Трећа годишња конференција о развоју Интернета на .RS и .СРБ доменским просторима Србије

Трећа годишња конференција о развоју Интернета на .RS и .СРБ доменским просторима Србије – ДИДС 2012, одржана је 22. марта, у Хотелу “Москва” у Београду. Овогодишњи Дан интернет домена Србије, у организацији Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС), окупио је 25 говорника из земље и света и око 230 посетилаца.

У првом блоку под називом “Ново на Интернету, код нас и у свету”, чији је модератор и уводничар био Владимир Радуновић из Дипло фондације, своја искуства о значају и развоју локализованог садржаја и интернационализованим доменима у арапском свету пренео је Калед Фатал, председавајући и генерални директор Multilingual Internet Group. Потом је гост из Русије Георги Георгиевски, директор продаје Координационог центра домена .RU и .РФ, говорио о искустивам њиховог ћириличког интернет домена. Војислав Родић, председник Конференције суоснивача РНИДС-а, дао је ретроспективу активности РНИДС-а у протеклих годину дана. На крају овог блока, Зоран Станојевић, новинар и координатор интернет портала РТС, представио је резултате и значај 4ПИ – Програма подршке пројектима популаризације Интернета за 2011.

Други блок носио је назив “Ћирилица на Интернету, Интернет на ћирилици”, а модератор Тамара Вученовић окупила је домаће стручњаке за ту тему, из различитих углова: технолошког, филолошког, библиотечког, правног, дизајнерског, културно-образовног и научног. Слободан Марковић и Михаило Стефановић дали су технолошка и техничка објашњења како ћирилични интернет домени раде на различитим рачунарским и серверским платформама. Мирко Марковић говорио је о коришћењу Интернета у домаћим библиотекама и значају ћирилице и .СРБ домена за библиотечке базе и дескрипторе. О дигиталној хуманистици, ћирилици и Интернету као платформи за размену знања и о Дигиталној библиотеци српског културног наслеђа, кроз своју видео презентацију говорио је мр Тома Тасовац. Оливера Стојадиновић представила је пројекат “Ћирилице на поклон” и говорила о проблемима ћириличке типографије на Интернету. О заштити интелектуалне својине на Интернету, са посебним освртом на ћириличко писмо и заштиту брендова на ћирилици, говорио је мр Владимир Марић.