Većina amerikanaca ne želi da plaća za novinske sadržaje na mreži

zdavači dnevnih novina i nedeljnih magazina koji pokušavaju da ojačaju svoje posustalo poslovanje tako što će naplaćivati čitanje sadržaja, upravo su primili lošu vest – većina potrošača u SAD ne želi to da plaća.

Ovo je rezultat nove studije koju je sproveo Forrester Research anketirajući oko 4700 američkih potrošača. Ispostavilo se da 80% ispitanika nema nameru da plaća pristup novinskim člancima i drugim sadržajima.

Pošto se nekada veoma unosno tržište mrežnog oglašavanja u proteklih godinu dana prilično ohladilo, izdavači ozbiljno razmatraju mogućnost da pad prihoda iz tog izvora nadoknade naplaćivanjem pristupa svojim sadržajima. Međutim, izgleda da će teško prodati tu ideju.

Čak ni onih 20% koji su voljni da plaćaju neće biti lak plen. Ova grupa ima u vidu veoma raznolike metode plaćanja. Osam posto bi želelo da to bude u vidu pretplate za pristup svim mrežnim sadržajima; drugih 8% je za pretplatu koja bi bila nekakva kombinacija štampanog i mrežnog sadržaja i pristupa sadržaju preko mobilnih uređaja. Preostalih 3% su za mikroplaćanja, odnosno plaćanja po članku.

Rezultati ove studije pokazuju da će izdavači i dalje morati da nude besplatan sadržaj na račun reklama, kao i da će morati da ponude različite vrste pretplate – višekanalne i jednokanalne – kao i plaćanje za pojedinačne članke. Jedna mera za sve očigledno nije rešenje, čitaoci žele mogućnost izbora.

newsmaster