Dell nudi Chromium OS za svoj Mini 10V

Dell je krajem prošle nedelje zainteresovanim korisnicima omogućio da preuzmu verziju otvorenog koda operativnog sistema Chrome kompanije Google (koja se naziva Chromium OS), namenski prilagođenu njegovom popularnom Internet računaru Mini 10V.

Predstavnici Googlea su na nedavnoj konferenciji za medije govorili o novom operativnom sistemu i objavili njegov izvorni kod, a nedugo potom na Mreži se pojavilo nekoliko nezavisno izgrađenih varijanti kao i saopštenja o prvim uspešnim instalacijama.

Dell je preuzimanje svoje varijante omogućio u petak – detalje potražite ovde, čime je vlasnicima Minija 10V pružio priliku da ga isprobaju preko vikenda. Posle preuzimanja slike operativnog sistema (7,5 GB) trebalo je samo da je prebace na USB fleš disk sa najmanje 8 GB slobodnog prostora, utaknu ga u Mini 10V i uživaju.

Naravno, valja imati u vidu da je ova namenski sastavljena varijanta prethodnica beta verzije i da može biti nestabilna. Prvi izveštaji ukazuju da je Wi-Fi povezivanje na aktivne tačke bilo trapavo ali da se sistem podizao za oko desetak sekundi, kao što je Google i obećao.

Google Chromium za Dell Mini 10V može se direktno preuzeti odavde. (M.V.)