Sit down. Move. – Globalno takmičenje

  • BASF organizuje prvo globalno takmičenje u dizajniranju automobilskih sedišta
  • Međunarodni žiri će ocenjivati prijavljene radove  iz celog sveta
  • Automobilska sedišta kao kompleksan dizajnerski izazov

 

Povodom Noći dizajna održane na pariskom sajmu automobila krajem septembra ove godine, BASF je pokrenuo svoje prvo međunarodno takmičenje u oblasti dizajna automobilskih sedišta. Konkurs je otvoren za sve one koji su zainteresovani za dizajn automobila i udobnost sedenja ukoliko osmisle dizajnersko rešenje automobilskog sedišta napravljenog od BASF-ovih materijala. Šestočlani žiri čine tri poznata industrijska i automobilska dizajnera, Konstantin Grćić, Ken Okujama i Dejv Lion kao i predstavnici BASF-a iz raznih regiona koji su uključeni u rad na području industrijske plastike.

 

Takmičenje pod nazivom “sit down. move.” osmislio je BASF-ov globalni stručni tim za usavršavanje sedišta u saradnji sa designfabrik®, koja objedinjuje najveći deo BASF-ovih stručnih resursa o materijalima koji su zanimljivi za dizajnere. U ove materijale spadaju ne samo industrijska termoplastika kao što je Ultramid® (PA), termoplastični poliuretan kao Elastollan®, pene bazirane na ekspandiranom polipropilenu (Neopolen®) i aromatični poliuretan (Elastoflex® W) već i Steron® tehnologija premaza, veziva za prirodna vlakna (Acrodur®) i Catamold®, BASF-ova tehnologija ubrizgavanja praškastih materijala.

 

BASF je ujedinjenim snagama sa proizvođačima automobila i klijentima već učestvovao u razvoju nekoliko serijski proizvedenih sedišta i studija o dizajnu automobilskih sedišta, a njegovi su materijali bili od ključne važnosti za ispunjavanje širokog spektra zahteva. Automobilska sedišta su danas složeni sistemi materijala koji moraju objediniti aspekte dizajna i bezbednosti, troškova i funkcionalnosti, smanjenja težine i uštede sredstava, udobnost i ergonomičnost. Iz tih razloga, od učesnika na konkursu traži se da predstave svoja rešenja imajući u vidu osnovnu poruku koja se odnosi na jedan ili više navedenih aspekata.

 

Predstavljanje pobedničkog rešenja u ženevi

Rok za podnošenje konkursne dokumentacije je 30. januar 2013. godine. Tri pobednika i njihova dizajnerska rešenja biće predstavljeni na Noći dizajna na međunarodnom sajmu automobile u Ženevi u martu 2013. Svetski pobednik dobija nagradu u gotovini u iznosu od 6000 evra, dok će dva regionalna pobednika biti nagrađena sa po 3000 evra.

Dodatne informacije u vezi sa takmičenjem možete pronaći na:

www.designfabrik.basf.com/sitdownmove

 

O kompaniji BASF

BASF je vodeća hemijska kompanija na svetu: The Chemical Company. Proizvodni program obuhvata hemikalije, plastične mase, proizvode za poboljšanje performansi, sredstva za zaštitu bilja, naftu i gas. U svom poslovanju mi kombinujemo poslovni uspeh, društvenu odgovornost i zaštitu čovekove sredine. Uz pomoć nauke i inovacija pomažemo svojim klijentima iz gotovo svih branši da izađu u susret trenutnim i budućim potrebama društva. Naši proizvodi i sistemska rešenja doprinose očuvanju resursa, obezbeđivanju zdrave hrane i ishrane kao i poboljšanju kvaliteta života. Taj naš doprinos saželi smo u motou naše kompanije: We create chemistry for a sustainable future (Mi stvaramo hemiju za održivu budućnost). Godine 2011. BASF je sa 111.000 zaposlenih ostvario zaradu od preko 73,5 milijardi evra. Akcijama kompanije BASF trguje se na berzama u Frankfurtu (BAS), Londonu (BFA) i Cirihu (AN). Ostale informacije možete pronaći na www.basf.com

BASF u Srbiji

Preko svog predstavništva u Beogradu, kompanija BASF je u Srbiji prisutna više od 20 godina. Osnivač firme BASF Srbija d.o.o. je BASF SE iz Nemačke sa 100% osnivačkog udela. Sa 30 zaposlenih, BASF Srbija d.o.o. ima za cilj da na lokalnom tržištu realizuje osnovnu ideju koncerna BASF – da putem neprekidnih inovacija i proizvoda visokog kvaliteta, koji kupcima pomažu da budu uspešni u svojim branšama i rade na poboljšanju životnog kvaliteta, bude vodeća hemijska kompanija na svetu. Proizvodni program obuhvata oblasti hemikalije, plastične mase, proizvode za oplemenjivanje i sredstva za zaštitu bilja a plasira se na tržišta Srbije, Makedonije i Republike Srpske. Predstavništvo se nalazi u Omladinskih brigada 90b, 11070 Novi Beograd, kontakt-telefon 011/30-93-400, www.basf.rs.

newsmaster