Novi Intel® Xeon® procesori pomeraju granice računarstva „mission critical”

SANTA KLARA, Kalifornija, 30. mart 2010. godine – Kompanija Intel Corporation danas je završila prelazak na nagrađivanu Nehalem arhitekturu promocijom serije procesora Intel Xeon 7500. U periodu kraćem od 90 dana, kompanije Intel predstavila je potpuno nove PC, laptop i serverske procesore za 2010. godinu, koji poboljšavaju energetsku efikasnost, brzinu izvršenja i obuhvataju niz novih odlika koje čine računar inteligentnijim, fleksibilnijim i pouzdanijim.

Sa mogućnošću skalabilnosti od 2 na 256 čipova po serveru, novi Intel Xeon procesori prikazuju performanse koje su tri puta bolje od performansi procesora serije Xeon 7400, a poseduju više od 20 noviteta, kada su u pitanju pouzdanost i karakteristike.

Na jedan novi – dvadeset starih servera

Kombinacijom pouzdanosti, skalabilnosti i troškovne efikasnosti, serija Xeon 7500 omogućiće brži prelazak na servere koji zadovoljavaju industrijski standard, zasnovane  na Intel procesorima. Ove nove osobine omogućiće IT menadžerima da postave do 20 starijih jednojezgarnih servera sa 4 čipa na jedan Xeon 7500 server održavajući isti nivo performansi uz smanjenje potrošnje energije, potrebe hlađenja i troškova operativnog sistema i do 92 odsto, što će omogućiti da investicije budu povraćene za period od samo jedne godine.

„Xeon 7500 uvodi mission critical računarstvo u mejnstrim kroz, do sada najznačajniji, skok u performansama, skalabilnosti i pouzdanosti koji je ikad viđen,” izjavio je Kirk Skaugen, potpredsednik grupe Intel Architecture i generalni direktor grupe Data Center kompanije Intel. „Ova kombinacija pomoći će korisnicima da dosegnu novi nivo produktivnosti i ubrzaće prelazak na ovakav tip arhitekture. Mi zapravo demokratizujemo vrhunsko računarstvo.”

Novi standardi pouzdanosti i skalabilnosti

Mission-critical zadaci na kojima rade korisnici koji ne mogu sebi dozvoliti period nedostupnosti servera, kao što su bolnice ili berze, mogu imati koristi od više od 20 noviteta koji omogućuju poboljšanja u pouzdanosti, dostupnosti i mogućnosti servisiranja (RAS). Ove karakteristike omogućuju i bolju zaštitu podataka, uvećavaju dostupnost i smanjuju do minimuma vreme nedostupnosti servera.

Na primer, ovo je prvi Xeon procesor koji poseduje opciju MCA – Machine Check Architecture Recovery, koja omogućava saradnju čipa sa operativnim sistemom i oporavak od fatalnih sistemskih grešaka, mehanizam koji je do sada bio dostupan samo na Intel Itanium procesorskoj porodici i RISC procesorima.

Serija Intel Xeon 7500 nudi jedinstvenu skalabilnost kroz modularne sastavne delove omogućene tehnologijom Intel QuickPath. Sa tehnologijom QPI, mogu biti izgrađeni štedljivi i visoko skalabilni osmoprocesorski serveri, kojima nije potreban specijalizovani čvorni kontroler čip koji će upravljati sistemom. Kompanija Intel radi sa distributerima kako bi isporučila „ultra scale” sisteme sa 16 procesora namenjene preduzećima i  do 256 procesora  za podršku za 16 terabajta memorije za zadatke visokih performansi i aplikacije poput finansijskih analiza, numeričkih vremenskih prognoza ili genomske analize.

Performanse koje pomeraju rekorde

Serija Intel Xeon 7500 najveći je iskorak u performansama kada je u pitanju serija Xeon sa čipom koji je tri puta brži na svim benčmark testovima, postavljajući više od 20 novih rekorda uključujući i one koji dolazi od kompanija kao što su Cisco*, Dell*, Fujitsu*, IBM*, NEC* i SGI*.

Model Broj podnožja Svetski benčmark rekord2
SGI* Altix* UV 1000 64 SPECint*_rate_base2006, SPECfp*_rate_base2006
Fujitsu* PRIMEQUEST*1800E 8 SAP* Sales and Distribution (SD) two-tier, SPECjbb*2005, SPECfp*_rate_base2006, and SPECint*_rate_base2006
NEC* Express*5800/A1080a-E 8 TPC Benchmark* E
Cisco* UCS C460 M1 4 SPECint*_rate_base2006, LS-Dyna* car2car high-performance computing (HPC), SPECompL*_base2001
Dell* PowerEdge* R910 4 SPECjAppServer*2004
Fujitsu* PRIMERGY* RX600-S5 4 SAP* BI-Datamart
IBM* System x* 3850 X5 4 VMmark*, TPC Benchmark* E, SAP* SD two-tier, SPECjEnterprise*2010, SPECfp*_rate_base2006, and SPECjbb*2005
SGI* Altix* UV 10 4 SPECompM*2001
Dell* PowerEdge* R810 2 SPECjbb*2005
IBM* System x* 3950 X5 2 SPECint*_rate_base2006

Za više detalja o testovima posetite www.intel.com/performance/server/xeon_mp/summary.htm

Visokoskalabilna virtuelizacija

Serija procesora Xeon® 7500 izlazi u susret trendu rasta IT organizacija virtuelizujući rad sa aplikacijama kao što su Enterprise Resource Planning. Sa do osam puta većim memorijskim protokom u odnosu na seriju Xeon® 7400, i sa četiri puta većim memorijskim kapacitetom od 16 memorijskih slotova po procesoru, serija procesora Xeon® 7500 može da podrži jedan terabajt (ili hiljadu gigabajta) memorije na platformi sa četiti podnožja. Tehnologije Intel Virtualization, koje obuhvataju nove I/O virtuelizacione mogućnosti i tehnologija Intel Virtualization Technology (VT) FlexMigration, omogućava live VM migraciju na svim platformama zasnovanim na Intel® CoreTM mikroartitekturi kako bi bili smanjeni troškovi provere sigurnosti i održavanja sistema.

Serveri sa dva čipa

Nove platforme sa dva čipa koje mogu biti nadograđene velikom memorijom i zasnovane su na seriji procesora Intel Xeon 7500, idealne su za rad sa velikim bazama podataka i virtuelizovanim okruženjima. Serija procesora Intel Xeon 7500 dostupna je u varijantama sa četiri, šest i osam jezgara i sa duplo većim brojem tredova zahvaljujući tehnologiji Intel Hyper-Threading. Serija procesora Intel Xeon 6500 omogućava rešenja nižeg cenovnog ranga za servere sa 2 čipa i sa velikim memorijskim potrebama.

Detalji o proizvodu

Serija procesora Xeon® 7500 podržava do osam integrisanih jezgara i 16 tredova, i može se povećati do 32 jezgra i 64 treda po četvoročipnoj platformi ili 64 jezgra  i 128 tredova po platformi sa 8 čipova, i dostupna je sa frekvencijama do 2.66 GHz, i 24 MB Intel® Smart Cache memorije, četiri Intel QPI veze i Intel Turbo Boost tehnologijom. TDP energetski nivoi su u rasponu od 95 vati do 130 vati.

Procesor X7560, sa osam jezgara i 24MB keša, napravljen je za najzahtevnije mission critical zadatke, dok je procesor X7542 šestojezgarna, frekvencijski optimizovana, varijanta za rad na 2.66 GHz i namenjen je kompjuterskim aplikacijama visokih performansi koje se koriste u oblasti nauke i finansija.

Cene i dostupnost

Inovativna modularna skalabilnost serije procesora Xeon® 7500 radi sa Intel 7500 čipsetom i Intel 7500 skalabilnim memorijskim baferom omogućavajući jedinstven dizajn OEM sistema i donoseći veliki broj podnožja, memorije i I/O, formata matičnih ploči i pouzdanosti koji nikada do sada nisu bili dostupni tržištu mainstream servera. Prodavci softvera koji će podržati vrhunske karakteristike platformi zasnovanih na seriji procesora Intel Xeon 7500, obuhvatajući Citrix*, IBM*, Microsoft*, Novell*, Oracle*, Red Hat*, SAP AG* i VMware*. Distributeri pokazuju veliko intresovanje za prednosti koje pruža serija Xeon® 7500 i želju da predstave visoko inovativna rešenja po mnogo nižim cenama u odnosu na prethodna. Sa više nego duplim brojem dizajn varijanti naspram prethodne generacije Intel Xeon 7400 procesora, očekuje se da će distributeri predstaviti sisteme zasnovane na Intel Xeon 7500/6500 procesorima počevši od danas.

Lista distributera obuhvata kompanije Bull*, Cisco*, Cray*, Dell*, Fujitsu*, Hitachi*, HP*, IBM*, Inspur*, NEC*, Oracle*, SGI*, Supermicro* i Quanta*.

Za dodatne informacije posetite: www.intel.com/ server.

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative kako bi kontinuirano unapređivao način na koji ljudi rade i žive. Dodatne informacije o Intel-u su dostupne na  www.intel.com/pressroom i blogs.intel.com

Intel, Intel Core i Intel logo zaštićenu su brendovi kompanije Intel Corporation u SAD-u i drugim zemljama.

* Druga imena i brendovi mogu biti vlasništvo drugih kompanija.

Testovi performansi i postignuti rezultati mereni su korišćenjem specifičnih kompjuterskih sistema i/ili komponenti i oslikavaju približne performanse Intelovih proizvoda kao što je izmereno datim testovima. Bilo kakvo odstupanje u smislu korišćenog hardvera, softvera ili konfiguracije može uticati na performanse. Kupci bi trebalo da konsultuju druge izvore informacija kako bi procenili performanse sistema ili komponenti čiju kupovinu razmatraju. Za više informacija o testovima performansi i performansama Intelovih proizvoda, posetite www.intel.com/performance/resources/limits.htm ili nazovite (U.S.) 800-628-8686 ili 916-356-3104.

newsmaster