Gartner predviđa povećanje prodaje čipova

Istraživačka kompanija Gartner je u ponedeljak revidirala svoje predviđanje prihoda industrije čipova budući da je potražnja za računarima i mobilnim telefonima porasla, a vlade više zemalja sprovode stimulativne programe kako bi pospešili prodaju.

Predviđa se da će ukupni prihodi industrije čipova ove godine iznositi 226 milijardi dolara što je umanjenje od 11,4% u odnosu na 255 milijardi koliko su proizvođači zaradili prošle godine. Predviđani prihodi su nešto veći nego u prethodnoj Gartnerovoj prognozu koja je prognozirala pad prihoda od čak 17,1%.

Gartner za 2010. godinu predviđa rast prihoda od 13%, na 255 milijardi dolara, što će biti jednako prihodu iz 2008. godine.

Ovo je treći put u poslednja tri meseca da je Gartner menjao svoju prognozu.

Snažan oporavak tržišta računara omogućio je veliki rast potražnje za mikroprocesorima i DRAM čipovima u 2009. godini. Naročito se istakla tražnja za DRAM čipovima, tako da su proizvođači po prvi put zabeležili profit posle gotovo tri godine gubitaka.

Uprkos dobrim vestima, ipak i dalje postoji bojazan da će prodaja čipova naglo usporiti i umanjiti predviđene prihode za 2010. godinu.

newsmaster