Intel predstavlja najnovije laptop i desktop čipove namenjene širokoj upotrebi

Karakteristike Intel® Core™ procesora stvaraju novo vizuelno iskustvo
Međunarodni sajam potrošačke elektronike, Las Vegas, 6. januar, 2010. godine – U trenutku kada dnevno biva prodato više od milion kompjutera, kompanija Intel predstavila je novu, drugu generaciju Intel® Core™ procesora na konferenciji za štampu, održanoj u okviru Sajma potrošačke elektronike. Kompanija Intel otkrila je nekoliko iznenađujućih karakteristika, usluga i partnerstava na osnovu kojih će biti omogućeno potpuno novo vizuelno iskustvo sa integrisanom procesorskom grafikom. Očekuje se da će svi veći proizvođači širom sveta predstaviti više od 500 desktop i laptop modela računara tokom godine.

Nove karakteristike obuhvataju Intel® Insider™, Intel® Quick Sync Video i novu verziju nagrađivane Intel® Wireless Display (WiDi) tehnologije, koja sada donosi 1080p HD i zaštitu sadržaja za one koji žele da prenesu premium HD sadržaj sa ekrana svog laptopa na televizor. Intel je takođe najavio saradnju sa CinemaNow*, Dixons Retail plc*, Hungama* Digital Media Entertainment, Image Entertainment*, Sonic Solutions*, Twentieth Century Fox Home Entertainment*, and Warner Bros. Digital Distribution*.

„Nova, druga generacija Intel® Core™ procesora predstavlja najveći napredak kompjuterskih performansi i sposobnosti u odnosu na sve prethodne generacije,” izjavio je Mooly Eden, potpredsednik i direktor sektora PC Client Group, u kompaniji Intel. „Integrisane vizuelne karakteristike koje ovi novi procesori omogućavaju su neverovatne. Sve ovo u kombinaciji sa poboljšanim performansama doneće revolucionarni napredak PC iskustva na način koji će biti očigledan i cenjen od starne svakog korisnika – biće to vidljivo pametnije performanse.”

Novo vizuelno iskustvo

Druga generacija Intel® Core™ procesora prva je “vidljivo pametnija” mikroarhitektura koja kombinuje vizuelnu i 3-D grafičku tehnologiju sa vodećim mikroprocesorima na jednom čipu. Inkorporiranje najnovije Intel® HD grafike na svaku 32nm kocku omogućava značajno poboljšanje grafičkih performansi u odnosu na prethodnu generaciju grafike, i za obradu HD multimedije, i za mainstream gaming. Čipovi poboljšavaju performanse, a istovremeno nude neverovatno trajanje baterije i sposobnost da se dizajniraju tanji, lakši i inovativniji laptop računari.

Nova tehnologija procesorske grafike biće fokusirana na oblasti kojima se bavi većina ljudi danas: (HD) video, fotografije, mainstream gaming, multi-tasking i online socijalne mreže i multimedija. Unapređene vizuelne tehnologije poput naredne generacije Intel® HD grafike integrisane su u svaki Intel® Core™ procesor druge generacije. Što se korisnika tiče, znači da će dobiti neverovatno unapređeno PC iskustvo, sa boljom kotrolom potrošnje energije, većom efikasnošću i dužim trajanjem baterije.

Takođe, nova karakteristika naredne generacije PC i laptop procesora, Intel® Insider™, omogući će korisnicima gledanje filmovima na računarima u zaista visokoj definiciji, što pre nije bilo moguće. Kako bi demonstrirao ovu karakteristiku, Edenu se na bini pridružio Kevin Tsujihara, predsednik grupe Warner Home Entertainment.

Tsujihara je objasnio, „Warner Bros. vidi PC kao jednu od najšire dostupnih platformi za premium digitalni zabavni sadržaj, a sada kada ga je Intel učinio sigurnijim, mi smo u mogućnosti da obezbedimo novi sadržaj i poznate naslove u pravoj HD tehnici preko naše WBShop* prodavnice i preko partnera kao što je CinemaNow*.”

Eden je koristio isečak iz filma Inception* kompanije Warner Bros.* i demonstrirao je kako je lako doći do filma preko CinemaNow* i gledati ga u HD tehnici preko laptopa.

U saradnji sa holivudskim i bolivudskim studijima i vodećim distributerima kao što je CinemaNow*, Hungama Digital Media Entertainment*, Image Entertainment*, Sonic Solutions*, Twentieth Century Fox Home Entertainment*, Warner Bros. Digital Distribution* i ostalima, kompanija Intel stvara sigurno okruženje za distribuciju, skladištenje i reprodukciju premium sadržaja. Ovo će pružiti mogućnost vlasnicima sadržaja i video servisima da predstave veći broj filmova u visokoj definiciji. Komercijalna distribucija HD premium sadržaja uz pomoć Intel® Insider™ tehnologije očekuje se tokom prvog kvartala 2011. godine.

Eden je zatim pokazao način na koji korisnici sada mogu koristiti Intel® WiDi 2.0 za projektovanje Intel® Insider™ sadržaja na svoje velike HDTV ekrane. Dodatna Intel® WiDi 2.0 poboljšanja obuhvataju podršku za 1080pHD, kao i zaštićen sadržaj bilo da ga preuzimamo preko Interneta ili ga puštamo sa Blu-ray* ili DVD plejera.

Još  jedan jedinstven element vizuelnog iskustva integrisanog u drugu generaciju Intel Core procesora je Intel® Quick Sync Video.  Ova intergisana hardveska akceleracija olakšava editovanje i razmenu video materijala uz neverovatne performanse koje su sposobne da izvrše za minut ono što je nekada iziskivalo sate. Sada brže nego ikada, korisnici mogu editovati, konvertovati i razmenjivati video materijale sa prijateljima i porodicom. Intel je proračunao da je za konvertovanje HD videa od 4 minuta sada potrebno svega 16 sekundi, u odnosu na prethodnih 4 minuta.

Snaga druge generacije Intel Core procesora namenjenih impresivnom mainstream gaming-u demonstrirana je sekvencom iz Valveove igre * Portal 2*, koja spada među najisčekivanije naslove koji će biti predstavljeni tokom 2011. godine. Eden je izvršio demonstraciju uz pomoć Hydra kontolera pokreta proizvedenog od strane kompanije Razer*, koristeći Sixense* MotionTouch* tehnologiju.

Spajanje pametnih performansi, energetske efikasnosti i inteligencije

Procesori Intel® Core™ i3, i5 i i7 takođe poseduju unapređenu tehnologiju Intel® Turbo Boost Technology 2.0. Ova karakteristika deluje tako da automatski preusmerava svu raspoloživu snagu procesorskog jezgra i grafike na uvećanje performansi, dajući korisnicima pojačanje performansi kad god kada god je to neophodno.

Ostale nove karakteristike obuhvataju tehnologije Intel® Advanced Vector Extensions (AVX), Intel® InTru™ 3-D i Intel® Clear Video Technology HD. Intel® InTru™ 3-D omogućavaju neverovatno stereoskopsko 3D iskustvo na HDTV televizorima ili monitorima koji podržavaju 3D, uz pomoć HDMI 1.4.

Tehnologija Intel® AVX povećava performanse za zahtevne vizuelne aplikacije kao što su audio obrade i profesionalno editovanje video materijala kao što je spajanje više slika odjednom. Tehnologija Intel® Clear Video poboljšava vizuelni kvalitet i vernost boja tokom video emitovanja kako bi se dobilo spektakularno iskustvo.

Kako bi olakšao korisnicima da dođu do mašina zasnovanih na drugoj generaciji Intel® Core™ procesora, kompanija Intel predstavlja veliki broj konfiguracija uključujući i procesore sa vPro™.

Čipovi su zasnovani na Intelovom 32nm proizvodnom procesu i drugoj generaciji high-k metal gate tranzistora. Ove jedinstvene karakteristike dodatno poboljšavaju performanse, smanjuju potrošnju energije i smanjuju ukupne troškove proizvodnje.

Intel predstavlja više od 20 procesora, bežičnih adaptera i čipsetova, uključujući nove Intel® Core™ i7, i5 i i3 procesore, Intel® čipsetove serije 6 i Intel® Centrino® Wi-Fi i WiMAX adaptere. Očekuje se da će svi vodeći svetski proizvođači kompjutera predstaviti više od 500 modela laptop i desktop platformi zasnovanim na novim proizvodima.

Mašine zasnovane na četvorojezgarnim procesorima biće dostupne 9. januara, a mašine zasnovane na dvojezgranim procesorima biće dotupni krajem februara. Video materijali, testovi, fotografije i ostali detalji dostupni su na adresi www.intel.com/newsroom/CES.

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC) je svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji. Kompanija razvija i proizvodi osnovne tehnologije koje služe kao osnova za računarske uređaje. Dodatne informacije o kompaniji Intel možete pronaći na adresi www.intel.com/pressroom i blogs.intel.com.

Intel i Intel logo zaštićenu su brendovi kompanije Intel Corporation u SAD-u i drugim zemljama.

* Druga imena i brendovi mogu biti vlasništvo drugih kompanija.

newsmaster