Zaštita mobilnih uređaja

Do pre nekoliko godina, u većini kompanija standardne radne stanice bile su Windows računari, a danas ih sve više zamenjuju mobilni uređaji. Međutim, problem je u tome što i dalje ne postoji standardni operativni sistem za smart telefone. Pored popularnih modela kao što su Android i iOS, Windows telefoni su sve prisutniji na tržištu, i postojeći sistemi kao što je Blackberry i dalje imaju dobar tržišni udeo.

Pored tradicionalnih računara, u mnogim kompanijama, kao poslovna alatka, bivaju korišćeni i smart telefoni. Takva strategija se zove „Ponesi svoj lični uređaj“ (Bring Your Own Device) prema kojoj je zaposlenima dozvoljeno da koriste lične uređaje na poslu. Prema istraživanju koje je uradila kompanija Kaspersky Lab, u kojem je učestvovalo 3300 kompanija širom sveta, tri od četiri kompanije prihvatile su takav način poslovanja.

Različiti sistemi

Danas je administratorima svejedno da li su zaduženi za 20, 200 ili 2000 Windows računara, budući da njih kontroliše centralizovani softver. Taj centralizovani sistem je zadužen za ažuriranje i softver, kao i za nadgledanje bezbednosnog statusa svakog uređaja. Međutim, većina kompanija nije dovoljno opremljena za smart telefone, budući da su ovi uređaji veoma različiti. Neki korisnici se kunu u telephone kompanije Apple, dok drugi koriste Android, Windows telefone ili BlackBerry uređaje. Kompanije mogu biti u situaciji da koriste pet ili više mobilnih operativnih sistema, a da pri tom svi oni budu bezbedno korišćeni. Dodatni problem je taj što mobilni uređaji često mogu biti izgubljeni ili ukradeni, što sa tradicionalnim računarima nije slučaj.

Jedna centralna konzola za sigurne IT uređaje

Efikasne bezbednosne strategije prenose proverene koncepte na nove situacije. Prema tome, nema smisla deliti upravljanje bezbednošću IT uređaja na više programa. Snaga upravljačkog softvera leži u njegovoj sposobnosti da pruži centralizovani pregled svih uređaja. Administratori koji upravljaju brojnim uređajima koji koriste različite programe, rizikuju od toga da im nešto promakne. Dakle, preporučljivo je da administratori koriste centralizovanu tačku za upravljanje svim IT uređajima. Kako je bezbednost osnovni uslov za sve uređaje, trebalo bi da postoji mogućnost podešavanja tog aspekta u okviru upravljanja proizvodom. Da bi to funkcionisalo, zaštitna rešenja bi trebalo da obuhvate sve glavne mobilne operativne sisteme. Trebalo bi, na primer, da postoji mogućnost upravljanja iOS uređajima isto kao i Android ili Windows Phone uređajima. Kako je svet mobilnih uređaja već dovoljno zbunjujuć, optimalno rešenje treba da bude što jednostavnije za korišćenje. Malim i srednjim preduzećima potrebne su manje detaljne funkcije i karakteristike. Umesto toga, glavni zahtevi moraju biti ispunjeni, a administratorima bi trebalo biti omogućeno što lakše upravljanje. Kada je reč o bezbednosti, treba odvojeno koristiti poslovne i lične podatke. U hitnim slučajevima, to će omogućiti da poslovni podaci budu brisani bez uticaja na lične podatke. Antivirus rešenja za mobilne uređaje takodje su neophodna.

newsmaster