Osma NOC MUZEJA

Umetničko-produkcijska grupa Noć  muzeja, probudiće Srbiju u noći 14. maja i oživeti prostore muzeja, galerija i izložbenih prostora u čak 60 gradova.

Tradicionalno, po osmi put, Noć  muzeja donosi dobru zabavu ne samo u prestonicu i veće gradove već  i sva ona mesta koja imaju sluha za drugačija, uzbudljiva i još  uvek neotkrivena mesta za posetiti, stvari za videti i teme za istražiti.

Najbrojniji i najbogatiji program ponudiće Beograd sa 65, Novi Sad sa 50, Šabac sa 20, Kragujevac i Subotica sa po 15 i Valjevo sa 8 lokacija.

“Noć muzeja se održava, u isto vreme, u 40 država u Evropi. Naša Noć muzeja je deo evropske. Štaviše među najmasovnijim je. Manifestacijom Noć muzeja mi želimo da pomognemo u decentralizaciji kulture. Da pokažemo da ona postoji i da je treba razvijati u celoj Srbiji. Noć muzeja je sa podjednakim isčekivanjem dočekana u Beogradu kao i u Beloj Crkvi”, izjavila je Ana Jovanović, jedna od osnivača Noći muzeja na konferenciji za novinare povodom predstavljanja sadržaja manifestacije na nacionalnom nivou.

U noći 14. maja, od 18 pa sve do 2 sata iza ponoći, biće budni i u šetnji stanovnici ali i posetioci Beograda, Novog Sada, Niša, Šapca, Kragujevca, Subotice, Lazarevca, Bele Crkve, Valjeva, Aranđelovca, Bačke Palanke, Bora, Vršca, Jagodine i brojnih drugih gradova.

U Beogradu, podeljenom na sedam gradskih zona, posetiocima će biti otkriveno kako su izgledale maske i maskenbali nekada, kako izgledaju sada i kako će izgledati u budućnosti. Oni koji se odluče da majsku noć provedu u šetnji Beogradom upoznaće se sa ratnim zastavama srpskih pukova iz Prvog svetskog rata, uniformom kralja Aleksandra u kojoj je stradao u Marseju, sa time koliko je ženska lepota značila i kako je pokazivana između dva rata. Upoznaćemo vas i sa pojmom proširene realnosti – tehnologije koja snimanjem stvarnog sveta, iščitava dodatne informacije o njemu i prikazuje ih na ekranu. U Noći muzeja biće obeleženo 56 godina popularnog „Fiće“ a kao i svaki put do sada muzika će biti jedan od pokretača uz posebno lep i sjajan grad.

Novosađani, i svi oni koji se ove noći zateknu u ovoj vojvođanskoj prestonici, videće kako je na ovim prostorima izgledalo reklamiranje između dva svetska rata i kako su proizvodi pronalazili put do potrošača. Pravi kuriozitet jeste izložba  „Vojvođanski umetnici na Bijenalu u Veneciji 1895-2011“ inicirana ovogodišnjim izborom Muzeja savremene umetnosti Vojvodine za producenta Paviljona Srbija na Venecijanskom bijenalu. Muzej će predstaviti Dragoljuba Rašu Todosijevića.

Kroz multimedijalnu postavku Kragujevac će obeležiti pola veka urbane kulture grada. Kragujevac će u Noći muzeja biti domaćin jednom konceptualnom i jednom kubanskom umetniku – Radomiru Damnjanoviću Damnjanu i Rafaelu Konsuegri.

U Subotici najveća zvezda biće njegovo visočanstvo Bicikl. Etnološki, likovni, istorijski i književni aspekt bicikla sa sve instalacijom na trgu. Slikarstvo Milana Konjovića i biološka izložba povodom Međunarodne godine šuma, “Noć u šumi”, deo su ponude ovog grada.

Bela Crkva će u Noći muzeja predstaviti svoje najznačajnije slikare a Češka nacionalna manjina će simboličnom izložbom “Otvori svoj prozor” koju će pratiti performans, zvanično otvoriti Muzej Čeha u Češkom selu u opštini Bela Crkva.

Posetioci u Šapcu imaće priliku da se upoznaju sa istorijom izdavaštva ovog grada i da se vrate barem na jednu noć u sedamdesete godine i osete čar ove dekade.

Sremska Mitrovica, kao jedan od najstarijih gradova u Srbiji, predstaviće svoju istoriju, i to iz vremena Sirmijuma. Kako se zabavljalo u to vreme, čime se pucalo, šta se nosilo a praviće se i replike nakita a degustirati vina i slatkiši.

Najpoznatiji srpski muzičari biće predstavljeni na izložbi fotografija u kulturnom centru Zrenjanina, dok Kikinda donosi priče iz biološkog kabineta kikindske gimnazije, ali i izložbe minerala, prepariranih riba i ptica, a predstaviće se i prirodno okruženje praistorijskog čoveka.

Partner Noći muzeja peti put za redom jeste kompanija MTS. Podršku manifestaciji i ove godine dalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

U Noći muzeja prošle godine učestvovalo je 55 mesta a na ulicama, trgovima i izložbenim prostorima prodefilovalo je skoro pola miliona posetilaca.

“Noć muzeja” je umetničko-produkcijska grupa koja okuplja umetnike, istoričare umetnosti, sociologe kulture i nastala je sa ciljem da se afirmišu univerzalne kulturno-umetničke vrednosti kroz kreativne inicijative.

Detaljne informacije o lokacijama, programu i učesnicima  pronađite  na sajtu www.nocmuzeja.rs.

Do skorog viđenja,

Umetničko-produkcijska grupa Noć  muzeja

newsmaster