Apple predstavlja novi iPad

San Francisco – 7. mart 2012 – Kompanija Apple je predstavila novi iPad®, treću generaciju svog tablet uređaja, koga karakterišu Retina™ ekran, novi Apple A5X čip sa četvorojezgarnom grafikom i iSight® kamera od 5 megapiksela koja poseduje naprednu optiku za fantastične fotografije i 1080p HD video. iPad sa WiFi + 4G se konektuje na brze mreže širom sveta, uključujući AT&T i Verizon 4G LTE mreže, a donosi i dalje isto desetočasovno trajanje baterije*, dok u isto vreme ostaje neverovatno tanak i lagan. iPad 2 i dalje ostaje u ponudi.

„Novi iPad redefiniše kategoriju koju je kompanija Apple kreirala pre nešto manje od dve godine, donoseći najneverovatnije iskustvo koje su ljudi ikada imali sa tehnologijom,“ izjavio je Filip Šiler, stariji potpredsednik za Worldwide Marketing. „Novi iPad ima najveću rezoluciju koja je ikad viđena na mobilnom uređaju sa 3.1 miliona piksela, donoseći izuzetnu oštrinu kada je tekst u pitanju i neverovatno puno detalja na fotografijama i video snimcima.“

Retina displej novog iPad uređaja donosi četiri puta više piksela u odnosu na iPad 2, koji su tako zgusnuti da ljudsko oko nije u mogućnosti da razazna pojedinačne piksele kada se gleda sa normalne udaljenosti, čineći internet stranice, tekst, slike i video snimke izuzetno oštrim i realističnim. 3.1 miliona piksela na Retina displeju je više od milion piksela više nego na HD TV-u i sa 44 procenta povećane saturacije boja, novi iPad prikazuje boje koje su neverovatno bogatije, dublje i jače. Sada je moguće puštati filmove u punoj 1080p HD rezoluciji što donosi neuporedivo iskustvo gledanja na mobilnom uređaju.

Novi, moćni A5X čip sa četvorojezgarnom grafikom je specijalno dizajniran od strane kompanije Apple kako bi obezbedio brzo korisničko iskustvo, kao i odličan odziv, dok u isto vreme podržava fantastičan Retina displej. Sa duplo boljim grafičkim performansama u poređenju sa A5 čipom, A5X donosi izuzetan balans između performansi i energetske efikasnosti, pa korisnici mogu da uživaju u svim benefitima fantastičnog novog displeja i iskuse gladak Multi-Touch™ interfejs, sjajni gejming, neverovatnu vizuelnu dubinu i celodnevno trajanje baterije po kojem je iPad poznat.

iSight kamera od 5 megapiksela poseduje naprednu optiku koja omogućava fantastične fotografije i snimanje full HD videa. Pozadinsko osvetljenje omogućava da napravite odlične fotografije u slabim svetlosnim uslovima, a nova tehnologija stabilizacije video snimka neutrališe trzaje i pomeranje koji se često vide kada se snima uređajem iz ruke. Fotografije mogu da se gledaju na velikom Retina displeju, da se edituju i poboljšavaju i jednostavno podele sa prijateljima i porodicom koristeći Photos aplikaciju koja dolazi sa iPad uređajem.

iPad Wifi + 4G sa ugrađenim 4G LTE nove generacije poseduje najbolju podršku za brze mreže širom sveta, uključujući HSPA+ i DC-HSDPA, kao i CDMA i GSM, pa iPad korisnici imaju mogućnost da jednostavno i bez problema koriste svoj uređaj bilo gde u svetu. Svetski spreman iPad donosi fantastične brzine preuzimanja i slanja podataka, pa se internet stranice otvaraju neverovatno brzo, a e-mailovi sa velikim dodatcima mogu da se šalju i primaju jednostavno i brzo. Personal Hotspot može da se koristi kako bi se brza mrežna konekcija na vašem iPad uređaju delila sa do 5 drugih uređaja koristeći WiFi, Bluetooth ili USB**.

Uz iOS 5.1, najnoviju ažuriranu verziju svetski najnaprednijeg mobilnog operativnog sistema, novi iPad ima brojne nove karakteristike i poboljšanja uključujući: redizajniranu Camera aplikaciju sa video stabilizacijom; mogućnost da brišete fotografije sa Photo Stream-a; podršku za diktiranje na engleskom, francuskom, nemačkom i japanskom i Personal Hotspot opciju. iOS takođe radi savršeno sa iCloud® servisom, izuzetnim kompletom besplatnih cloud servisa uključujući iTunes® in the Cloud, Photo Stream i Documents in the Cloud koje savršeno rade sa vašim iPhone®, iPad, iPod touch®, Mac® ili PC računarom kako bi automatski i bežično skladištili vaš sadržaj i isporučili ga vašim uređajima. Kada se sadržaj promeni na jednom od vaših uređaja, drugi uređaji se ažuriraju automatski.

Novi iPad takođe podržava diktiranje, još jedan način da se završe poslovi uz pomoć vašeg glasa. Umesto kucanja, pritisnite ikonicu mikrofona na tastaturi, kažite šta želite i novi iPad vas sluša. Pritisnite dugme ”done” i iPad konvertuje vaše reči u tekst. Možete koristiti diktiranje da zapišete poruke, napravite beleške, pretražujete internet i još mnogo toga. Diktiranje takođe radi i sa aplikacijama napravljenih od strane trećih lica, tako da možete ažurirati vaš Facebook status, tweet ili pisati Instagram naslove.

Apple predstavlja novi iPad
Apple predstavlja novi iPad

Apple je takođe predstavio iPhoto® aplikaciju, uz glavna ažuriranja za iMovie® i GarageBand®, kompletirajući tako niz iLife® aplikacija za iOS. iLife i iWork® aplikacije, Pages®, Keynote® i Numbers® su sve ažurirane kako bi iskoristile prednosti novog iPad Retina ekrana. iPhoto sadrži izuzetne Multi-Touch karakteristike, tako da možete da koristite proste pokrete kako biste prošli kroz stotine fotografija i pronašli vaše najbolje fotografije, možete ih poboljšali i retuširali uz pomoć četkica na dodir prsta i podeliti predivne foto albume putem iCloud-a. iMovie vam sada daje mogućnost da kreirate izuzetne trejlere u Hollywood stilu uz pomoć vašeg snimljenog HD videa, a GarageBand predstavlja Jam sesije, inovativne i zabavne karakteristike koje dozvoljavaju grupi prijatelja da se bežično priključe kako bi svirali na instrumentima i zajedno snimali uživo muziku na njihovim iOS uređajima.

iBooks kreiran uz novi Apple iBooks Author nudi sjajne, e-knjige na celom ekranu sa interaktivnim animacijama, dijagramima, fotografijama, videom, navigacijom bez premca i još mnogo toga.

* Radni život baterije zavisi od podešavanja uređaja, korišćenja i drugih faktora. Stvarni rezultati mogu da variraju

** Personal Hotspot zahteva podršku planiranju podataka. Korisnici bi trebali da provere sa svojim operaterom za dostupnost.

O kompaniji Apple, Inc.

Apple dizajnira Mac-ove, najbolje računare na svetu, OS X, iLife, iWork i profesionalni software. Apple predvodi u digitalnoj muzičkoj revoluciji sa iPodom i iTunes internet prodavnici. Apple je redizajnirao mobilni telefon sa revolucionarnim iPhoneom i App Storeom i definisao je budućnost mobilnih medija i računarskih uređaja sa iPad-om.

O kompaniji Powercom Imaging

Powercom Imaging, d.o.o. je ponosni član MIDIS/Apcom grupe, sa sedištem u Beogradu. Društvo osnovano 2000. godine ovlašćeni je Apple Value Added Distributor zadužen za razvoj tržišta, marketing, prodaju i podršku Apple i povezanih proizvoda.

###