Kompanija Intel unapređuje pametne telefone, tablete i Ultrabook ™ uređaje

Intel započinje višegodišnje, strateško partnerstvo na velikom broju uređaja sa kompanijom Motorolom Mobility, uključujući smart telefone koje će Motorola početi da isporučuje u drugom kvartalu 2012.

Lenovo K800 smart telefoni zasnovani na Intel ® tehnologiji
dostupan u drugom kvartalu 2012. godine u Kini

Internacionalni sajam potrošačke elektronike, Las Vegas, 11. januar 2012 – Kompanija Intel danas je objavila niz poboljšanja u kategoriji smart telefona, uključujući višegodišnju stratešku saradnju na razvoju nekoliko uređaja sa kompanijom Motorola Mobility, Inc, kao i na slušalicama koje proizvodi kompanija Lenovo, a koje su zasnovane na novoj Intel ® Atom ™ procesorskoj platformi. Nekoliko smart telefona zasnovano je na novom Atom procesoru i njihovo pojavljivanje na tržištu očekuje se tokom 2012. godine.

„Najbolje tehnologije kompanije Intel naći će se u pametnim telefonima”, rekao je izvršni direktor kompanije Intel Pol Otelini. „Napori koje činimo u saradnji sa kompanijama Lenovo i Motorola Mobility pomoći će da se integrišu Intel procesori u smart telefone i osigura čvrsta osnova za dalji napredak tokom 2012. godine. ”

Otelini je sve ovo najavio tokom pozdravnog govora  na Međunarodnom sajmu potrošačke elektronike, CES 2012. On je takođe detaljno objasnio značaj razvoja Ultrabook ™ kategorije i opisao način na koji ova kompanija doprinosi inovacijama kako bi obezbedila vrhunska iskustva na velikom broju mobilnih uređaja.

Intel računarstvo unutar smart telefona i tableta

Izvršni direktor kompanije istakao je značaj platforme Intel ® Atom™  Z2460, koja je nekada bila „Medfield” i koja je posebno dizajnirana za pametne telefone i tablete i pruža najbolje performanse sa konkurentnim, energetskim učinkom.

Sandžej Ja, predsednik i izvršni direktor Motorola Mobility, pridružio se Oteliniju za govornicom i detaljno su objasnili svoj višegodišnji, strateški odnos na više uređaja. Saradnjom su obuhvaćeni i smart telefoni koje će Motorola početi da isporučuje u drugoj polovini ove godine koristeći Intel Atom procesore i platformu Android. Saradnja, koja obuhvata tablete, kombinuje vodeće mesto kompanije Intel u silikonskim tehnologijama kao i računarske inovacije na mobilnim uređajima kompanije Motorola.

Liu Jun, viši potpredsednik i predsednik Mobile Internet i Digital Home kompanije Lenovo, takođe se pridružio Oteliniju kako bi predstavio novi Lenovo K800 smart telefon koji se zasniva na Intelovoj tehnologiji i Android platformi. Liu Jun je rekao da će K800 smart telefon biti dostupan u Kini u drugom kvartalu i da će raditi na China Unicom 21Mbs mreži. Smart telefon ima Intel ® Atom ™ procesor Z2460 niske snage sa Intel ® Hyper-Threading tehnologijom, podrškom za HSPA + sa Intel ® XMM ™ 6260 platformom i Lenovo LeOS za lokalizovano korisničko iskustvo u Kini.

Otelini je rekao da je omogućavanje najboljeg mobilnog iskustva prioritet za Intel. Majkl Bel, generalni direktor Mobile i Communications Group kompanije Intel, takođe se pridružio Oteliniju za govornicom kako bi predstavio Intel ® Smartphone referentni dizajn koja ima za cilj smanjenje vremena potrebnog za razvoj uređaja i troškova za telefonske OEM prenosnike. Ovaj visoko funkcionalan smart telefon odlikuje sveden dizajn, 4,03-inčni LCD tač skrin za jasan tekst i žive slike, i dve kamere naprednih mogućnosti, uključujući i „burst“ mod koji omogućuje pojedincima da snime 15 slika za manje od sekunde u rezoluciji od 8 megapiksela.

Tokom prikazivanja popularne Angry Birds aplikacije za telefon, Bel je ukazao na široku podršku Android aplikacija koja omogućuje da smart telefoni zasnovani na Intel tehnologiji  podržavaju većinu Android aplikacija, uključujući i one koji su napravljene za druge konfiguracije.

Otelini je rekao da će Intel poboljšati tablet iskustvo nudeći kompatibilnost sa milionima postojećih aplikacija i uređaja, instant-on, softversko i aplikacijsko iskustvo i podršku korisnika Metro interfejsa. Takođe su obavili i prvu javnu demonstraciju predstojeće 32nm Intel Atom SoC tehnologije za tablete i hibride koji rade na operativnom sistemu Microsoft Windows  8, kodnog naziva „Clover Trail”.

Ultrabook u potpunosti redefiniše računare
Intel zvoduzima vodeću poziciju na tržištu kada je u pitanju redefinisanje personalnog računarskog iskustva sa ponovnim stvaranjem nove kategorije Ultrabook uređaja, pružajući beskompromisno računarstvo sa tankim i elegantnim dizajnom.

Za samo osam meseci, a na temeljima širokih potrošačkih zahteva i podrške ekosistemu, ova kategorija je dobila snažan zamah sa ukupno više od 75 ultra glatkh, ultra osetljivih i sigurnih Ultrabook konfiguracija čiji se početak isporuke očekuje ove godine.

Džef Klark, potpredsednik sektora Global Operations i End User Computing Solutions u kompaniji Dell, pridružio se Oteliniju za govornicom kako bi najavio prvi Ultrabook, novi XPS 13 koji ima Intel ® Core ™ i7 procesore. Planirano je da budu dostupni of februara, imaju elegantan i moderan dizajn i teški su samo 1,4 kg, a baterija traje do 8 sati.

Intel je posvećen nastavku brzog poboljšanja korisničkog iskustva. Inženjeri kompanije će dodatno ubrzati Ultrabook inovacije tokom 2012. godine trećom generacijom Intel Core procesora, kodnog naziva „Ivy Bridge”, uz pomoć Intelovih revolucionarnih 22-nm 3-D Tri-gate tranzistora.

Ova nova generacija uređaja proširiće računarsko iskustvo iza svega što je dostupno danas. Dva Ultrabook idejna rešenja „Ivy Bridge” su prikazana tokom pozdravnog govora.

Aplikacije posebno pogodne za Ultrabook dostupne su preko Intel AppUpSM centra, one-stop-shop za najnovije PC aplikacije. Intel je najavio strateški odnos između Intel i Technicolor po pitanju M-GO, aplikacije koju odlikuje Intel AppUp visoke definicije, koja će obezbediti premium digitalni sadržaj za televiziju, filmove, muziku i aplikacije na uređajima Ultrabook i onima zasnovanim na Intel procesorima sa Intel ® Insider ™ u drugom kvartalu 2012. godine. M-GO će obezbediti filmove i TV emisije iz velikih holivudskih studija i pomoći pri upravljanju HD premium sadržajima kod velikog broja uređaja i platformi putem jednointuitivnog, sigurnog korisničkog interfejsa.

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na adresi newsroom.intel.com i blogs.intel.com.

newsmaster