Zaštita podataka i bezbednost infrastrukture prioriteti su za IT stručnjake

Među brojnim problemima sa kojima se suočavaju kompanije kada je u pitanju bezbednost infrastrukture, neki od najvećih su sprečavanje neovlašćenih infiltracija u korporativnu mrežu i zaštita poverljivih informacija. To je rezultat istraživanja koje je uradila agencija B2BInternational u julu 2012.

Zaposleni u kompaniji koji su odgovorni za najvažnije poslovne odluke, obuhvatajući i one koje su u vezi sa IT bezbednošću, bili su zamoljeni da izdvoje tri zadatka koja smatraju najvažnijim za IT osoblje. Kao glavni problem, navedeno je sprečavanje infiltracije sajber kriminalaca u korporativnu mrežu – to je istakao 31 odsto ispitanika
Zaštita informacija je drugi najvažniji problem i 27 odsto ispitanika je to naglasilo. Da bi navedeni problemi bili rešeni, treba primeniti razne mere: rezervno kopiranje, borba protiv curenja podataka koje izazva osoblje, sprečavanje sajber napada i mnoge druge. Budući da sajber kriminalci uglavnom, i pre svega, traže poverljive informacije, treba uložiti svaki mogući napor da bude osigurana bezbednost.

Takođe, treba napomenuti da je neposredni problem kontrole upotrebe mobilnih uređaja tek treći na listi – samo 13 odsto ispitanika smatra rad sa MDM sistemima među tri najvažnija zadatka. To je naročito zanimljivo, budući da su sada, prema istom istraživanju, 55 odsto kompanija ozbiljno zabrinute za bezbednost mobilnih uređaja. Međutim, ta zabrinutost očigledno nije pretvorena u prioritetnu akciju.

Neophodno je primeniti neke restrikcije za instalaciju i pokretanje softvera na korporativnim uređajima koji omogućavaju pristup poslovnim podacima i uslugama. Visokokvalitetna antivirusna zaštita je takođe potrebna, naročito za Android uređaje. Pored toga, smart telefoni i tablet uređaji treba da podržavaju daljinsku administraciju, tako da pristup može biti blokiran i informacije izbrisane u slučaju da je uređaj izgubljen ili ukraden. Kvalitetnu zaštitu od štetnih softvera i mogućnosti daljinskog blokiranja pruža rešenje Kaspersky Endpoint Security for Smartphone. To rešenje takođe omogućava da bude lociran ukradeni uređaj pomoću ugrađenog GPS modula.

Kompletnu verziju izveštaja o rezultatima istraživanja agencije B2BInternational u julu 2012. dostupan je na: http://www.kaspersky.com/downloads/pdf/kaspersky_global_it-security-risks-survey_report_eng_final.pdf.

newsmaster