Performanse i pouzdanost glavne su karakteristike najnovije serije Intelovih SSD diskova

SANTA KLARA, Kalifornija, 8. februar 2012 – Kompanija Intel najavila je danas svoju, do sada najbržu i najsnažniju, seriju SSD diskova, Intel® Solid-State Drive 520 (Intel® SSD 520), sa SATA III interfejsom od 6gbps, omogućenog zahvaljujući Intelovoj 25-nanometarskoj (nm) NAND memorijskoj tehnologiji. U cilju obezbeđivanja performansi svetske klase namenjenih najzahtevnijim PC entuzijastima, gejmerima, profesionalcima, ili malim i srednjim preduzećima, Intel SSD 520 poseduje brze performanse, nove sigurnosne funkcije i neprikosnovenu pouzdanost.

       Svaka korisnička aplikacija koja zahteva veliki protok informacija i veliki propusni opseg, niske latencije i veliku brzinu imaće koristi od Intel SSD 520. Programeri, arhitekte, računovođe, inženjeri, muzičari, stvaraoci medijskog sadržaja i umetnici su samo neki od stručnjaka koji će shvatiti da će karakteristike koje nudi Intel SSD 520, u velikoj meri uticati na njihovu produktivnost. Sa brzim performansama grafičkog prikazivanja, sastavljanja, transfera podataka i podizanja sistema, korisnici mogu ubrzati rad na više zadataka istovremeno ili zahtevnih aplikacija sa  Intel SSD 520 serijom.

„Мi smo zainteresovali Intelove inženjere da kreiraju SSD disk koji isporučuje performanse na svim frontovima sa neverovatno visokom pouzdanošću“ rekao je Rob Kruk, potpredsednik kompanije  i generalni direktor Intel Non-Volatile Memory Solutions grupe. „Intel SSD 520 unapređuje SSD performanse, kvalitet i pouzdanost, a samim tim i korisnički doživljaj.”

       Za razliku od tradicionalnog hard diska (HDD) koji poseduje rotirajuće diskove i pokretne delove, SDD je zasnovan na silicijumu, tačnije NAND fleš memoriji, kako bi potrošnja energije bila smanjena, pouzdanost uvećana i omogućeno znatno brže skladištenje podataka koje može da održi korak sa najzahtevnijim aplikacijama, Internet strimingom i intenzivnim izvršavanjem više radnji istovremeno. Zasnovan na sopstvenoj 25nm Intel NAND fleš memoriji, i SATA III interfejsu od 6gbps, Intel SSD 520 koristi LSI SandForce Flash Storage procesor sa Intel verzijom ugrađenog softvera da bi bio kreiran SDD disk koji postavlja nove tržišne standarde. Intel SSD 520 isporučuje 80.000 operacija nasumičnog pisanja podataka po sekundi u blokovima maksimalne veličine 4K i do 50.000 operacija nasumičnog čitanja podataka po sekundi u blokovima veličine 4K da bi ubrzali svakodnevne zadatke. Visoko sekvencijalno čitanje od najviše 550 megabajta u sekundi i sekvencijalni upis od najviše 520MB/s značajno ubrzavaju i poboljšavaju produktivnost korisnika. Ovo je potvrđeno hiljadama sati Intelovog testiranja,  uključujući više od 5.000 pojedinačnih testova, kao i 5 godina garancije.

       „Blisko smo sarađivali sa kompanijom Intel kako bismo razumeli njihovo shvatanje NAND fleš, na taj način obezbeđujući jedinstvene i optimizovane aplikacije namenjene korisnicima sa LSI SandForce Flash Storage procesorom“, izjavio je Majkl Ram, potpredsednik i direktor odeljenja LSI’s Flash Components, nastalog pripajanjem kompanija LSI i SandForce.

       Intel SSD 520 označiće najviši nivo ponude SDD diskova uključujući nove funkcije: različite raspoložive kapacitete koji variraju od 60GB do 480GB, Advanced Encryption Standard (AES) 256 bitne mogućnosti šifrovanja i veća zaštita šifre u slučaju krađe. Prema testovima PCMark Vantage, korisnici Intel SSD 520 diska uvideće značajna poboljšanja produktivnosti od čak 78 odsto unapređenja u ukupnom PC odzivu, a gejmeri će iskusiti do 88 odsto bolje performanse kako bi unapredili svoje igračko iskustvo. IT profesionalci neće samo obezbediti dodatne performanse i produktivnost zaposlenima i korisnicima, već će shvatiti da Intel SSD 520 takođe pruža veću pouzdanost, poboljšanu bezbednost, lakše izvršavanje zadataka i smanjene ukupne operativne troškove.

       Sa velikim brojem raspoloživih kapaciteta, cena diska Intel SSD 520 za 1.000 naručenih jedinica, iznosi: disk od 60GB za 149 dolara, 229 dolara za 120GB, 180GB za 369 dolara, 509 dolara za 240GB i 480GB za 999 dolara. Garancija traje 5 godina. Da biste preuzeli multimedijalne informacije namenjene medijima posetite http://www.intel.com/newsroom/ssd. Za više informacija o Intel SSD posetite www.intel.com/go/ssd ili pratite Intel SSD na Twitteru (@intelssd), Facebooku (www.intel.com/go/ssdfacebook ili communities.intel.com).

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na adresi newsroom.intel.com i blogs.intel.com.