Intel pripremio novi istraživački čip s mnoštvom jezgara

Prošlo je skoro dve godine od kako je Intel prikazao svoj eksperimentalni čip sa 80 procesorskih jezgara i izgleda da je sada spreman da prikaže i sledeću inkarnaciju ovog moćnog i energetski efikasnog istraživačkog čipa.

U svojoj izjavi za IDG-ov časopis Computerworld, tehnološki direktor Intela, Džastin Ratner, rekao je da Intel razvija čip s mnoštvom jezgara kako bi dramatično poboljšao energetsku efikasnost centara za obradu podataka i računarskog oblaka i poručio da će ovaj novi istraživački čip pokazati pre kraja godine.

Ovaj eksperimentalni čip koji još nije spreman za komercijalno tržište, ima potpuno nov dizajn i velik broj jezgara. „Prethodni eksperimentalni čip imao ih je 80, što ne znači da će ih toliko imati i ovaj najnoviji, ali će ih svakako imati znatno više od čipova koji su trenutno na tržištu“, rekao je Ratner . „Ta jezgra će ujedno biti i daleko funkcionalnija i programabilnija od prethodnih.“

Intelov čip sa 80 jezgara imao je teraflopske performanse (drugim rečima, sposoban je da obavi bilion operacija u pokretnom zarezu u sekundi), ali je koristio manje energije od procesora s četiri jezgra. Istraživači su taj prototip napravili da bi pronašli koji je najbolji način komuniciranja između jezgara. Pored toga dizajnirali su nove arhitekture i nova jezgra.

U to vreme Intel je objavio da će mu trebati pet do osam godina da napravi potpuno funkcionalan i komercijalno spreman čip s 80 jezgara. Krajem prošle nedelje Ratner je izjavio da su napredovali brže nego što su predviđali.

„Model s 80 jezgara bio je više vežba u fizičkom dizajniranju u kojoj smo pažnju obraćali na upravljanje potrošnjom i različite načine povezivanja jezgara. Novi model je projektovan da bude zaista programabilan, odnosno bliži budućem komercijalnom dizajnu. U ovom koraku isprobavamo možemo li da napravimo čip s mnogo jezgara koji je upotrebljiviji u stvarnosti. Još je eksperminetalan ali je bliži komercijalnom rešenju.“

Kao i prethodni čip sa 80 jezgara i novi istraživački čip će se oslanjati na veoma jednostavno jezgro, i imaće ih nekoliko desetina, rekao je Ratner. Mada će jezgra biti manje moćna od onih u procesorima sa dva ili četiri jezgra, jednostavnost će im omogućiti da budu energetski efikasnija a moć će kompenzovati njihova brojnost.

Na primer, ukoliko je za neki posao potreban izvestan manji broj jezgara preostala jezgra će biti besposlena, a kad upotrebljena jezgra počnu da se zagrevaju mogu se isključiti i posao prebaciti na hladna besposlena jezgra.

„Ostajemo pri ideji o jednostavnijim jezgrima koja će imati slabije performanse ali će zato biti veoma efikasna u energetskom smislu čak i kad ih puno“, kaže Ratner. „Postoji veliko zanimanje za ove nove arhitekture kao putu za dramatično poboljšanje energetske efikasnosti centara za obradu podataka. To je jedna od oblasti koja nas zanima i nesumnjivo je uticala na naš eksperimentalni rad, jer pokušavamo da shvatimo šta bi u tom smislu bila optimalna arhitektura.“

Za razliku od prethodnog eksperimentalnog čipa, kome je nedostajala osnovna funkcionalnost, novi je napravljen tako da mu se jezgra mogu više programirati.

„Ovog puta smo se manje bavili problemima fizičkog dizajna i više smo bili okrenuti programiranju vezanom za više jezgara“, objasnio je Ratner i dodao da su pomalo razmišljali i o tome da novi čip dostave istraživačima i akademskom svetu da prouče kako napraviti softver koji je dovoljno paralelan da iskoristi prednosti toliko mnogo jezgara. (M.V.)

Izvor: Mikro

newsmaster