Strana iskustva i vizije za domaću e-upravu

Beograd, 26.mart 2010. – Razmena iskustava sa zemljama koje su uspešno usvojile E-upravu i partnerstva sa liderima u ovoj oblasti, mogu da budu put i ka unapređenju razvoja IT sektora i većoj produktivnosti domaće državne uprave, zaključak je seminara “E-uprava – iskustvo i vizija”. Skup su organizovali Američka ambasada u Beogradu i Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo u saradnji sa Microsoft Srbijom, IBM-om Srbija i Privrednom komorom Srbije.

„Želeli smo da podelimo iskustva naše Vlade u u uvođenju E-uprave, sa naglaskom na interoperatibilnosti kao uspešno primenjenom principu koji nam je omogućio zajednički rad različitih državnih institucija i saradnju različitih informacionih sistema, ali i viziju budućnosti E-uprava, a to je Cloud Computing“ rekao je  otvarajući skup Cameron Weeker, trgovinski ataše u Američkoj ambasadi u Beogradu. To su bile i glavne teme Branka Primetice koji je prezentovao iskustva američke kompanije eGlobal Tech, kompanije koja je na ovim projektima radila za Vladu SAD.

„ Imajući u vidu da se Srbija kreće u pravcu integracije sa EU, iskustva drugih zemalja u implementaciji rešenja elektronske uprave mogu biti od pomoći u kreiranju procedura i pravaca razvoja u ovoj oblasti“ naglasio je Nebojša Vasiljević, pomoćnik ministra u Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo .

Okupljene su pozdravili i Iris Džeba, generalni direktor IBM-a za Srbiju i Vladan Živanović, generalni direktor beogradske kancelarije Microsofta. Da dobra saradnja i komunikacija između državnih institucija i IT kompanija u Srbiji služi ne samo za sklapanje dobrih poslovnih aranžmana, već može da doprinese unapređenju razvoja IT sektora u državi i rastu produktivnosti državne uprave, bile su polazne osnove izlaganja predstavnika ovih vodećih svetskih kompanija, lidera u oblastima koje zastupaju.

Predstavnici IBM-a ukazali su na nedostatak upravljanja procesima kao jednu od najvećih boljki naše državne uprave. “Ideja prezentacije je da prikaže iskustva IBM-a u ovoj oblasti, na koje stvari treba obratiti pažnju prilikom uvođenja ovakvog sistema i kako treba da izgledaju IT sistemi za upravljanje poslovnim procesima kako bi zaista ispunili očekivanja“, izjavio je Goran Slijepčević, IBM Cross Brand Software Sales Specialist za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.

„Konsolidovanje postojećih informacionih sistema vlada je moguće i realno, uz primenu Microsoft Software plus Service koncepta koji vodi velikim uštedama i efikasnijem korišćenju investicija na nivou države“, rekao je Michał Jaworski, National Technology Officer u Microsoftu Poljska, i svoje izlaganje obogatio iznošenjem svog iskustva u ovoj oblasti na nivou zemalja i propisa Evropske Unije.