Prototipski uređaj za uništavanje bakterija plazmom

Prototipski uređaj koji je u stanju da ruke, noge pa čak i pazuhe, oslobodi od bakterija, uključujući i čuvenu bolničku varijantu MRSA, uspešno je demonstriran u četvrtak.

Uređaj radi tako što stvara plazmu koja proizvodi koktel hemikalija što ubijaju bakterije, ali su bezopasne za kožu. Sličan postupak mogao bi da ubrza i zarastanje rana.

U članku objavljenom u časopisu New Journal of Physics u okviru teme posvećene plazma medicini, autori navode da bi plazme mogle rešiti i probleme upale desni pa čak i zadaha tela.

Plazma je četvrto stanje materije sa ogoljenim atomima čiji su elektroni uklonjeni visoko-energetskim procesima, na primer visokim naponom. Za razliku od one koja se sreće u svemirskim prostranstvima, istraživači su u ovom slučaju koristili takozvanu hladnu atmosfersku plazmu. Umesto da sve atome pretvore u plazmu ogoli se samo nekolicina i tako nastali elektroni i joni se usporavaju u sudarima sa okolnim neizmenjenim atomima.

Poznato je da je takva plazma uništava bakterije, viruse i gljivice, što se već koristi za dezinfekciju hirurških instrumenata. Gregor Morfil, naučnik iz instituta Maks Plank specijalizovan za vanzemaljsku fiziku, koji je vodio istraživanje, rekao je da je efekat sličan onom koji izaziva naš imuni sistem. „Plazma proizvodi preko 200 hemijskih reakcija u kojima učestvuju kiseonik i azot iz vazduha i vodena para, čime se stvara masa hemikalija smrtonosnih po bakterije.“
.
Profesor Morfil i njegove kolege su uspeli da preciziraju detalje proizvodnje plazme koja ubija opasne mikroorganizme ali ne oštećuje kožu i napravili su nekoliko uređaja s kojima su demonstrirali efikasnost metode. Presudni momenat je bilo nalaženje načina da se plazma proizvodi efikasno ali po niskoj ceni, kako bi se omogućila masovna proizvodnja odgovarajućih aparata za bolnice.

Izlaganje delovanju plazme u trajanju od svega 12 sekundi smanjuje broj bakterija, virusa i gljivica na rukama milion puta – što je daleko učinkovitije od pranja ruku sapunom i vodom nekoliko minuta.

Uređaj je veoma fleksibilan jer se može napraviti u različitim veličinama i oblicima pa čak i u verzijama koje rade na baterije.

Sličan pristup u kome se umesto vazduha koristi argon pogodan je za brzo zarastanje rana, mada naučnici još uvek nisu sigurni da li su efekti koji se postižu ovakvom primenom plazme posledica hemijskog koktela koji stvara plazma ili jednostavnog smanjenja broja bakterija u okolini rane

Professor Morfil smatra da su potrebna dodatna testiranja uređaja pre nego što uđu u širu upotrebu, ali ističe da se za njih već zanima veliki broj proizvođača. (M.V.)

Izvor: Mikro

newsmaster