SVEČANO OTVORENA 11 MICROSOFT SINERGIJA POD SLOGANOM „NOVA ENERGIJA“

19. oktobar 2011. Beograd – Microsoft konferencija Sinergija 11, pod sloganom „New energy“, svečano je otvorena sinoć, 18. oktobra, u Sava Centru u prisustvu velikog broja ljubitelja informaciono komunikacinih tehnologija. Najveću IT konferenciju u Jugoistočnoj Evropi otvorio je Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković, a prisutnima se obratila i Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik. 

Od svog početka pa do danas,  Sinergija je uvek nastojala da ide u korak sa svetom i da domaćoj javnosti predstavi sve ono što je novo i aktuelno u oblasti informacionih tehnologija. Sloganom “Nova energija”, Sinergija na simboličan način predstavlja globalni trend Cloud Computing, tj.„računarstvo u oblaku“, koji predstavlja i centralnu temu konferencije.

“Danas je lakše nego ikad biti povezan sa svima, jer je tehnologija dostupna na svakom koraku. Naša vizija je da omogućimo ljudima, kompanijama i državama da napreduju i ostvare svoj pun potencijal. Cloud computing to omogućava. To novo poglavlje u oblasti informacionih tehnologija  je ne samo budućnost Microsofta, već i budućnost Evrope i  svakako, Srbije. Cloud u Srbiji je u ranoj fazi prihvatanja, ali  su domaće kompanije veoma zainteresovane za naša cloud rešenja i u njima vide dobru mogućnost za unapređenje poslovanja i veću fleksibilnost u vremenima krize. I to je ono što cloud pruža. I šire, to je mogućnost koju pruža ulaganje u informacione tehnologije. Takođe, napravili smo i strateški plan za podršku aktivnostima države u smeru podsticanja nacionalne konkurentnosti” naglasio je Jugoslav Pirić, generalni direktor kompanije Microsoft Srbija.

Prisutnima su se još obratili Don Grantham, predsednik kompanije Microsoft za region centralne i istočne Evrope, Srećko Atanasković, generalni direktor kompanije E-Smart Systems, koja je jedna od prvih kompanija u regionu koja je počela s primenom koncepta Cloud Computinga, a putem video linka i  Stiv Balmer, izvršni direktor korporacije Microsoft.

Svojvrsni scenski performans počeo je nastupom legendarnog Lea Martina a upotpunjen je nastupom benda Darkwood Dub i pevačke dive Bisere Veletanlić.

Tokom dva dana tehničkog dela konferencije eminentni strani i domaći IT stručnjaci održaće preko 80 predavanja, edukativnih radionica i seminara podeljenih u 8 tematskih celina tokom kojih će biti predstavljeni novi proizvodi i usluge poput Office 365, Azure platforme, Windows phone Mango i mnogih drugih.

Tokom prethodnih deset godina, Sinergiju je na dnevnom nivou pratilo i po nekoliko hiljada učesnika, među kojima su bili i istaknuti predavači, izlagači, vrsni IT stručnjaci i predstavnici mnogobrojnih medijskih kuća. Od 2001. godine do danas, Sinergija je okupila 28.000 učesnika, 780 predavača i prerasla u pravu IT zajednicu. Srbija je time postala nezaobilazna tačka na tehnološkoj mapi jugoistočne Evrope.


newsmaster