NVIDIA Tesla K10 GPU ubrzava potragu za rezervama ulja i gasa, procesira signal i slike za odbrambenu industriju

Prvi Kepler GPU za industriju izlazi na kraj sa masivno komplikovanim zadacima uz ultra efikasnost, neprikosnovenu brzinu i memorijske perfomanse

 

SAN HOZE, Kalifornija — GPU tehnološka konferencija – 16. maj, 2012.—Kompanija NVIDIA je danas objavila dostupnost NVIDIA® Tesla® K10 GPU akceleratora koji je dizajniran da reši najveće izazove na dva HPC polja, procesiranje podataka pri istraživanju nafte i gasa i procesiranje signala i slike za odbrambenu industriju.

Tesla K10 je bazirana na novoj NVIDIA Kepler™ računarskoj arhitekturi, najbržoj, najefikasnijoj, arhitekturi najboljih perfomansi ikada.

 

Kepler arhitektura omogućava da se dva Tesla K10 GPU-a visokih perfomansi postave na jednu ploču. Isporučivajući ukupne perfomanse od 5,58 teraflopsa kada su u pitanju proračuni sa pokretnim zarezom i 320 gigabajta po sekundi kada je u pitnaju protok memorije, Tesla K10 je najbrži GPU accelerator na svetu kada je u pitanju propusna moć.

 

Tesla K10 GPU je predstavljen na GPU tehnološkoj konferenciji (GTC), kao deo serije novih najava kompanije NVIDIA koje možete videti na GTC onlajn portalu za medije.

 

Seizmička obrada podataka – nafta i gas

Seizmička obrada podataka koristi velike računarske centre kako bi se obradili petabajti informacija o površini planete koji su kreirani uz pomoć reflektujućih seizmičkih talasa. Geofizičari analiziraju rezultujuće 2D i 3D slike kako bi pronašli reserve nafte i gasa i utvrdili najbolje i najsigurnije lokacije za bušotine.

 

NVIDIA GPU-ovi unapređuju tačnost siezmičkog procesiranja tako što omogućavaju korišćenje detaljnijih i računarski zahtevnijih softverskih algoritama kao što je obrnuta migracija vremena, kompletna inverzija skala talasa i Kirchoff migracija vremena i dubine.

 

Vodeće softverske kompanije kada je u pitanju procesiranje seizmičkih podataka, uključujući Schlumberger, CGGVeritas i TGS, i kompanije koje se bave naftom i gasom kao što su Chevron, Petrobras, Total, ENI, Repsol i Saudi Aramco koriste GPU-ove kako bi dramatično uvećali svoj nivo uspeha kada je u pitanju pronalaženje novih rezervi. Generisanjem kvalitetnijih slika na povoljniji i brži način, GPU-ovi omogućavaju ovim kompanijama daleko veći stepen tačnosti i samouverenosti kada su u pitanju odluke o bušenju.

 

“Tesla K10 je neverovatna”, izjavio je Paulo Souza, developer u grupi zaduženoj za geofizičku tehnologiju pri kompaniji Petrobras RTM. “Moja seizmička aplikacija je 1,8 puta brža na K10 u odnosu na Tesla M2090 GPU pri korišćenju iste količine energije. Ova transformaciona tehnologija će dramatično ubrzati naše mogućnosti da nađemo i sigurno dospemo do novih rezervi nafte i gasa dok 90% naše računarske snage dolazi od GPU-ova.”

 

Procesiranje signala i slika – odbrambena industrija

 

NVIDIA Tesla K10 GPU može pomoći agencijama da povećaju državnu sigurnost povećavanjem kvaliteta i ubrzavanjem video analize i forenzike kada su u pitanju sigurnosne i policijske službe. GPU-ovi ubrzavaju čak do 100 puta proces analiziranja hiljada video snimaka koje  generišu sigurnosne kamere i bezpilotne letelice, omogućavajući tako analistima da bolje indentifikuju pojave i osobe od interesa.

 

“Ogromne količine video podataka koje generišu sigurnosne kamere i bezpilotne letelice postaju još jedan “big data” problem sa kojim se suočava odbrambena industrija”, izjavio je Yiannis Antoniades, direktor IRS tehnološke grupe u kompaniji BAE Systems. “Sada imamo širok pristup robusnom videu visokog kvaliteta ali često ne možemo analizirati taj video dovoljno brzo kako bi dobili podatke koji mogu dovesti do akcije. GPU-ovi se koriste kako bi ubrzali skoro svaki deo video analitike, od stabilizacije do ortoretifikacije, omogućavajući nam da pružimo stvarne i vredne podatke brže nego ikada ranije.”

 

Dostupnost

 

Novi NVIDIA Tesla K10 GPU računarski akcelerator je dostupan početkom ovog meseca od strane vodećih proizvođača, uključujući Appro Supercomputer Solutions, Dell, HP, IBM, SGI i Supermicro, ali takođe i od strane NVIDIA distributivnih partnera. Više informacija o Tesla K10 GPU-u možete naći na Tesla sajtu.

 

O NVIDIA Tesla GPU-ovima

 

NVIDIA Tesla GPU-ovi su ogromni paralelni akceleratori bazirani na NVIDIA CUDA® platformi za paralelno računarstvo. Tesla GPU-ovi su dizajnirani od samog temelja za energetski efikasno računarstvo visokih perfomansi, računarsku nauku i superračunarstvo, isporučivajući dramatično visok nivo ubrzanja aplikacija koje se koriste za širok spektar naučnih i komercijalnih primena za razliku od pristupa korišćenjem samo CPU-ova. Danas, Tesla GPU-ovi pokreću tri od pet najbržih superračunara na svetu.

 

Kako bi naučili više o CUDA tehnologiji ili preuzeli najnoviju verziu, posetite CUDA web sajt. Pratite nas na Twitter-u (@NVIDIATesla).

 

O GTC-u

GPU tehnološka konferencija (GTC) unapređuje globalno shvatanje o GPU računarstvu, vizuelizaciji i njihovom značaju za budućnost nauke i inovacije. Pogledajte najnovije vesti kompanije NVIDIA i njenih partnera na GTC sajtu namenjenom medijima.
# # #

Za više informacija, kontaktirajte:

George Millington

NVIDIA Media Relations

NVIDIA Corporation

(408) 562-7226

[email protected]

 

O kompaniji NVIDIA
NVIDIA (NASDAQ:NVDA) je probudila svet snagom kompjuterske grafike, kada je izumela grafički procesor (GPU) 1999 godine. Danas, procesori kompanije NVIDIA pokreću veliki broj uređaja, od pametnih telefona do superračunara. Mobilni procesori kompanije NVIDIA se koriste u mobilnim telefonima, tabletima i auto sistemima. PC igrači se oslanjaju na GPU-ove kako bi iskusili neverovatan svet igara. Profesionalci ih koriste kako bi kreirali 3D grafiku, efekte u filmovima i dizajnirali sve od štapova za golf do ogromnih aviona. Takođe, istraživači koriste GPU-ove kako bi pomerili granice nauke sa računarstvom visokih perfomansi. Kompanija poseduje više od 4,500 patenata širom sveta, uključujući i one koji su fundamentalni za modernu računarsku industriju. Za više informacija posetite www.nvidia.com.

 

 

# # #

U izajavama u ovoj objavi za medije uključeni su ali ne i ograničeni stavovi o:uticaju i prednostima NVIDIA Tesla K10 GPU-ova; i efektima patenata kompanije na moderno računarstvo, au pitanju su izjave koje se odnose na mišljenja osoba i koje mogu uzrokovati rizikom i nesumljivo mogu izazvati rezultat koji može da bude različit od očekivanog. Važni faktori koji mogu prouzrokovati da se aktuelni rezultati razlikuju od očekivanih su: globalni ekonomski uslovi, zavisnost od drugih vezano za proizvodnju, sklapanje, pakovanje i testiranje naših proizvoda; uticaj tehnološkog razvoja i konkurencija; razvoj novih proizvoda i tehnologija ili poboljšanja naših postojećih proizvoda i tehnologija; prihvatanje naših proizvoda ili proizvoda naših partnera na tržištu; defekti u dizajnu, proizvodnji ili softveru; promene u potrebama potrošača; promene u industrijskim standardima i interfejsu; neočekivani gubici u performansama naših proizvoda ili tehnologija kada se integrišu u sisteme; kao i drugi faktori koji se pojavljuju sa vremena na vreme u izveštajima kompanije NVIDIA za Securities and Exchange Commission, ili SEC, uključujući Obrazac 10-K za fiskalni period koji se završio 29.januara, 2012. Kopije izveštaja popunjene od strane SEC su objavljene na našem websajtu i dostupne su od kompanije NVIDIA, bez nadoknade. Ova mišljenja ne garantuju performanse koje mogu da nastanu u budućnosti, i one govore o stanju u ovom trenutku, kao što je zakonski dozvoljeno; NVIDIA se odriče bilo kakve odgovornosti da menja ove izjave i time anticipirala buduće događaje i okolnosti.

 

© 2012 NVIDIA Corporation. Sva prava zadržana. NVIDIA i NVIDIA logo, Tesla, Kepler i CUDA su robne marke i/ili registrovane robne marke NVIDIA korporacije u Americi i drugim zemljama. Druge kompanije i imena proizvoda mogu biti robne marke uvаženih kompanija u čijem su vlasništvu. Karakteristike, cene, dostupnost i specifikacije su podložne promenama bez prethodne najave.

newsmaster