da unapredi društvene i ekonomske uslove u jednoj zemlji”, dodaje Jonsen.

Ako se pravilno iskoristi, Internet može da postane moćno sredstvo za rešavanje važnih društvenih pitanja u Srbiji, kao što su nezaposlenost i razlike u stepenu razvoja grada i sela. Ova studija pokazuje da bi sve veća primena Interneta trebalo do 2020. godine da uslovi rast privrednih aktivnosti čak za 17 000 godišnje, što podrazumeva osnivanje novih preduzeća, kao i formiranje novih odeljenja, jedinica i oblasti poslovanja u okviru postojećih firmi.

94 000 radnih mesta u novim preduzećima

Sve nove poslovne aktivnosti zajedno dovešće do otvaranja 94 000 novih radnih mesta, što drugim rečima znači da bi se zaposlio svaki peti od 500 000 nezaposlenih koliko ih danas ima u Srbiji. Sva ova radna mesta nastaće sama od sebe kao rezultat veće gustine Interneta, bez potrebe za bilo kakvim podsticajem od strane vlade, niti izdacima za podršku njihovom razvoju.

Internet bi takođe mogao da pomogne u rešavanju još jednog važnog pitanja sa kojim se Srbija danas suočava, a to je zabrinutost u vezi sa ambicijama mladih ljudi. Time što obezbeđuje informacije o profesionalnim mogućnostima, kao i o mogućnostima za zabavu, Internet ima potencijal da podstiče mlade ljude i da im omogući pozitivan pogled na svet.

Rast kao rezultat bežičnog pristupa

Gustina Interneta u Srbiji bila je u porastu u proteklom periodu zbog velike konkurencije među provajderima. Međutim, ograničenja u infrastrukturi fiksne telefonije predstavljaju pretnju za dalji rast Interneta. Prema rečima Knuta Hanesa, partnera u kancelariji BCG-a u Oslu, koji je zadužen za ovu analizu: „Zbog ograničenja u fiksnoj telefoniji, sledeći talas rasta Interneta u Srbiji zasnivaće se najverovatnije na tehnologijama za bežični pristup”. Hanes dodaje: „Iako su brzine skidanja sadržaja u bežičnim tehnologijama ograničene u poređenju sa tehnologijama fiksne telefonije, to se nadomešćuje manjim troškovima izgradnje, kraćim rokovima za postavljanje i jeftinijom uslugom za krajnje korisnike”.

Telenor grupa

Telenor grupa pruža telekomunikacione usluge, usluge prenosa podataka i medijske usluge visokog kvaliteta na međunaradnom planu i ima vlasnički udeo u kompanijama mobilne telefonije na 13 tržišta u nordijskoj regiji, srednjoj i istočnoj Evropi i Aziji. Telenor grupa, čije je sedište u Norveškoj, spada u red najvećih mobilnih operatora na svetu sa više od 160 miliona mobilnih pretplatnika, prihodima od 110 milijardi norveških kruna u 2008. godini i ukupnim brojem zaposlenih koji premašuje 40 000 (sve brojke uključuju Kyivstar).

Rast se ostvaruje kroz istinsko razumevanje činjenice da potrebe ljudi predstavljaju zamajac promena.

Za dodatne informacije o Telenor Grupi idite na www.telenorgroup.com

Boston Consulting Group (BCG)

BCG je međunarodna kompanija za poslovni konsalting sa predstavništvima širom sveta. Kombinujući decenije iskustva u telekomunikacionoj industriji i funkcionalnu ekspertizu, BCG ide korak dalje od standardnih rešenja kako bi stekao nove uvide, pokrenuo organizacije, omogućio ostvarivanje opipljivih rezultata.

Za dodatne informacije o BCG idite na www.bcg.com

Telenor je sedmi po veličini svetski mobilni operator na svetu sa 168 miliona korisnika, od čega 2,831 miliona u Srbiji. Ova kompanija uživa ugled inovatora u oblasti mobilne telefonije. Nakon investicije od 1,513 milijardi evra, koja je proglašena i najvećom pojedinačnom investicijom u jugoistočnoj Evropi, Telenor zvanično posluje u Srbiji od 1. septembra 2006. godine.

newsmaster